Andreas_23
Dobrý den!
Jsem nováček v oblasti fotolaboratoří a byl bych vděčný za radu zde přítomných odborníků.
Chtěl bych vyvolat film Ilford HP5 Plus, který jsem podstupoval expozici na 400 ASA, v kapalině Tetenal Ultrafin.
Tetenal uvádí na lahvičce pro film HP5 Plus dobu vyvolávání 4,5 minuty při poměru 1+10 a 8 minut při poměru 1+20 (20 stupňů, beta = 0,55).
V datovém listu k filmu HP 5 Plus uvádí Ilford pro vyvolání v Tetenal Ultrafin liquid dobu 7,5 minuty při poměru 1+10 a 16 minut při poměru 1+20 (zpracování v plechovkách při 20 stupních).
Je možné, že zejména při nižším ředění na 1 minutu více či méně nezáleží, ale zde se údaje liší až o 100 %!
Jelikož při vyvolávání filmu nemám druhý pokus: Komu mohu věřit, výrobci filmu nebo výrobci vývojky? (V každém případě vám).
S pozdravem,
Andreas
Gast
Andreas,
nás už vůbec ne, jen předstíráme, že tomu rozumíme, a všichni se jen chceme zviditelnit.
U údajů od Tetenalu je třeba vzít v úvahu, že se liší v závislosti na různých hodnotách beta, navíc existují pro různé režimy pohybu.
Údaje od Ilfordu se zase vztahují k jinému režimu pohybu a k hodnotě gama 0,62.
Údaje beta 0,55 a gama 0,62 jsou téměř totožné, ale vycházejí z odlišné metodiky.
Můžeš použít obě, pokud to uděláš PŘESNĚ podle pokynů.
Pokud máš zvětšovací přístroj s kondenzorem, je správná nižší hodnota beta, pokud máš na zvětšovacím přístroji hlavu pro míchání barev/multigradovou hlavu, je správná vyšší hodnota.
Roland
PS: Vzhledem k tomu, že tuto kombinaci neznám, nemohu ti dát žádnou praktickou radu.
MirkoBoeddecker
Andreasi,
Zapomněl jsi na rytmus převracení!
Časy pro TT platí pro převracení u TT (každé 3 s) a časy pro Ilford pro převracení u Ilfordu (každou minutu).
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
No tak. U mě se tenkrát HP5+ v@400u také vyvíjel v roztoku Ultrafin. Než jsem vyzkoušel lepší roztoky.
- 20 °C
- 25 ml koncentrátu na 475 ml vody (1+19/1:20)
- každé 3 sekundy energicky naklonit
- 11 min (*hned* poté můžeš do stejného roztoku hodit druhý HP5+ na 15,5 min)
Zrno bylo katastrofální. A já mám rád zrno, ale co je moc, to je moc. Naproti tomu RODINAL 1+25 je vývojka pro jemné zrno. Ale 400 ASA to zvládl.
S pozdravem,
Franz
Gast
Při této příležitosti bych se rád zeptal, zda lze film HP 5+ vyvolat i v roztoku RODINAL v poměru 1:50? Jaký je výsledek ve srovnání s roztokem RODINAL v poměru 1:25?
piu58
Při této příležitosti bych se rád zeptal, zda lze film HP 5+ vyvolat i v roztoku RODINAL 1:50? Jaký je výsledek ve srovnání s RODINALem 1:25?
[right][post="7168"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Jistěže to jde. Z nějakého důvodu Agfa neuvádí časy. S poměrem 1:50 jsem dosáhl dokonalých šedotónových křivek.
Gast
Díky za odpověď, Uwe. Mám ještě dotaz: jsi s velikostí zrna spokojený, nebo je hrubší než v poměru 1:25?
S pozdravem
Peter
cfb_de
Ahoj Petere,
zrno je jemnější než při poměru 1+25. To je právě ten paradox RODINALU. Film HP5+ ve formátu 120 vyvolávám téměř výhradně v RODINALU v poměru 1+50.
S pozdravem,
Franz
Andreas_23
Zrno bylo katastrofou. A to mám zrno rád, ale co je moc, to je moc. Naproti tomu RODINAL 1+25 je vývojka s jemnou zrnitostí.
Ahoj Franti,
to je zajímavé. Dosud jsem své (několik málo) filmy vyvolával výhradně v RODINALu a pro HP5+ jsem si speciálně koupil Ultrafin, protože jsem jinde na fóru (bohužel už si nepamatuji kde) četl, že v RODINALu by byl strašně hrubozrnný.
To jsem si tu investici mohl ušetřit.
S pozdravem,
Andreas
FrankJBeckmann
Ahoj Andreasi,
Ultrafin obecně není známý tím, že by poskytoval zvlášť jemné zrno. U filmu HP5+ funguje Ultrafin opravdu dobře asi jen při rychlém 3sekundovém rytmu promývání. Moje první vlastní vyvolané filmy byly také HP5+ v RODINALu. Z hlediska tonálního rozsahu se mi HP5+ hned na první pohled velmi líbil, ale zrno bylo opravdu velmi hrubé. Existuje však pár triků, jak dosáhnout u filmu HP5+ překvapivě jemného zrna.
HP5+ nesmí mít nedostatek světla. Pokud film podstupuje expozici jako 200 ASA, bude již výrazně mít jemné zrno. K tomu bych pak doporučil vývojku Tanol. Ještě s žádnou jinou vývojkou jsem nezažil HP5+ tak s jemným zrnem a vysokou ostrostí. Tanol má navíc tu výhodu, že koncentrát vydrží roky, je tedy ideální, pokud vyvoláváte jen zřídka.
Gast
Tak tedy. U mě se tenkrát HP5+ v@400u také vyvíjel v roztoku Ultrafin. Než jsem vyzkoušel lepší roztoky.
- 20 °C
- 25 ml koncentrátu na 475 ml vody (1+19/1:20)
- každé 3 sekundy energicky naklonit
- 11 minut
Ahoj Franti,
udělal jsem to přesně takhle a s výsledkem jsem velmi spokojený. Pěkné, jemné odstíny šedé. Zrno je patrné, ale podle mého vkusu (při formátu 13 x 18) to nevadí.
Ještě jednou děkuji!
Andreas