Gast
Máte v plánu vyrábět filmy Efke/ADOX ve formátu 220?
Předpokládám, že o tyto delší role je určitý zájem. Zejména fotografové, kteří používají panoramatické fotoaparáty, velkoformátové fotoaparáty s svitkovými zadními částmi a středoformátové fotoaparáty bez vyměnitelných zadních částí (například Pentax 67), budou mít o filmy 220 zájem.
V současné době je dostupnost černobílých filmů formátu 220 velmi omezená. Pokud vím, pouze společnost Kodak vyrábí některé filmy (Tmax & Tri-X) ve formátu 220. Pokud někdo zná další výrobce černobílých filmů formátu 220, prosím, informujte nás všechny, kteří máme o delších rolích zájem.
RTK
PhilippeGrunchec
Podívejte se na www.film220.com!
NilVenet
Jo, ale tvůj odkaz se týká filmů Fuji nebo Ilford... ne ADOX... a je pravda, že by bylo super mít nějaké filmy formátu 220! :)
PhilippeGrunchec
Zkus Mirka přesvědčit! :)
MirkoBoeddecker
Nejde o to, aby mě někdo přesvědčoval, jde především o objem objednávek.
Fotografové jsou VELMI citliví na cenu.
Pokud vyrobíme pouze 10 000 svitkových filmů 220 a započítáme veškerou práci a úsilí potřebné k realizaci takového projektu, cena jistě daleko přesáhne dvojnásobek ceny filmu 120 (takže nákup dvou filmů 120 bude stát mnohem méně než jeden film 220).
Podle mého názoru si pak 95 % fotografů koupí ty dva levnější filmy 120. Těch 5 % fotografů, kterým na penězích tolik nezáleží (nebo jinými slovy, kteří jsou v té šťastné situaci, že nemusí počítat tak úzce), nestačí k tomu, aby se takový projekt uskutečnil.
S pozdravem,
Mirko
PS: Kromě finanční stránky nemohu říci, zda to bude technicky vůbec možné realizovat.
PhilippeGrunchec
Mirko, když se podíváš na stránku www.film220.com, uděláš si představu o možných objednávkách!
Gast
Fotografujte lepší snímky, ne více – to je nemoc dnešních digitálních fotografů.
MirkoBoeddecker
Phillippe,
viděl jsem tvůj působivý seznam a našel jsem na něm mnoho našich zákazníků :-)
Nechci tě zklamat – jen se snažím zjistit, jak to vypadá. Takže pro mě stále zůstává otázka: Koupí si jednu roli filmu 220, když jsou dvě role filmu 120 levnější?
Zmínil jsi to někdy?
Chápu, že všichni tito lidé chtějí film 220 zpět (a pokud mají fotoaparáty určené pro film 220, je to zcela pochopitelné), ale jsou skutečně ochotni za něj zaplatit, nebo ho jen chtějí zpět za starou cenu jako za starých dobrých časů?
Víš, tady v Německu jsme měli několik firem, které na trh házely filmy jako o život za neuvěřitelně nízké ceny. Na prodaném zboží nevydělávaly žádné peníze. Nyní jsou všechny tyto společnosti v krachu a zmizely z trhu. Pokud se zeptáte fotografů, zda chtějí tyto společnosti zpět, všichni najednou křičí: „Ano, prosím, ať se vrátí, byly skvělé, protože všechno bylo tak levné“, ale pokud jim řeknete: „Dobře, ale aby se tak stalo, museli byste zaplatit cenu, která těmto společnostem umožní přežít“, veškerý zájem najednou zmizí a oni odpoví: „No, v tom případě nemám zájem, protože za běžné ceny to můžu sehnat i jinde.“
Podle mého názoru, dokud existuje nějaká možnost levnější než ta druhá, tam všichni fotografové jdou.
To by pro mě tedy byla klíčová otázka. Nejen seznam lidí, kteří chtějí film 220 zpět tak, jak býval, než výrobci z dobrých důvodů zastavili výrobu, ale spíše seznam lidí, kteří říkají: Chci ho zpět tak moc, že jsem ochoten zaplatit přirážku, aby se to stalo, i když je to více než cena za alternativní produkt (jako 120).
Tito lidé by opravdu mohli být těmi, kteří to dokážou, pokud jich bude dost.
Nechci tím nikoho kritizovat. Nechápejte mě špatně.
Váš projekt plně podporuji, ale někdo do toho musí vložit peníze a ať už to bude kdokoli, potřebuje k rozhodnutí podložené informace.
Tohle by tedy mělo být něco jako malý test. Stejně jako když jdete do banky požádat o půjčku a oni se vás ptají na všechny možné podivné otázky :)
S pozdravem,
Mirko
PhilippeGrunchec
Promiň, Mirko, není to můj projekt: jen jsem přeložil ten francouzský text do němčiny!
Zahájili ho Philippe Bachelier a Sebastiao Salgado...
Gast
Pro mě, a myslím, že i pro mnoho dalších, to není jen otázka peněz. Pohodlí, které přináší použití filmu 220 namísto filmu 120, je v mnoha situacích značné. Vezměte si například fotografy krajiny, kteří pracují s formátem 6x12 – z jedné role filmu 120 získají pouze 6 snímků. S filmem 220 jich získají 12. To je značná výhoda, zejména pokud fotografujete v chladném klimatu. Nemluvě o těch, kteří používají formát 6x17... Také při pouliční nebo akční fotografii se role 120 vyčerpá příliš rychle. Mnoho snímků se ztratí při vkládání do fotoaparátu.
Ano, vím a chápu, že tito fotografové panoramatického formátu jsou pouze okrajovou skupinou, ale my existujeme! Možná by někdo měl sloužit i nám.
K penězům a ceně filmu. Nesnažím se získat více snímků za stejné peníze tím, že hledám filmy formátu 220. Snažil jsem se vysvětlit své motivy v předchozích odstavcích. Myslím, že pro mě je ještě přijatelná cena za film formátu 220 asi 2,5násobek ceny filmu formátu 120.
S pozdravem,
RTK
Petzi
Pro mě tedy zůstává otázka: Koupí si jednu roli filmu 220, pokud jsou dvě role filmu 120 levnější?
[right][post="7085"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Koupím film 220, pokud bude jedna role stát méně než trojnásobek ceny role 120.
Věřím, že Fuji je výrobce, kterého je třeba přesvědčit o výrobě filmu Acros v formátu 220. Vyrábějí tolik různých barevných filmů v formátu 220, že se zdá, že se tomu věnují naplno. Mimochodem, film Fuji 220 kupuji ve Velké Británii, kde stojí asi dvakrát tolik za roli než film 120. V Německu je to více než třikrát dražší.
Také se domnívám, že nemá smysl snažit se přesvědčovat výrobce, kteří film formátu 220 vůbec nevyrábějí. Je nutná investice do vybavení a je zapotřebí jiný druh papíru. Je mnohem snazší a nákladově efektivnější vyrábět film formátu 220, když již máte veškeré vybavení a zásoby. To znamená, že by se o to měli požádat Kodak a Fuji.
MirkoBoeddecker
RTZ, Petzi,
Panoramatické fotoaparáty s největší pravděpodobností nepodporují film formátu 220!
Obvykle pracují s číslováním filmu na podkladovém papíře a nemají nastavitelnou podložku!
Pro uživatele těchto fotoaparátů je tedy formát 220 ztracen.
Pokud se Fuji nebo Kodak rozhodnou přestat vyrábět formát 220, bude nemožné je přimět, aby to udělali znovu, pokud někdo nevloží obrovskou hromadu peněz, díky které by se jim to vyplatilo.
Tento někdo s největší pravděpodobností přijde o část svých peněz, protože existuje důvod, proč Kodak a Fuji výrobu zastavily, a to jiný než selhání zařízení (jako v případě Ilfordu).
Důvodem je: na tomto produktu prodělávaly.
Ceny 2,5x nebo 3x ve skutečnosti znamenají o 25 % a 33 % vyšší cenu než u formátu 120 (v přepočtu na jednotlivý snímek).
To jsem chtěl slyšet, protože jsem to předpokládal.
Podle mého názoru je to příliš málo na to, aby se jakýkoli projekt v této souvislosti uskutečnil, protože to nepokryje ani likvidační náklady na skladové zásoby, jejichž datum spotřeby se blíží.
S pozdravem,
Mirko
Petzi
RTZ, Petzi,
Panoramatické fotoaparáty s největší pravděpodobností nepodporují film formátu 220!
Obvykle pracují s číslováním filmu na podkladovém papíře a nemají nastavitelnou podložku!
Pro uživatele formátu 220 je to tedy ztracený případ.
[right][post="7153"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
To je NESPRÁVNÉ. Používám Roundshot a s filmem 220 funguje lépe než s 120. Používám v něm POUZE film 220, protože většina mých negativů má šířku mezi 20 a 60 cm! S filmem 120 je spousta výměn filmu a navíc větší plýtvání na každou roli. Navíc s filmem 220 mohu pořídit jeden snímek dlouhý 1,6 m, zatímco s filmem 120 jsem omezen na zhruba 80 cm.
Jakýkoli fotoaparát, který využívá číslování filmu na podkladovém papíře, pravděpodobně patří do muzea. Dnes to nelze použít, protože filmy jsou příliš citlivé a dojde k jejich zamlžení, pokud slunce svítí na zadní stranu fotoaparátu.
Společnosti Fuji a Kodak se nerozhodly přestat vyrábět film 220.
Fuji nikdy černobílý film 220 nevyráběla, protože do odvětví černobílých filmů vstoupila pozdě. Kromě Japonska ani nenabízí černobílý listový film 4x5".
Kodak vyrábí Tri-X 320 a chromogenní černobílý film, z nichž žádný není příliš zajímavý. Plus-X se vyrábí, ale mimo USA se neprodává. Jsem si jistý, že série T-Max 100 a 400 by byla dobře přijata.
MirkoBoeddecker
Petzi,
kdyby Kodak vyráběl PlusX ve formátu 220, věř mi, že bychom ho měli v nabídce.
Nevím, jestli se ještě někde v menších obchodech najde, ale v katalogu prodejců Kodak USA už od roku 2003 není uveden. Totéž platí pro BW 400 CN.
K dispozici je už jen TRIX 320.
Měl jsem na mysli panoramatické fotoaparáty jako Linhof, Fuji nebo Fotoman.
Je to ale dobrý tip, že Roundshots používají film formátu 220, i když jich je tak málo, že to asi nebude mít žádný význam.
Nechápejte mě zase špatně. Rád bych mohl nabízet filmy formátu 220, ale musím se na to zeptat, protože to budou první otázky, které výrobci položí. Bez ohledu na to, kdo se na něj obrátí. Mým záměrem tedy není vás zklamat, ale spíše shromáždit fakta ve veřejné doméně, aby je mohl využít každý.
S pozdravem,
Mirko
Petzi
V terénu musí být několik tisíc fotoaparátů Roundshot, které mohou používat film formátu 220 a s tímto filmem fungují lépe. Jedná se o aktuální produkty. Alternativou jsou 5palcový letecký film a 70mm film, ale oba vyžadují jiný fotoaparát a tyto fotoaparáty jsou velmi vzácné (na rozdíl od fotoaparátů pro formát 220).
Viděl jsem, že B&H má na skladě Kodak BW 400 CN, ale samozřejmě se může jednat o staré zásoby. Plus-X už u B&H skutečně není uveden (ještě před pár týdny tam byl).