MichaelL
Ahoj, milí přátelé,
?
Nedávno se mi dostala do rukou velká neotevřená zásilka papíru Labaphot Multiscal II M 310 PE a experimentální testy ukázaly, že tento papír, který je zřejmě starý více než 20 let, by měl být stále dobře použitelný. Překvapivě však balíček neobsahoval ani návod k použití ani jinou dokumentaci a technický list jsem zatím na internetu marně hledal.
?
Rád bych se o tomto papíru dozvěděl něco více (např. doporučení ohledně použití kontrastních filtrů, vývojek atd.). Pokud se v tomto fóru najde nějaký znalý a zkušený nadšenec do analogové fotografie, který se v tomto starém papíru vyzná, byl bych vděčný za jakoukoli informaci.
?
Ach ano... samozřejmě jsem se měl nejprve představit: jmenuji se Michael, bydlím v Kodani a již 40 let se věnuji analogové fotografii jako koníčku.
?
S pozdravem,
Michael
Wolf_XL
... není se tu co učit – jde o úplně běžný softwarový multikontrastní papír. Stárnutím mohl nanejvýš trochu změkčit. Pro volbu gradace prostě použij své obvyklé filtry a papír namoč do svého standardního vývojového roztoku. Po více než dvaceti letech skladování můžeš případné údaje z technického listu stejně vynechat... Cesta k cíli vede přes „pokus a omyl“...
jonny
Ahoj Michaeli,
vítej na fóru. Wolf to podle mě vystihl přesně. Dalo by se ještě dodat: Existují staré barytové papíry (až do 70. let), u nichž se vyplatí experimentovat se zbytkovými zásobami, jednoduše proto, že dnes neexistuje nic srovnatelného co do druhu a kvality a skladovatelnost těchto papírů byla částečně mimořádně dobrá. Naopak považuji za čisté plýtvání času a energie používat starý PE papír, zejména multigrade, z doby před 20 nebo 30 lety, protože kromě špatné skladovatelnosti PE papírů (klíčové slovo: usazené vývojky) je kvalita papírů dostupných dnes prostě o třídu lepší než to, co jsme měli k dispozici v 80. letech!
MichaelL
Děkuji vám oběma za vysvětlení a užitečné rady.
€
Samozřejmě jsem byl připraven na to, že starý papír se asi nebude hodit pro „seriózní“ účely. S papírem Multiscal jsem se kupodivu ještě nikdy nesetkal a po prvním letmém zjištění, že je zjevně ještě dobrý a poskytuje zvětšeniny bez závoje, mě to prostě trochu zaujalo. Na balíčku bylo například uvedeno, že papír nelze zpracovávat při obvyklém osvětlení v temné komoře (Ilford S 902), ale pouze při červeném světle, a to mě přivedlo k naivní myšlence, že možná budou zapotřebí i speciální kontrastní filtry. Dosud jsem totiž s papíry VK pracoval jen velmi málo a vlastně jsem zvyklý pouze na tradiční barytové papíry.
€
Ale dobře, provedu několik pokusů se svými filtry Ilford a uvidím, co z toho vzejde. Koneckonců mám teď velký balík tohoto papíru Labaphot a bylo by hezké, kdybych pro něj našel nějaké využití.
€
Mimochodem, mohu jen souhlasit, že se vyplatí pracovat a experimentovat se starými barytovými papíry. Mám spoustu různých papírů Orwo, s nimiž se i dnes dají pořídit velmi dobré zvětšeniny.
€
Děkuji za přátelské přijetí (a prosím o shovívavost, pokud občas poruším německou gramatiku).
€
S pozdravem, Michael
grommi
Milý Michaeli, u multikontrastního papíru není neobvyklé, že se smí používat pouze červené osvětlení temné komory. V případě pochybností pomůže test zamlžení. Z tohoto důvodu jsem si vyrobil oranžové LED světlo. Je to mnohem příjemnější než červené a u papírů, které jsem dosud používal, nedochází k zamlžení. Staré tmavě zelené světlo není vhodné, protože gradace se řídí modrým a zeleným světlem.