...přičemž u PW by se příčina chyby měla spíše hledat ve stopové lázni nebo v osvětlení Dukalight.....
Ahoj Franti,
zda jsou předpoklady o zastavovací lázni a/nebo osvětlení Dukalight jako příčině růžového zbarvení, které lze interpretovat jako nedostatečné fixování, správné, není jasné. Dosud se mluví pouze o podezření, jasný důkaz zatím nebyl předložen. Domnívám se, že proto se i na stránkách Adox stále drží oficiální verze: „Díky svým mikropórům a vysoce lesklému povrchu se tento papír fixuje pomaleji...“
Po tomto dlouhém úvodu zde uvádím své vlastní zkušenosti:
1) U mě není nic růžové.
2) Systematický test s neexponovaným PW14 v Adofixu 1+7 a fixačními časy 1 min, 2 min, 4 a 8 min, následným práním (45 min) a následným selenovým tónováním (5 min 1+19 Kodak Rapidtoner) neprokázal žádné známky nedostatečné fixace. Vše pod červeným světlem.
Jelikož byl použit neexponovaný papír, stále existuje možnost, že můj test vyprodukoval falešně pozitivní výsledek. Jakmile budu mít opět čas, celý test proto zopakuji, tentokrát však s exponovaným papírem, vyvoláním v ForteWarmtone, následnou zastavovací lázní a fixací, jak je popsáno výše. Pokud bude selenový test opět negativní, mohu si být jistý, že se mi papír vyfixuje.
S pozdravem
Heinrich