...chociaż w przypadku PW przyczynę błędu należałoby raczej szukać w kąpieli zatrzymującej lub w oświetleniu Dukalight.....
Cześć Franz,
nie jest jasne, czy założenia dotyczące kąpieli zatrzymującej i/lub oświetlenia Dukalicht jako przyczyny różowego zabarwienia, które można interpretować jako niedostateczne utrwalenie, są słuszne. Jak dotąd mowa jest jedynie o podejrzeniach, nie przedstawiono jeszcze jednoznacznego dowodu. Podejrzewam, że właśnie dlatego na stronie Adox nadal podtrzymuje się oficjalną wersję: „Ze względu na swoje mikroporowate, wysoce błyszczące powierzchnie papier ten utrwala się wolniej...”.
Po tym długim wstępie, oto moje własne doświadczenia:
1) U mnie nic nie jest różowe.
2) Systematyczny test z nie naświetlonym papierem PW14 w Adofix 1+7 i czasami utrwalania wynoszącymi 1 min, 2 min, 4 i 8 min, a następnie płukaniem (45 min) oraz tonowaniem selenowym (5 min 1+19 Kodak Rapidtoner) nie wykazał żadnych oznak niedotrwalenia. Całość pod światłem czerwonym.
Ponieważ użyto nie naświetlonego papieru, nadal istnieje możliwość, że mój test dał wynik fałszywie dodatni. Jak tylko znów będę miał czas, powtórzę więc całość, tym razem jednak z naświetlonym papierem, wywołaniem w ForteWarmtone, a następnie kąpielą zatrzymującą i utrwalaniem, jak opisano powyżej. Jeśli test selenowy ponownie da wynik negatywny, będę miał pewność, że papier u mnie się wyfiksowuje.
Pozdrawiam
Heinrich