Gast
Cześć,
czy ktoś z Was wie, czy gdzieś jeszcze można dostać film do „Rollette”?
To stary aparat klapowy.
Został wyprodukowany około 1920 roku przez firmę Krauss w Stuttgarcie.
Szpula ma szerokość 5 cm.
Byłabym wdzięczna za odpowiedź :-)
Pozdrawiam, Ilse
Wolf_XL
...zakładam, że do tej rolki pasuje film zwojowy w formacie 127 – a Mirko ma go w swojej ofercie... Zmierz dokładnie szerokość między krawędziami szpuli – powinna wynosić 4,7 cm. Całkowita długość szpuli – czyli wraz z wystającymi końcówkami osi – powinna wynosić w przypadku filmu zwojowego w formacie 127 około 5,5 cm.
ChristianKolinski
Z tego, co znalazłem w sieci na temat aparatu Rolette, wynika, że był to aparat formatu 5x8, a używany w nim film nr 129 nie jest już dziś dostępny – nie ma go nawet w ofercie sklepu Film for Classics.
Pozdrawiam
Christian
Gast
Wielkie dzięki, Wolf i Christian!!!!
Sprawdziłem to jeszcze raz dokładnie suwmiarką.
Wynik to 5,8 cm wraz z występami osi i 5,2 cm wewnątrz.
W takim razie model 127 pewnie się chwieje i
chyba mogę zapomnieć o użyciu aparatu,
skoro modelu 129 już nie ma.
Szkoda, chętnie bym go wypróbowała.
Pozdrawiam, Ilse
Wolf_XL
...nie rezygnowałbym jeszcze z tego pomysłu – co się chwieje, to przynajmniej trafia do aparatu!! Zręczny majsterkowicz na pewno by coś z tym zrobił... Gdybyś miał dwie szpule formatu 129, w razie potrzeby można by nawet przewinąć na nie film 127. Nie byłoby to co prawda zbyt wygodne, bo wszystko musiałoby się odbywać w ciemności, ale lepsze to niż nic. Albo poświęcisz film zwojowy lub błonę płaską, wycinasz pojedyncze negatywy i wywołujesz je po staremu w misce... Przydałaby się jednak do tego torba na filmy.
Gast
Niestety, niestety mam tylko jedną szpulę...
To z przycinaniem też byłoby dobre, ale nigdy nie wywoływałam negatywów w misce.
(Tylko filmy w pojemnikach Jobo) No cóż, muszę sobie o tym znowu trochę poczytać :) ....
Dzięki za pomoc!
Ilse
Gast
... w końcu zamówiłam taśmy 127 i jedną z nich poświęcę na „dopasowanie szpuli”.
Sama jestem bardzo ciekawa efektu.
Samo przewijanie nie powinno stanowić żadnego problemu.
Pozdrawiam, Ilse