dl8ram
Ahoj přátelé temné komory :D
jak si jistě dokážete představit, mám pár otázek.
Poté, co jsem dlouhá léta fotil jen barevně, jsem se rozhodl
pořídit si temnou komoru a pilně nakupoval.
Po prvních pokusech s ORWOpan 100 v Kijevu teď potřebuji film i do trochu praktičtějšího fotoaparátu.
Po delším hledání a testování filmů Tura 400 a HP5 jsem si tentokrát koupil něco jiného.
CHS 50, když to nemá být tak luxusní, a Fomapan Creativ 200 (má to být Fomapan T 200?) kvůli
citlivosti vhodnější pro každodenní použití a údajně vysoké pushovatelnosti.
Abych jednou použil i něco jiného než RODINAL, pořídil jsem si také dvě alternativní vývojky.
Promicrol a A49
Abych neskončil tak na prd jako s mým prvním filmem HP5, zkusil jsem oba filmy otestovat.
Při tom jsem se držel postupu od
Norberta
.
Vyvolal jsem expozici na Fomapanu 7 minut v Promicrolu a změřil ji mým MP 104.
Totéž jsem provedl i s expozicí na CHS 50, 6 minut v Promicrolu.
Fomapan si při tom vedl (hodnoty vypočítané pomocí Excelové tabulky ke stažení na výše uvedené webové stránce)
nevyšel zrovna nejlépe.
Výsledky filmu CHS 50 byly naproti tomu (z mého pohledu) zcela v pořádku.
Zde jsou vypočítané hodnoty a postup při vyvolávání.
Film CHS 50 dosáhl filmové gradace 0,64 a využití citlivosti 40 ASA
Fomapan dosáhl filmové gradace 0,72 a citlivosti 121 ASA
Přiznávám, že MP 104 není specializovaný denzitometr a za určitých okolností se mohly vkrást i jiné drobné nesrovnalosti, ale myslím, že tendence je patrná.
Nyní ještě krátký popis postupu při testování a vyvolávání.
Jako měřicí plocha byla použita bílá stěna, která byla poměrně rovnoměrně osvětlena halogenovým reflektorem.
Reflektor a fotoaparát byly nastaveny tak, aby expoziční čas pro zónu V činil 1/250 s.
Expozimetr byl nastaven na režim Spot. Série měření byla exponována s expozicí od 1/8 do 1/8000 s.
Oba filmy byly vyvolány bez předmytí v Promicrolu 1+19 při teplotě 20 °C.
Po spuštění stopek byla nádoba naplněna, 30 sekund nepřetržitě protřepávána a následně každých 30 sekund jednou nakloněna.
Po uplynutí času byla vývojka vypuštěna, zastavena 5krát výměnou vody a následně asi 7 minut
fixována a 15 minut průběžně oplachována. (Tady hned otázka k smáčedlu. Zůstává to na
filmu, nebo se to má opláchnout?)
Měření bylo provedeno pomocí kondenzátorového zvětšovacího přístroje Durst F60, objektiv byl cloněn na 5,6 a hustota byla stanovena uprostřed
promítané plochy (v místě, kde měří i bodový expozimetr).
No, to bylo teď hodně žvanění, ale tak by měl být každý schopen pochopit jak sestavení, tak i vývoj
.
Co mě při tom nejvíc překvapilo, je to, že jsem (nenašel jsem pro oba filmy žádné doby vyvolávání v tomto roztoku)
se zdá, že jsem to na první pokus odhadl docela dobře :)
CHS 50 si při tom vedl docela dobře. Ztráta citlivosti o 1/3 clony při docela přijatelné strmosti
dává naději.
Fomapan při tom výrazně zaostává. Nejenže snížení citlivosti o 2/3 clony není to, kvůli čemu jsem ten
film koupil, ale je také už velmi strmý. (Z legrace jsem jednou vyvolal dvě fotky ze své zasněžené zahrady na 8 minut
a výsledkem byly negativy, které se s dynamickým rozsahem asi 1,6 logD (ISO R 160) dají stěží zvětšit.)
Abych předešel poznámkám typu „když potřebuješ 800 ASA, kup si film 800“, push by neměl být pravidlem,
ale měla by existovat možnost ho použít.
Nyní k mým otázkám:
Jaké vývojky používáte pro tyto filmy?
Co bych mohl změnit na svém postupu, abych dosáhl plošších křivek?
Ještě vyzkouším ty dva další vývojky a v případě zájmu zde zveřejním výsledky.
S pozdravem
Alois
Roman
Ahoj!
Foma 200 (dříve známá pod názvem T200) je skvělý film, mám s ním dobré zkušenosti v kombinaci s Calbe A49.
ALE: Jak jsi sám zjistil: víc než EI 100–125 z něj prostě nedostaneš – pokud chceš Fomu s EI 200, vezmi si Fomapan 400 (ten má totiž ve skutečnosti jen EI 200 až 250).
Co se týče pushování: Proč by proboha někdo chtěl pushovat 200ku? To už rovnou můžeš vzít 400ku a dostaneš podstatně lepší výsledky... Pushování dává smysl jen tehdy, když se posouváš v krocích citlivosti, kde už žádné odpovídající filmy nejsou!?
dl8ram
Ahoj Romane,
nejprve ti moc děkuji za odpověď.
Jak snad bylo patrné z mého prvního příspěvku, nechci se tu dohadovat o 1/10 clony.
Vlastně mi jde o to najít rozumnou kombinaci filmu, expozičního času a vývojky, která z obou vybraných filmů vytvoří negativy, které se dají dobře zvětšit. Moje nespokojenost s Fomapanem souvisí s jeho chováním, které se velmi liší od mých představ. Dobře, přiznávám, že jsem zatím nasbíral jen velmi málo hodnot, ale to, co jsem dosud viděl, mě příliš nepovzbuzuje.
Pushování 200ky je jen jedna z možností, kterou si chci nechat otevřenou.
Bohužel nemám vždy po ruce veškerý filmový materiál, který bych v danou chvíli rád měl.
O Fomapanu jsem četl na různých stránkách, že má velmi velký expoziční rozsah.
Pocházel jsem z toho, že se dá bez větších problémů posunout i o +1, +2, nebo když už je to opravdu na hraně,
tak i o +3. První test s Promicrolem mě však velmi zklamal. Na svou nízkou základní citlivost je film již velmi strmý. Uvidíme, na jaké hodnoty se dostanu s ostatními vývojkami.
Dnes jsem vyzkoušel jednu kombinaci pro CHS 50.
Vyvoláno podle schématu uvedeného v prvním příspěvku: 9 minut v RODINALU 1+50
Gradace filmu -0,67
Citlivost 32 ASA
To by šlo ještě vylepšit. Křivka v horní části ještě nevykazuje žádné zploštění. Také dosažená maximální hustota je o něco vyšší než při vyvolání v Promicrolu. V oblasti zón III až X vzniká téměř dokonalá přímka.
Předpokládám, že při prodloužení doby vyvolávání o 1 až 1 1/2 minuty bych mohl dosáhnout nebo překročit 40 ASA
a také docela „normální“ strmost. Někdy to vyzkouším.
Ale teď musí nejdřív Fomapan do RODINALU :)
Zjištěné hodnoty budou co nejdříve.
S pozdravem
Alois
dl8ram
Ahoj,
jak jsem slíbil, tady jsou výsledky pro Fomapan Creativ 200 ve vývojce RODINAL.
Jako základ jsem použil delší z obou časů uvedených na „Digitaltruth“, tedy 10 minut.
(Zde se opět naskýtá otázka: je Fomapan Creativ 200 = Fomapan T200?)
Stručně řečeno ............. hodí se jen pro snímky z parní sauny
Pár snímků, které jsem pro vizuální kontrolu vyfotil na testovací proužek, je jednoznačně případ
pro papír s měkkou gradací.
Zde jsou vypočítané hodnoty:
Gradace filmu 0,93 při poměrně křivém průběhu křivky.
Dosažená citlivost 110 ASA je ještě nižší než u Promicrolu.
Maximální hustota je s 2,54 logD velmi vysoká.
Myslím, že s druhým časem 8 min. by se dalo spíše žít.
Výsledky s A49 přijdou zítra.
S pozdravem všem čtenářům.
Alois
p.s. pár příspěvků by mě potěšilo!
dl8ram
Ahoj čtenáři,
jak jsem slíbil, tady jsou výsledky pro Fomapan Creativ 200 v A49.
Vyvoláno při 20 stupních v A49 1+2 a to vše po dobu 17 minut podle výše uvedeného schématu.
Gradace filmu 0,70
Dosažená citlivost 159 ASA
Co se týče citlivosti, je to už výrazně blíže údajům výrobce.
Pro mě je ale film příliš strmý.
Snímky exponované na stejném filmu poskytly kontrasty, které lze kopírovat jen s (Xtraweich až Spezial) námahou
.
Mým cílem by ale bylo rozložení 10 DM kolem gradace Normal :-(
Jsem zvědavý, co na to řeknete.
S pozdravem
Alois
Manfred
Dobrý den,
Film Foma 200 jsem již několikrát použil, ale v závislosti na vývojce dosahuji citlivosti pouze 100 až 125 ASA.
Vyzkoušel jsem: Paterson FX-39 1+9, 4:30 min, 125 ASA, 2x naklonit na začátku, každých 30 sekund 1x naklonit, a také AM74/ LP Supergrain 1 + 11,5 – 20 ml koncentrátu na 250 ml vývojky – 4:00 min, 100 ASA, stejný rytmus pohybu.
Negativy lze dobře zvětšit na stupně mezi 2 a 3.
Že tento film není žádný Speed-King, vidíš i v datovém listu:
http://www.foma.cz/Upload/foma/prilohy/F_pan_200_en.pdf
Velikost
Manfred
dl8ram
Ahoj Manfrede, ahoj čtenáři,
nejprve zde uvádím naměřené hodnoty pro film CHS 50 v roztoku A49.
Film ADOX CHS 50 v roztoku A49 1+2 bez předkúpe, vyvoláván 11 minut.
Gradace filmu 0,50
Dosažená citlivost 35 ASA.
No, to ještě půjde vylepšit. Každopádně první pokus, který přinesl rozumnou gradaci.
S vodou a o něco delším vyvoláváním by mělo být možné dosáhnout 40 ASA a gradace mezi 0,50 a 0,6.
Manfred
z údajů je patrné (možná mě zrazuje moje angličtina), že citlivost se dá dosáhnout pouze za cenu
extrémní gradace.
S pozdravem
Alois
Manfred
Aloisi, je to takhle.
Výška
Manfred
dl8ram
Ahoj Manfrede,
vyvolal jsem pár fotek, které vždycky fotím k těm v odstínech šedé (abych měl s čím porovnávat).
S tím správným papírem to není žádný problém. Až na tu jednu, která je vyvolaná až příliš sytě,
vycházejí odstíny šedé dobře. Vytiskl jsem si také pár fotek z CHS 50 a ty se mi opravdu moc líbí.
S pozdravem
Alois
FrankJBeckmann
Ahoj,
film Creativ 200 se dobře hodí jako film s citlivostí 100. Víc by se mu nemělo dělat. Pokud hledáš flexibilní film s citlivostí 200, můžeš sáhnout například po HP5+ (nebo Adox CHM 400). Puschen je zajímavý, když už neexistuje citlivější materiál, tedy nad 1000 ASA, nebo když chceš dosáhnout zcela specifických efektů. Musíš si ale uvědomit, že pak se ztratí velká část detailů ve stínech. Pokud to nechcete, měli byste se rozhodně držet skutečné citlivosti filmu, která nemusí nutně souviset s tím, co výrobce uvádí na obalu.
To, že Adox CHS 50 dosahuje hodnoty 40 ASA, by také nemělo překvapovat, pokud víte, že dříve měl v názvu číslo 17 (odpovídající jeho citlivosti podle normy DIN).
dl8ram
Ahoj Franku,
cítím se nepochopený (zvláštní, tenhle pocit mívám jinak jen u své ženy :) )
Vždyť nechci pracovat s filmem v rozsahu od 6 (,4) ASA do 6400 ASA.
Ale komu se to ještě nestalo, že nutně potřeboval citlivější film, ale
v širokém okolí nebyl žádný fotoobchod nebo zrovna byla neděle. Takže buď nechat film v kapse, nebo se pokusit dosáhnout něčeho použitelného s tím, co je po ruce.
Proto mi nepřijde tak nezajímavé, jak dobře se dá film posunout.
A hlavně to chci vědět „předtím“, než ten film za každou cenu podexponuji o 2...3 clony
a nebudu vědět, jak ten film nejlépe proměnit v něco, co se dá vytisknout.
Otázky jako ........ jsem film WX podexponoval o Y clonových stupňů........ jak ho musím vařit v roztoku Z, abych na fotkách ještě něco viděl, tu přece nejsou takoooooo vzácné.
Je mi zcela jasné, že při nedostatečném osvětlení je lepší použít „skutečný“ film s citlivostí 1600 nebo 3200.
(I když ty většinou také nedosahují skutečně vytištěných hodnot ASA)
S pozdravem
Alois
FrankJBeckmann
Ahoj Aloisi,
pokud provádíš podexponování filmu o 2–3 clony, pomůže už jen Emofin a modlitba, ať už jde o jakýkoli film a jakéhokoli boha. Zásadně platí, že vysoce citlivé filmy se dají lépe posunout, protože nízko citlivé filmy rychle dosáhnou poměrně strmého charakteru. To, co se nedostane na film, nemůže vykouzlit ani žádná vývojka. To je fyzika, bez ohledu na to, kolik lidí se na to ptá.
Ahoj
Frank
dl8ram
Ahoj Franku,
Tvoje tvrzení
Citace: To, co se nedostane na film, z něj nevyčaruje ani žádná vývojka.
nechci zpochybňovat. Ale co je špatného na tom, prozkoumat, co je možné, než nastane „WurschtKäse“ :)
Ještě hezký den
Alois
SamuliSchielke
Vzhledem k poněkud nevyrovnanému chování kontrastu se pro film Fomapan 200 (creativ = T200) doporučují spíše jemně působící vývojky, jako jsou Xtol/Fomadon Excel (obsahují stejné složky) nebo Fomadon LQN.
Většinou ho vyvolávám ve Fomadonu LQN, časy přebírám přímo z technického listu, každou minutu 5 sekund protřepávám. Pro expozici používám 160 ISO a mám skvěle vykreslené stíny i světla. Densitometr nemám, ale zvětšeniny jsou na gradaci 2,5 až 3 skvělé. V roztoku ATM 49 se Fomapan 200 skutečně rychle stává velmi tvrdým a navíc vytváří zbytečně mnoho závoje u filmu, který má už tak dost základního závoje. Ale díky jemnému zrnu je dobrý pro malý formát.
Film jsem několikrát vyvolal v RODINALU, pokud si dobře vzpomínám, 8 minut, a výsledek se mi velmi líbil. Efektivní citlivost filmu je skutečně o něco nižší než u Fomadonu LQN. U RODINALU je za to základní zákal nejnižší. Pro malý formát možná příliš luxusní, pro střední formát a větší skvělý.
Jinak sám právě přecházím na Fomapan 100. Má také efektivní citlivost 100 ISO a je, podle mého názoru, o něco odolnější = má větší toleranci k chybám. Vizuální efekt je trochu jiný a nějak se mi líbí víc.
http://www.foma.cz/Upload/foma/prilohy/F_pan_100_en.pdf
Samuli
dl8ram
Ahoj Samuli,
LQN je, pokud se nepletu, také referenční vývojka. Budu s ní ještě trochu experimentovat. S mnohem přívětivějšími CHS už to mezitím docela dobře zvládám. Dokud mám ještě dostatek výše uvedených vývojek a také plnou zásuvku na zeleninu plnou filmů, nebudu nic zvlášť objednávat.
Nejdřív zkrátím dobu vyvolávání o 20–30 % a uvidím, jak se film bude chovat. Až na ten „výstřelek“ s téměř S-tvarovou křivkou hustoty bylo všechno tisknutelné.
Pro „fotografování“ to tedy stačí. Nebudu se na to spoléhat při jednorázových příležitostech, dokud ten film nebudu mít lépe pod kontrolou, ale to se časem spraví.
Budu fórum informovat o výsledcích.
S pozdravem
Alois
dl8ram
Ahoj milí čtenáři,
jak jsem slíbil, pokračujeme s informacemi.
Dnes jeden pokus, který nedoporučuji napodobovat.
Fomapan Creativ 200 ve Promicrolu 1+25 (vím, že to je daleko za hranicemi doporučení výrobce)
S 1minutovým praním (vím, že to ten film vlastně nepotřebuje), poté 7 minut ve známém roztoku.
Gradace filmu 0,59
Dosažená citlivost 59 ASA
Maximální hustota v zóně X 1,19 logD přes závoj.
Film se z toho úplně nevzpamatuje. Stíny jsou trochu utopené, ale strmost je tak mírná, že se dá s velmi dobrým výsledkem zvětšit na „normální“. (Všechny testovací snímky byly pořízeny s bleskem ve stejné místnosti bez výrazných kontrastních výkyvů)
Příští film vyvolám výrazně déle, při malém pohybu, třeba se mi podaří stíny ještě trochu oživit.
Ve srovnání s CHS 50 jsou šedé tóny výrazně méně příjemné.
Uvidíme, jaké tipy a připomínky přijdou.
S pozdravem
Alois
piu58
Ahoj,
Stručně řečeno ............. hodí se jen pro snímky z parní sauny
Pár snímků, které jsem pro vizuální kontrolu vyfotil na testovací proužky, jasně ukazuje,
že je třeba použít papír s jemnou gradací.
:
Pak je to přeexponované. Nejprve bych zkrátil dobu vyvolávání o 30 %. To prospěje i zrnu.
dl8ram
Ahoj Uwe,
problémem je spíš to, že film má strašně strmou gradaci. Zkusil jsem tomu trochu zabránit.
Zředil jsem vývojku, čímž se strmost snížila, a zjistil jsem, že díky tomu lze dosáhnout rovnoměrnější gradace filmu. Zlepšilo se také rozlišení ve stínech. Co ještě chybí, je citlivost.
Zbytek dodávky ještě použiji na testy. Uvidíme, zda se při rozumné gradaci podaří ještě něco získat na citlivosti. Mezitím mám alespoň dobře tisknutelné negativy.
Budu dále informovat.
S pozdravem
Alois
SamuliSchielke
Proti rozmazání snímku nejlépe pomůže jemně působící vývojka, která zároveň dobře využije citlivost filmu. Pokud nemáš po ruce Fomadon LQN, zkus třeba Xtol. V technickém listu k němu najdeš i poměrně přesné údaje.
Samuli
dl8ram
Ahoj Samuli,
co se týče mého výběru vývojek, od prvního příspěvku se nic nezměnilo.
Tak jak jsem slíbil, tady je opět malý „doplněk“ ohledně mých zkušeností se stávajícími vývojkami.
Doufám, že se v údajích neopakuji.
Promicrol 1+25, cca 1 min. předem namočený, 7 min. vyvoláván, rytmus převracení jako výše.
Dosažená citlivost 59 ASA (což je mizerné), gradace 0,59.
Vše je těžko srovnatelné, stíny jsou trochu utopené.
Od zóny 3 téměř dokonalý přenos šedých tónů.
Promicrol 1+25, cca 1 min. předem namočený, 9 min. vyvoláván, rytmus převracení 1x/min.
Dosažená citlivost 61 ASA (také o nic lepší), gradace 0,61
Jinak jako výše.
Promicrol 1+25, předepráno cca 1 min., vyvoláno 15 min., rytmus převrácení každé 2 min.
Dosažená citlivost 150 ASA (to by už bylo hezké), gradace 0,72 (příliš strmá)
Negativy na tomto filmu vypadaly, vzhledem k tomu, že byly pořízeny i za nejintenzivnějšího slunečního svitu,
téměř jako vystřihovánky. Kopírovatelné na měkký papír, ale výsledky neuspokojivé.
Promicrol 1+25, předevolváno cca 1 min., vyvoláno 15 min., rytmus převrácení každé 4 min.
Dosažená citlivost 136 ASA (docela příjemné), gradace 0,62 (na můj vkus ještě trochu příliš vysoká)
Velmi dobře kopírovatelné. Zatím nejlepší výsledek v této směsi. Budu tuto vývojku dále testovat.
Myslím, že dalším ředěním vývojky a posunutím rytmu převrácení směrem k
„statickému vyvolání“ je možné citlivost ještě trochu zvýšit a gradaci ještě trochu zploštit. I za cenu toho, že se doba vyvolávání prodlouží až na půl hodiny.
Zatím změna rytmu převracení ukázala, že tím lze pozitivně ovlivnit stíny, resp. celou spodní část křivky.
Ještě něco. Film je Fomapan Creativ 200.
S pozdravem
Alois