Godot
Ahoj!
Dostal jsem Zorki 2c (tyhle ne zrovna nejkrásnější s paticí pro blesk se přece jmenují 2c, ne?). Rozebrat se dal snadno, závěrku jsem dal do pořádku a dokonce se mi podařilo ho i složit (nezbyly žádné důležité součástky). Možná ještě funguje (proč by ne), jenže:
Jak se do něj vkládá film?
Díky..!
MirkoBoeddecker
Nechybí ti náhodou přijímací cívka?
U některých modelů je odnímatelná, a proto se bohužel může ztratit :)
Můžeš si pomoci plastovým jádrem z kazety KB.
S pozdravem,
Mirko
HansDerHase
Na internetu je spousta informací. Pro prakticky všechny modely Zorki nebo Fed bys měl být schopen pomocí svého oblíbeného vyhledávače najít návody k použití.
Například
zde
Jelikož se u starších modelů Zorki jedná z velké části o předválečný design Leicy, předpokládám, že budeš muset s filmem trochu manipulovat. Pro Leicy, které se vkládají zespodu, potřebuješ tzv.
„Leica-Leader“.
Pokud ti chybí cívka pro záznam, můžeš si vyrobit náhradu z cívky z (použité) krabičky na 135. Stačí ji otevřít otvírákem na konzervy, vyndat cívku a naříznout ji šikmo, abys tam mohl zasunout „Leader“. To však funguje opravdu dobře pouze u cívek s masivním jádrem. Kiev na mém avataru má mimochodem také „vlastnoručně vyrobenou“ navíjecí cívku. B)
PS: Na ruských stránkách jsem také viděl skeny originálních manuálů v ruštině. Pro ten pravý FSU-RF zážitek. :)
Gast
Ahoj,
nevím přesně, u kterého modelu to tak je, ale do některých úplně starých modelů se nevejdou běžné kazety, protože ty dva koncové kroužky jsou příliš silné.
Filmy Swema se prodávají v plastových kazetách s 10cm nástřihem, ty sice pasují, ale v Německu to k ničemu není :) .
Takže kupte plastovou kazetu a vezměte nůžky.
Oleksander
Godot
Jo, díky, ta cívka tam fakt chyběla, a sehnali jsme ji u Foto-Braune (tam zatím měli všechno). Podle ceny to musí být cívka od Leicy... Vkládání si ještě nacvičujeme – ale ten druhý film je už na větší kousky než ten první.
S pozdravem
stefan.
cfb_de
Ahoj Stefane,
- Ořízni „Leica-leader“: o délku dvaceti perforací na polovinu šířky filmu, pomalu a pěkně zaobleně, během čtyř otvorů na plnou šířku.
- Zkus film navinout na navíjecí cívku. Pozor: Cívka se točí „opačně“!
- Napni závěrku.
- Vlož film, poznáš, když je správně. Trochu to zkus tam a zpět (klika pro převinutí se, jak je známo, točí volně s ním). Spusť závěrku, zavři kryt, přetoč dopředu. Hotovo.
Pak to hned vyjde skoro vždycky. Nebo mám prostě vždycky jen štěstí. Už ten první film jsem neroztrhal. Také u Zorki-2s („s“ je totiž cyrilské „c“).
Desítky let to lidem (včetně HCB a jeho pozdějšího Tattericha) šlo. Jen proto, že dnes existují všechny možné technické pomůcky, má to být teď dramaticky těžší? Slova sice slyším, ale chybí mi víra.
Fotografuj tím foťákem! A sežeň si k tomu dobře zachovalý Jupiter-12. Ale dobře zachovalý. Zadní čočka vyčnívá daleko ven (ve 30. letech Zeiss u Biogonu ještě nepoužíval retrofokální konstrukci a Rusové ji tedy neměli k napodobení) a je *velmi* náchylná k poškrábání. V Praze stojí asi 50,- a na eBayi u ua-project, i když je v dobrém stavu.
A případně nějaký ten zapuštěný Industar (díky němu se foťák vejde do kapsy) nebo I61L/D (to je – pokud je v dobrém stavu – nejlepší standardní objektiv v mé sbírce).
Kromě svých ostatních ruských objektivů si rád beru s sebou i tyhle 2ky. Jsou kompaktní, stabilní a odolné – nemají ani 500 dílů – a docela pěkné. I61L/D si při cloně 4 bez problémů konkuruje s mými kousky od Canonu a Yashicy a ve srovnání mého známého s poválečným Elmarem od Leitzu jasně zvítězil. Do té doby jsem ani nevěděl, jaké kontrastně chudé a neostré kousky u Leitzu prodávali.
S pozdravem,
Franz
Godot
Díky, Františku, podle tvých rad se mi ten film vlastně podařilo vložit, jen cívka byla zpočátku zasunutá příliš „hluboko“, takže film správně nenavíjela a dříve či později se zasekla. Teď by to mělo fungovat, a až najdu svůj poslední funkční expozimetr, určitě s tím aparátem pořídím nějaké snímky. Na dovolenou by měl být tenhle přístroj ideální.
Co se týče objektivů, předpokládám, že najít ty dobré je hodně otázka štěstí. U přiloženého Industaru jsou vnitřní závity dost zničené, takže je v něm napětí a ostření jde těžko. Jaká je průměrná kvalita objektivu Jupiter 9? Pro detailní snímky by měl být velmi dobrý. Nebo světelný Jupiter 3? Při slabém osvětlení má tento praktický, ale masivní fotoaparát jistě také své výhody, určitě se tak rychle neroztřese. Ach, právě vidím (
tady), že nejsou všechny tak levné (tedy ne za pakatel, zadarmo, ve srovnání s německými objektivy jsou samozřejmě levné). A potřebuje se k tomu ještě sada hledáček. No, alespoň jeden dobrý a levný standardní objektiv se najde, nejsou snad ve Štětíně nebo v Berlíně známí nějací dobře zásobení prodejci?
Pozdrav
Stefan..
cfb_de
Ahoj Stefane,
to je pravda, kvalita objektivů se liší mnohem víc než u západních výrobců. O Jupiteru-9 se mluví v dobrém (prý má při otevřené cloně „typicky sluneční“ měkčí vykreslení), já ho ale nemám. U Z-2 mi také rozměry přijdou na hranici přijatelnosti pro ohniskovou vzdálenost 85 mm.
Jupiter-3 také (zatím) nemám, ale první cenově dostupný, který mi přijde do cesty, bude můj :-)
„Sadu“ hledáčků nepotřebuješ: revolverový hledáček je dostačující a zvládá 35, 50, 85, 135 mm. Jako standardní objektiv bys mohl zkusit hledat Jupiter-8 nebo Industar 61L/D. Ten druhý bývá většinou levnější, když je k němu připojený FED-5. Ten můj mě vyšel na 12,-.
Spolehlivým prodejcem na eBayi je také „ua-project“. Jupiter-8 bych mohl mít, ale nejdřív se musím podívat, jestli ho nemám tady nebo ve Verdenu.
S pozdravem,
Franz
Godot
Ahoj Franti,
pokud se opravdu chceš zbavit funkčního Jupiteru 8 za rozumnou cenu, mohlo by to být dobré řešení. Uvidíme.
S pozdravem.
dl8ram
Ahoj Franti, ahoj všichni,
mohl bych se sem na chvíli zapojit? Před nějakou dobou jsem na Elektrobucht koupil FED2 s objektivem Jupiter 9 a odpovídajícím hledáčkem. Hlavně proto, že Jupiter a hledáček v kombinaci se zadní krytkou objektivu :rolleyes: (FED2) byly výrazně levnější než samostatně. Jelikož 85 mm je vlastně moje nejoblíbenější ohnisková vzdálenost a fotoaparáty s měřicím hledáčkem jsou menší, lehčí a především tišší, chtěl jsem to zkusit. Ale teď se dostáváme k mému problému.
Když zaostřím podle měřicího hledáčku fotoaparátu, nastavená vzdálenost vůbec nesouhlasí se skutečnou rovinou zaostření. Standardní objektiv přišroubovaný k fotoaparátu však zaostří bez problémů. Abych předešel některým očekávaným protiargumentům: ano, zkontroloval jsem ostrost na rovině filmu a ano, udělal jsem to s oběma objektivy. Při zaostření na známou vzdálenost se hodnoty zobrazené na stupnici vzdáleností pohybovaly v rozmezí obvyklých odchylek (ani Nikkor nenahradí měřicí pásmo).
Výměna těla fotoaparátu (jak se dalo očekávat) nic nepřináší (ověřeno na 4 Fed? a těle Zorki). Problém je prostě v tom, že objektiv při nastavení na určitou vzdálenost způsobuje jiný posun kroužku, který je rozhodující pro hledáček. Existuje pro to nějaké řešení? Momentálně vidím jen dvě schůdné cesty.
Úprava indikace dálkoměru (což je jistě poměrně náročné řešení) nebo použití samostatného dálkoměru.
Je možné, že objektiv prostě patří k úplně jinému fotoaparátu???
S pozdravem
Alois
cfb_de
Ahoj Aloisi, ahoj Stefane,
@Alois:
považuji za mnohem pravděpodobnější, že jsi prostě dostal jeden z nesčetných nefunkčních kusů. Rozebrat tenhle šrot jde ještě celkem snadno, ale s jeho správným sestavením jsou pak většinou potíže.
Rozšroubuj to a vyzkoušej každý vstup šnekových závitů. Správný je vždy jen jeden. (To je práce, kterou bych svěřil do servisu. Ne proto, že by to bylo tak těžké, ale protože je to extrémně otravné.)
@Stefan:
Ano, mám to tady. Vypadá to opravdu použité, mohlo by to být znovu namazané, ale vizuálně je to v pořádku. Za pět až deset plus poštovné je to tvoje, pokud to chceš. Vezmi si moji přezdívku z fóra, přidej @ a web.de a pošli mi e-mail. Raději to vyřešíme mezi sebou.
S pozdravem,
Franz
dl8ram
Ahoj Franti,
v tomhle má fórum opravdu něco do sebe. Vlastně vycházím z toho, že objektiv by se měl rozebírat jen tehdy, když si člověk předem promyslí, co všechno se může pokazit. Proto mě vůbec nenapadlo, že by někdo mohl objektiv špatně sestavit. Teď jsem si rychle vytáhl ze sklepa 61mm Edelscherbe 2,8/55, 85mm a posuvné měřítko a hle!!! V nastavení na nekonečno (tam by se oba objektivy měly shodovat) je odchylka více než jeden milimetr. Teď si dojdu do sklepa pro šroubováky, benzín a vazelínu a to děťátko opravím (stejně už má škrábance).
Díky za tip.
Alois
cfb_de
Ahoj Aloisi,
přeji ti hodně zábavy při kutilství! Existuje *nespočet* možností montáže a správná je jen jedna. Jak jsem už říkal, já bych tu čočku dal do servisu.
Na zbytek víkendu si nic neplánuj a každý jednotlivý krok si zaznamenej digitálkou.
S pozdravem,
Franz
dl8ram
Ahoj Franti,
já v tom nevidím žádný problém. Všechny standardní objektivy těch „ruských foťáků“ jsem už rozebral a znovu namazal. Pokaždé jsem při tom musel rozebrat i šnekový převod. No, přiznávám, že jsem si při tom vždycky označil správný chod šneku
, ale možnosti jsou omezené a s posuvným měřítkem a kalibrem by se správná cesta měla najít rychle.
Dám ti vědět, jak dlouho to hledání trvalo :rolleyes:
S pozdravem
Alois
dl8ram
Ahoj Franti,
žádné hledání nebylo!
To neznamená, že bych ten úlomek dal do krabice (to by asi trvalo déle), ne, u optiky to vůbec není nutné. Zadní část úlomku, na které je také M39, je k zbytku objektivu přišroubována jemným závitem a zajištěna dvěma roztomilými malými šroubky.
Stačí tedy nastavit zaostření na nekonečno, nechat zaostřovací kroužek, povolit zajišťovací šroubky na konci, nasměrovat fotoaparát na stativu na televizní věž a odšroubováním celého objektivu z objímky nastavit hledáček na nekonečno, zkontrolovat pomocí matné desky na úrovni filmu, zda to sedí, a opět utáhnout ty malé šroubky, zašroubujte zpět zaostřovací kroužek a ubalte si cigaretu. Časová náročnost asi 30 min.
Zabalit to a odnést na poštu by trvalo déle ;)
S pozdravem
Alois