dl8ram
Witam, specjaliści,
jakie są możliwości dostosowania wzmacniacza pojemnościowego do miękkiego światła?
Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi
Alois
Wolf_XL
...więc jeśli masz szczęście, głowica mieszająca światło pasująca do twojego powiększalnika zapewni ci pożądane oświetlenie... Albo możesz zbudować sobie źródło światła działające na zasadzie kuli Ulbrichta...
Hobbyknipser
Witam,
czy w ogóle ma sens włożenie do szuflady na filtry (jeśli jest) jakiejś matowej szyby?
A jeśli tak, to co najlepiej wybrać? Szkło mleczne, szkło trawione, czy to bez znaczenia?
Czy ma znaczenie, czy szkło mleczne znajduje się nad, pod czy pomiędzy kondensorem?
Poza tym moim zdaniem prawdziwa zasada kuli w kształcie litery U nie jest zbyt odpowiednia dla powiększalnika.
Prawdziwa kula w kształcie litery U zapewnia co prawda całkowicie rozproszone, nieukierunkowane światło, ale
w porównaniu z bezpośrednio świecącym źródłem światła powoduje ekstremalną utratę jasności.
Trzeba by wtedy po prostu użyć bardzo silnego źródła światła.
Pozdrawiam – Henryk
dl8ram
Cześć Wolf,
W końcu nie chciałem aż tak rozbudowanego rozwiązania :)
Jeśli chodzi o potencjalne modele do przeróbki, mam tu:
Liesegang Kleinbild z okresu Gründerzeit
Durst F60
Opemus 4
Do (nie wiem jakich) powiększalników Meopa można przecież kupić osobno komory mieszające.
Czy dałoby się z tego coś ułożyć?
Pozdrawiam serdecznie
Alois
cfb_de
Cześć Henryk,
tak, to pomaga. Robię tak w przypadku mojego Opemus-5. Ma on głowicę kolorową z kulą Ulbrichta i kondensorem, a mimo to od czasu do czasu światło jest dla mnie zbyt ostre.
Nie mogę potwierdzić spadku jasności. To urządzenie jest *bardzo* jasne przy formacie 6x6, a przy małym formacie nadal *zbyt* jasne. Kondensor pod spodem zapewnia ponadto równomierne oświetlenie i właśnie ostrzejsze światło. Nie potrafię tego wyjaśnić, po prostu tak pracuję. Różnice w stosunku do Durst M605 z systemem komory mieszania są widoczne.
Alois,
do Opemus-4 pasują tylko naprawdę stare, szare głowice kolorowe bez filtrów dichroicznych. Dzisiaj nie sprawiają one już przyjemności, ponieważ filtry wyblakły/straciły barwę.
Komory mieszające są dostępne dopiero dla nowych głowic kolorowych do Opemus-6. Znajdź sobie jedną na Strombucht, tam te urządzenia wraz z głowicą kolorową można kupić za znacznie mniej niż 100 euro. To właściwie skandal w przypadku tak dobrych urządzeń.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
piu58
Do mojego starego Opemus 4 dołączona była osłona rozpraszająca, którą można było umieścić na kondensatorze. Miała ona nieco złagodzić ostre światło. Nie jest to jednak prawdziwy mieszacz światła.
Stare filtry mieszające kolory nadal nadają się do użytku i są znacznie lepsze niż kondensator. Trzeba tylko nadal korzystać z filtrów szufladowych.
dl8ram
Cześć Uwe,
Więc poszukaj głowicy kolorowej do modelu 4 i po prostu działaj dalej jak dotychczas.
Filtry multigrade nie są dla mnie aż tak ważne. Zazwyczaj zużywam stare papiery Orwo, AGFA lub Ilford
o stałej gradacji.
Ponieważ nie jestem „artystą”, obecnie skupiam się bardziej na podstawach i „rzemieślniczej”
stronie.
Mam nadzieję, że dzięki opanowanemu rzemiosłu te przypadkowe ujęcia naprawdę staną się zdjęciami :)
Z pozdrowieniami
Alois
Wolfgg
Cześć Alois,
Najdelikatniejsze światło oznacza przecież, że pada ono na kliszę „we wszystkich kierunkach” (czyli obejmuje cały kąt przestrzenny nad nią). Najłatwiej to osiągnąć, umieszczając matową płytkę kilka milimetrów nad kliszą, w odległości od ogniska obiektywu wystarczającej, aby krzywizna nie pojawiała się już na powiększeniu. Rada: wyjmij kondensor i włóż matową płytkę, a ponadto wyłóż całą obudowę lampy folią aluminiową. W celu przetestowania matową płytkę można również zasymulować cienkim papierem (kalka, papier do pakowania kanapek).
Pozdrawiam, Wolfgang
dl8ram
Cześć Wolfgang,
skoro mamy trzy powiększalniki, to jedno z nich powinno dać się tak obrobić, żeby nieco zmiękczyć obraz :)
Mam nadzieję, że uda mi się w ten sposób nieco dostosować gradację.
Przejrzę te powiększalniki, żeby sprawdzić, w którym z nich najłatwiej to zrealizować.
Najbardziej obawiam się przy tym nierównomiernego oświetlenia.
Zwłaszcza model „Durst” i tak nie jest tu zbyt dobrym rozwiązaniem.
Z pozdrowieniami
Alois
Wolfgg
Cześć Alois,
jeśli pozwala na to jasność, można dla lepszego oświetlenia umieścić dwie matowe szyby jedna nad drugą w odległości np. 5 cm.
Pozdrawiam, Wolfgang
dl8ram
Cześć Wolfgang,
Myślę, że to raczej kwestia miejsca niż oświetlenia.
Pozdrawiam
Alois