SamuliSchielke
Ahoj všichni,
jelikož se v poslední době hodně mluví o delších dobách vyvolávání poslední šarže filmů ADOX CHS50 / Efke R50 (svitkový film), vyzkoušel jsem vyvolat jeden film v roztoku Fomadon LQN.
1 + 14, 20 stupňů, prvních 30 sekund a pak každou minutu 10 sekund protřepat, 10 až 11 minut.
(Pozor: Minimální množství vývojky na jeden film je 21 ml koncentrátu; pro dva filmy v malé plechovce je třeba použít silnější roztok.)
Výsledek vypadá dobře, rozsah kontrastu je dobrý, výtisky vycházejí pěkně na gradaci 2,5. O efektivní citlivosti filmu nemohu nic říci; na večírku jsem fotil s bleskem podle pocitu a navíc jsem byl docela opilý, což by dokazovalo, že i nová šarže vykazuje známou vysokou toleranci k chybám R50.
Samuli
Claudius
To je samozřejmě naprostá blbost. Abychom měli šanci pochopit tvoje časy, měl jsi uvést, jak moc jsi byl opilý. Bez téhle informace stojíme v lese a musíme si sami vyzkoušet, jak se dá pít.
OK, to je taky fajn... Na zdraví!
Gast
Pivo, víno a slivovice. Ale vždy k jiným záběrům, takže bohužel nemohu poskytnout žádné vědecké podklady...
SamuliSchielke
Zde jsou nyní časy (platí i nadále pouze pro poslední šarži CHS 50 a pouze pro svitkový film) pro ředění 1+10, tentokrát naměřené střízlivě a s expozimetrem.
Fomadon LQN 1+10, 20 stupňů, 7:30 min, prvních 30 sekund a poté prvních 10 sekund každé minuty protřepat.
Výsledkem jsou relativně, ale ne příliš husté negativy, které při gradaci Normal (pevná gradace N resp. gradace Agfa 2,5 u Fomaspeed) mají ještě dost rezerv ve stínech a světlech; gradace 2 by asi také šla, pokud by to bylo nutné kvůli kontrastu motivu.
Jako vždy nemohu kvůli absenci densitometru nic říci o efektivní citlivosti filmu. Celkově se zdá, že i nejnovější šarže R50 se dá dobře vyvolat v Fomadon LQN – je to samozřejmě věc vkusu, ale nějak ta kombinace krásně ladí.
Samuli