Gast
Ahoj všichni na fóru,
právě jsem vyvolal několik filmů typu CHM 400 ve formátu KB a všiml jsem si, že přitahují prach jako magnet. Nikdy předtím jsem s prachem takové problémy neměl; zvětšování bylo extrémně otravné, protože jakmile jsem odstranil jednu smítku, hned se další přilepila na jiném místě.
I při sušení měly tyto filmy větší tendenci přitahovat prach z okolního vzduchu, což je samozřejmě obzvláště nepříjemné, protože se dá jen těžko odstranit.
Domnívám se, že tento efekt souvisí s nosným materiálem, který způsobuje statické nabití.
To mě překvapuje jen v tom smyslu, že u originálních filmů Ilford se tento problém nikdy nevyskytl.
Proto se nyní ptám jednak na to, co se proti tomu dá zásadně dělat, a jednak na to, zda CHM pochází ze stejných strojů jako HP5, nebo zda Ilford pro výrobu pro jiné značky možná používá jiný nosný materiál?
S pozdravem
Thomas G.
MirkoBoeddecker
Thomasi,
je možné, že jsi ty „ostatní“ filmy zvětšoval v létě a CHM 400 teď v zimě?
Vysušenost vzduchu totiž v této souvislosti není úplně bez významu.
Jinak doporučuji štětec z velbloudí srsti.
Ilford dříve měnil podklad jako spodní prádlo – podle toho, co bylo zrovna levnější. Ale pokud vím, už několik let je vše na polyesteru, stejně jako CHM 400.
S pozdravem,
Mirko
FrankJBeckmann
Ahoj,
zatím jsem nezaznamenal žádný rozdíl oproti originálu od Ilfordu, musím se na to ještě podívat. Problémy s prachem jsem zatím v této formě neměl. Možná to ale také souvisí s tím, že jako smáčedlo používám Mirasol, který má údajně antistatický účinek. Jestli je to ale opravdu tím, nebo jestli je to jen reklama a nemám problémy s prachem i z jiných důvodů, to nevím. Rozhodně nejsem fanatik do úklidu, ale vždycky se musím přinutit k utírání prachu, když se ten problém stane nápadným.
Gast
Díky za rady,
no, vlastně moje práce v laboratoři nezávisí na tom, jestli je léto nebo zima :rolleyes:
Ale vážně, ten tip s kartáčkem bych měl někdy vyzkoušet, protože když se používá hadřík (jako u mě), uvolňují se z něj občas malé chmýří, které se na zvětšenině zvětší z několika milimetrů na několik centimetrů. Ale film je, jak jsem řekl, má taky moc rád.
Mimochodem, je možné, že polyester je citlivější na statickou elektřinu než acetát nebo Estar?
S pozdravem
Thomas G.
cfb_de
Ahoj Thomasi,
„Estar“ je polyesterový nosič. Přesněji řečeno, ani „polyesterové“ nosiče nejsou v pravém slova smyslu polyesterové, ale spíše polytereftalátové.
„Polyester“ je v tomto případě obecný pojem, podobně jako „pěnová matrace“ nebo „plastový sáček“.
Problém se sušením (kde bych rád podpořil Mirkovu domněnku) se dá snadno vyřešit: koupelna, sprcha, vytvořit mlhu, pověsit film. Druhý den ráno je bez prachu, rovný, suchý.
Ne bezdůvodně jsem to tady už několikrát tak popsal. Funguje to dokonce i s Efkami, kterým v roce 2004 vypršela platnost. Ty se vyrovnají tak úžasně, ať už jsou pokyny k emulzi z okolí Hamburku nebo ze Samoboru.
Nad aktuální šarží R50 se záměrně nerozčiluji. V květnu si objednám další >50 kusů, pokud z Berlína přijdou jasné pokyny.
S pozdravem,
Franz
PhilippReichmuth
Z aktuální dodávky R50 nemám zrovna radost. V květnu si objednám další zásobu >50 kusů, pokud z Berlína přijdou jasné pokyny.
Šlo o CHM, ne o CHS, a o bezprašné sušení, ne o parametry vyvolávání.
Bude to teď něco jako
ceterum censeo?
Philipp
piu58
Před zahájením práce s fotografiemi v laboratoři se vyplatí prostor trochu otřít vlhkým hadříkem. Tím se vlhkost vzduchu trochu zvýší. Dobře poslouží i štětec z velbloudí srsti, který zachytí prach. Přesto jsou dny, zejména při východním větru, kdy je to obtížné.
Gast
Mirko, v této souvislosti:
nemohli byste při balení zásilek nahradit tenhle jistě velmi levný, ale extrémně prašný výplňový materiál (skartovaný starý papír) něčím, co tolik nepráší a je stejně levné???
Možná byste tak ušetřili i pár centů na poštovném, protože skartovaný papír je docela těžký. Prach ulpívá na všech lahvích a obalech a je to opravdu trochu otravné.
Mimochodem: R50 je skvělý... :rolleyes:
S pozdravem, Frank.
Gast
„Z aktuální dodávky R50 se záměrně netěším. V květnu si objednám další zásobu >50 kusů, pokud z Berlína přijdou jasné pokyny.“
Většině čtenářů tady to bude úplně jedno. Je to už jen otravné.
S pozdravem
Ronald
Gast
V květnu si tedy objednám další dodávku >50 kusů, pokud z Berlína přijdou jasné pokyny.
To jsou opravdu zajímavé informace. Vždyť se tu jedná o téměř 5 % celosvětové roční spotřeby! :rolleyes:
cfb_de
2,5 %, abych byl přesný :)
Gast
Z aktuální dodávky R50 nemám zrovna radost. V květnu si objednám další >50 kusů, pokud z Berlína přijdou jasné pokyny.
S pozdravem,
Franz
[right][post="7239"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Franz, tomu teď nerozumím. Mohl bys to vysvětlit podrobněji?
Muah-hah-hah-hahahaha!
FWOH
Gast
2,5 %, abych byl přesný
Pokles celkové poptávky (způsobený masivní nejistotou konečných spotřebitelů) již byl zohledněn.