Andreas_23
Witam!
Jestem nowicjuszem w temacie wywoływania zdjęć i byłbym wdzięczny za porady ekspertów obecnych na tym forum.
Chciałbym wywołać film Ilford HP5 Plus, który naświetliłem przy czułości 400 ASA, w płynnym wywoływaczu Tetenal Ultrafin.
Na butelce Tetenal podano dla filmu HP5 Plus czas wywoływania wynoszący 4,5 minuty przy rozcieńczeniu 1+10 oraz 8 minut przy rozcieńczeniu 1+20 (20 stopni, beta = 0,55).
W karcie technicznej filmu HP 5 Plus firma Ilford podaje czas wywoływania w Tetenal Ultrafin liquid wynoszący 7,5 minuty przy rozcieńczeniu 1+10 oraz 16 minut przy rozcieńczeniu 1+20 (wywoływanie w puszkach w temperaturze 20 stopni).
Być może przy niższym rozcieńczeniu ta jedna minuta nie ma większego znaczenia, ale w tym przypadku różnica w podanych wartościach wynosi aż 100%!
Ponieważ przy wywoływaniu filmu nie mam możliwości drugiej próby: komu mogę zaufać, producentowi filmu czy producentowi wywoływacza? (W każdym razie wam).
Pozdrawiam,
Andreas
Gast
Andreas,
a już na pewno nie my – tylko udajemy, że się na tym znamy, a tak naprawdę wszyscy chcemy po prostu się wywyższyć.
W przypadku danych firmy Tetenal należy pamiętać, że różnią się one w zależności od wartości beta, a ponadto dotyczą różnych trybów naświetlania.
Dane firmy Ilford odnoszą się z kolei do innego trybu naświetlania i współczynnika gamma wynoszącego 0,62.
Wartości beta 0,55 i gamma 0,62 są niemal równoważne, ale opierają się na różnych metodach.
Możesz użyć obu, jeśli zrobisz to dokładnie tak, jak podano.
Jeśli masz powiększalnik z kondensorem, to właściwa jest mniejsza wartość beta, a jeśli masz głowicę mieszającą kolory/głowicę wielostopniową na powiększalniku, to większa.
Roland
PS: Nie mogę dać Ci praktycznej porady, bo nie znam tej kombinacji.
MirkoBoeddecker
Andreas,
Zapomniałeś o częstotliwości wywoływania!
Czasy TT dotyczą wywoływania metodą TT (co 3 sekundy), a czasy Ilford – wywoływania metodą Ilford (co minutę).
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
No cóż. U mnie HP5+ też wtedy „pluskał się” w płynie Ultrafin@400. Zanim wypróbowałem lepsze roztwory.
- 20°C
- 25 ml koncentratu na 475 ml wody (1+19/1:20)
- co 3 sekundy energicznie przechylać
- 11 min (*zaraz* potem można wrzucić drugą kliszę HP5+ na 15,5 min do tego samego roztworu)
Ziarnistość była katastrofą. Lubię ziarnistość, ale co za dużo, to za dużo. Natomiast RODINAL 1+25 to wywoływacz o drobnym ziarnie. Ale dał 400 ASA.
Pozdrawiam,
Franz
Gast
Skoro już o tym mowa, to czy HP 5+ można wywoływać również w roztworze RODINALU 1:50? Jak wygląda efekt w porównaniu z RODINALEM 1:25?
piu58
Skoro już o tym mowa, to mam pytanie: czy film HP 5+ można wywoływać również w roztworze RODINALa 1:50? Jak wygląda wynik w porównaniu z wywołaniem w roztworze RODINALa 1:25?
[right][post="7168"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Oczywiście, że tak. Z jakiegoś powodu firma Agfa nie podaje czasów wywoływania. Przy rozcieńczeniu 1:50 uzyskałem idealne krzywe szarości.
Gast
Dzięki za odpowiedź, Uwe. Mam jeszcze jedno pytanie: czy jesteś zadowolony z ziarnistości, czy może jest ona większa niż przy proporcji 1:25?
Pozdrawiam
Peter
cfb_de
Cześć Peter,
Ziarno wychodzi drobniejsze niż przy rozcieńczeniu 1+25. Na tym właśnie polega paradoks RODINALU. Film HP5+ w formacie 120 wywołuję prawie wyłącznie w RODINALU 1+50.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Andreas_23
Ziarnistość była katastrofą. Lubię ziarnistość, ale co za dużo, to za dużo. Natomiast RODINAL 1+25 to wywoływacz zapewniający drobne ziarno.
Cześć Franz,
to ciekawe. Do tej pory wywoływałem moje (nieliczne) filmy wyłącznie w RODINALu, a do HP5+ kupiłem specjalnie Ultrafin, bo gdzieś na forum (niestety nie pamiętam już gdzie) przeczytałem, że w RODINALu robi się strasznie gruboziarnisty.
W takim razie mogłem sobie oszczędzić ten wydatek.
Pozdrawiam,
Andreas
FrankJBeckmann
Cześć Andreas,
Ultrafin nie słynie z tego, że daje szczególnie drobne ziarno. Wydaje się, że w przypadku HP5+ Ultrafin działa naprawdę dobrze tylko przy intensywnym rytmie wywoływania co 3 sekundy. Moje pierwsze samodzielnie wywołane filmy to również HP5+ w RODINALU. Pod względem tonacji HP5+ od razu bardzo mi się spodobał, ale ziarno było naprawdę bardzo duże. Istnieje jednak kilka sztuczek, dzięki którym można uzyskać zaskakująco drobne ziarno na HP5+.
Nie wolno oszczędzać światła na HP5+. Jeśli film jest naświetlany jak 200 ASA, ziarno staje się już znacznie drobniejsze. W tym celu poleciłbym wywoływacz Tanol. Nie spotkałem się jeszcze z tak drobnym ziarnem i tak wysoką ostrością na HP5+ przy użyciu żadnego innego wywoływacza. Tanol ma ponadto tę zaletę, że koncentrat zachowuje trwałość przez lata, więc jest idealny, jeśli wywołuje się rzadko.
Gast
No cóż. U mnie HP5+ też kiedyś klikał w płynie Ultrafin@400, zanim wypróbowałem lepsze roztwory.
- 20°C
- 25 ml koncentratu na 475 ml wody (1+19/1:20)
- co 3 sekundy energicznie przechylać
- 11 min
Cześć Franz,
zrobiłem dokładnie tak samo i jestem bardzo zadowolony z rezultatu. Piękne, delikatne odcienie szarości. Ziarno jest widoczne, ale jak na mój gust (przy formacie 13 x 18) nie ma to znaczenia.
Jeszcze raz wielkie dzięki!
Andreas