SamuliSchielke
Cześć wszystkim,
ponieważ ostatnio dużo się mówiło o wydłużonym czasie wywoływania ostatniej partii filmów ADOX CHS50 / Efke R50 (film zwojowy), postanowiłem wypróbować wywołanie jednego z nich w Fomadon LQN.
1 + 14, 20 stopni, pierwsze 30 sekund, a potem 10 sekund co minutę, 10 do 11 minut.
(Uwaga: minimalna ilość wywoływacza na film to 21 ml koncentratu; na dwa filmy w małej puszce trzeba wlać mocniejszy roztwór).
Wynik wygląda dobrze, zakres kontrastu jest dobry, odbitki wychodzą ładnie przy gradacji 2,5. Nie mogę nic powiedzieć o rzeczywistej czułości filmu; fotografowałem na imprezie z lampą błyskową, kierując się intuicją, a do tego byłem dość pijany, co dowodzi, że również nowa partia charakteryzuje się znaną wysoką tolerancją na błędy R50.
Samuli
Claudius
To oczywiście kompletna bzdura. Żebyśmy mieli szansę zorientować się w twoich czasach, musiałeś podać, jak bardzo byłeś pijany. Bez tej informacji stoimy w lesie i musimy sami sprawdzić, jak bardzo jesteśmy nawaleni.
OK, też nieźle... Na zdrowie!
Gast
Piwo, wino i śliwowica. Ale do różnych ujęć podawałem różne trunki, więc niestety nie mogę zapewnić naukowej weryfikowalności...
SamuliSchielke
Oto czasy naświetlania (nadal dotyczą one wyłącznie ostatniej partii CHS 50 i wyłącznie filmu zwojowego) dla rozcieńczenia 1+10, tym razem zmierzone na trzeźwo przy użyciu ekspozymetru.
Fomadon LQN 1+10, 20 stopni, 7:30 min, przez pierwsze 30 sekund, a następnie przez pierwsze 10 sekund każdej minuty należy potrząsać.
Wynikiem są negatywy o względnej, ale niezbyt dużej gęstości, które przy gradacji normalnej (gradacja stała N lub filtr gradacyjny Agfa 2,5 w przypadku Fomaspeed) mają jeszcze spore rezerwy w cieniach i światłach; gradacja 2 również byłaby odpowiednia, gdyby było to konieczne ze względu na kontrast motywu.
Jak zawsze, z powodu braku densytometru nie mogę nic powiedzieć o rzeczywistej czułości filmu. Ogólnie rzecz biorąc, wydaje się, że najnowszą partię R50 również można dobrze wywołać w Fomadon LQN – to oczywiście kwestia gustu, ale jakoś to połączenie ładnie się komponuje.
Samuli