Petzi
W katalogu FOTOIMPEX przeczytałem, że firma A&O zamierza sprzedawać wywoływacz RODINAL za cenę ośmiokrotnie wyższą niż dotychczas. Jak to się tłumaczy? Na pewno nie sprzedadzą tego zbyt wiele. Nie mogę uwierzyć, że to prawda?
FrankJBeckmann
Cześć,
Jak dotąd nie widziałem w sklepach RODINALU produkowanego przez A&O. Poczekajmy najpierw, ile to naprawdę będzie kosztować. Jeśli rzeczywiście okaże się tak drogie, zawsze można się oburzyć albo sięgnąć po produkt zastępczy. Powód jest prosty: chcą (a nawet muszą) zarabiać na produkcji. Poza tym warto pamiętać, że pół litra RODINALa wystarcza na wywołanie co najmniej 50 filmów.
Pozdrawiam
Frank
piu58
Może spróbuj R09. Nie zauważyłem żadnej różnicy w porównaniu z RODINALem. Ponieważ jednak R09 jest tak ciemno-czarny, do tej pory wybierałem RODINAL, który jest w podobnej cenie. Już przy 50-procentowej dopłacie zdecydowałbym się na produkty Calbe-Chemie.
MirkoBoeddecker
Kwestia ceny jest prosta do wyjaśnienia.
Kiedyś mieliśmy sprawdzonego dostawcę, który oferował konkurencyjne ceny.
Wraz z upadkiem spółki dystrybucyjnej Agfa wszystkie te źródła straciły dotychczasowe warunki.
A&O wciąż stawia pierwsze, nieco niepewne kroki na nowym dla siebie rynku i ostrożnie wącha wiatr. Wieje on ostro od wszystkich stron, więc natychmiast cofnęli się i na razie oferują produkty po starych cenach hurtowych Agfa Deutschland.
Poza Foto Kleckermann w Kleinpoppelsdorf nikt jednak nie kupował od Agfy na „standardowych” warunkach dealerskich.
Bardzo szybko zorientują się, że w ten sposób nic nie sprzedają i obniżą cenę do poziomu, który pozwoli nam konkurować z porównywalnymi produktami innych producentów (kto kupuje NEUTOL NE za 12 euro za butelkę??).
Nie musi być tak tanio jak przed upadkiem Agfy, ale 8-krotny wzrost ceny to też lekka przesada. Trzeba znaleźć złoty środek.
W perspektywie średnioterminowej na pewno wywoływać się będzie filmy za pomocą Classic F09, ADOX APH09 i podobnych produktów, które są cenowo bardziej atrakcyjne.
Dopóki jednak na rynku krążą resztki produktów Agfy, nie możemy umieścić ceny 12 EUR w naszym cenniku, dlatego na razie zaczęliśmy wycofywać ten produkt z oferty.
Pozdrawiam,
Mirko