Senen
Aloha,
kto może mi pomóc w rozwiązaniu mojego problemu?
Pierścień ostrości w moim obiektywie 50 mm 1:1,4 S.S.C. FD zacina się i można go ustawić tylko w zakresie od 0,45 m do 2 m; skrzypi, jakby pod nim był brud.
Próbowałem już poluzować śruby na pierścieniu bagnetowym, ale nie mam odpowiedniego narzędzia, tylko narzędzia zegarmistrzowskie o rozmiarze 1,4 mm, które są jednak za duże dla tych śrub. I szczerze mówiąc, nie czuję się na siłach, żeby to zrobić.
Czy ktoś zna niedrogi serwis naprawczy lub czy ktoś z was mógłby to naprawić, oczywiście za opłatą?
W sklepach fotograficznych w Berlinie, w których do tej pory pytałem, nie chcą/nie potrafią tego naprawić i twierdzą, że powinienem wysłać to do firmy Canon, tylko że u nich trwa to tygodnie i sporo by mnie to kosztowało.
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi!
Dzięki i pozdrawiam
Sen
PS: W Foto Matz technik powiedział, że mogę to łatwo naprawić sam. U nich byłoby to drogie. Hmm...
huehnerhose
Cześć Sen,
Jeśli chodzi o majsterkowanie, znam się tylko na aparatach Gölitz i Pentacon z mocowaniem M42 :)
Ale czy próbowałeś już w sklepie Ostkreuz (Prügel, Neue Bahnhofstr. 6, 10245 Berlin)? Wiem, że zajmują się tam również sprzętem Canon, a ceny były dotychczas „rozsądne”, kiedy coś tam naprawiałem.
Inna opcja to zakup porządnego zestawu śrubokrętów zegarmistrzowskich – z mojego (niewielkiego) doświadczenia wynika, że warto. Mechanizm ostrości też łatwo się rozkręca. Zazwyczaj składa się z pierścienia z drobnym i grubym gwintem, które wystarczy odkręcić.
Pozdrawiam
Sebastian
Gast
Warsztatem naprawczym cieszącym się całkiem dobrą renomą jest firma Marland przy ulicy Handjerystraße w dzielnicy Schöneberg (Friedenau, w pobliżu stacji metra Friedrich-Wilhelm-Platz).
Naprawiają tam nawet stare aparaty Fujica, więc powinni poradzić sobie również z takim obiektywem.
cfb_de
A dobrym sklepem z narzędziami jest np. Wiha.
www.wiha.com
Pozdrawiam
Franz, którego Canon 1.4 po prostu działa