ohnedach
Cześć wszystkim
Naświetliłem kliszę Adox KB14 (Adox CHS25 w formacie Minox 8x11) i chciałbym
ją teraz wywołać.
Mam do dyspozycji następujące chemikalia: Hrx2, RODINAL oraz wywoływacz Minox Feinstkorn,
który ma jednak już 20 lat.
Pojemność butelki wywoływacza Minox to 53 cm³.
Zgodnie z tabelą Impex, RODINAL stosuje się w proporcji 1:50. To daje około 1 cm³ wywoływacza na butelkę.
Moim zdaniem to trochę za mało. Czy można użyć proporcji 1:25?
A może jest jakaś opcja z HRX2?
FrankJBeckmann
Cześć Kopflos,
Nie ufałbym 20-letniemu wywoływaczowi, jeśli nie jest to RODINAL. RODINAL na pewno działa, ale czy przy tak małym formacie negatywu ziarno nie stanie się nieco większe, to już inni muszą ocenić. Na temat połączenia CHS 25 i HRX-2 Spur pisze:
HRX-2 + Efke 25:
Wynikowa czułość filmu ok. ISO 20/14 €, rozcieńczenie 1 + 29, temperatura 20°C, beta ok. 0,6, czas wywoływania 4 minuty przy częstotliwości mieszania 1 raz na pół minuty.
Rekomendacja SPUR: Warunkowo zalecane
Może to Ci pomoże.
Gast
Cześć,
Ilość Rodinalu w ogóle nie stanowi problemu. Film Minox odpowiada mniej więcej 1/5 rolki KB (raczej mniej, bo perforacja idzie na marne). Wywołanie rolki KB przy użyciu 5 ml roztworu w proporcji 1:50 nie udaje się tylko z powodu mojego Jobo, które wymaga co najmniej 350 ml.
Ja też już to robiłem, zdjęcia wychodzą ładne, po prostu nie jest to wywoływacz do filmów o drobnym ziarnie, ale za to działa nawet do konserwatywnych 50 ASA (tylko z umiarkowanym kontrastem).
Niestety nie wiem też, dlaczego HRX jest polecany tylko z pewnymi zastrzeżeniami.
Pozdrawiam
Martin