eff-jay
Witam, Panie Bäcker
Ponieważ się nie znamy, chciałbym się krótko przedstawić. Podobnie jak Pan, pracuję w handlu detalicznym. Od niedawna śledzę Pana forum, a także forum Phototec. Zauważyłem przy tym nadużywanie obu forów. Jeden z Państwa użytkowników wykorzystuje je w sposób szkodliwy dla Państwa działalności. Pod pseudonimem chb pisze na tym forum odpowiedzi na pytania Państwa klientów, sprawiając wrażenie osoby przyjaznej i kompetentnej, czym niestety nie jest, przynajmniej nie w każdym poście. Nie jestem jednak w stanie ocenić wszystkich. Pod swoim imieniem i nazwiskiem, Franz S. Borgerding, pisze następnie na innym forum. Nie jest tam jednak zbyt przyjazny. Krótko mówiąc: chb udaje Państwa przyjaciela, gratuluje Państwu z okazji urodzin, a potem chce na forum Phototec podburzyć opinię publiczną przeciwko Państwu. Jeśli ktoś jako zainteresowany czytelnik śledzi oba fora, na pierwszy rzut oka wyciąga następujący wniosek: są Państwo oszustami, którzy chcą się szybko wzbogacić, i to samo dotyczy firmy Maco.
Aby to wyjaśnić, chciałbym posłużyć się przykładami z Państwa asortymentu:
Na forum Phototec wychwala on pod niebiosa produkty z asortymentu Adox-Efke-Foma, których pan Löfler nie sprzedaje, i udziela licznych wskazówek dotyczących ich skutecznego wykorzystania; nie mogę i nie chcę sprawdzać prawdziwości jego informacji. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku produktów Maco. Są one absolutnie fatalnej jakości i sprzedawane po wygórowanych cenach. Nie chce jednak tego udowodnić, podobnie jak ja odmawia przedstawienia dowodów i po prostu wzywa do bojkotu.
Na forum FOTOIMPEX sytuacja nagle się zmienia: produkty ADOX-Efke-Foma są fatalne i są przez Państwa sprzedawane po wygórowanych cenach, a produkty Maco są ignorowane. Jeśli pojawia się pytanie na ten temat, nie otrzymuje się od niego odpowiedzi. Ale to dla mnie zrozumiałe, ja też nie mam całego dnia na swoje hobby i nie mogę ani nie chcę odpowiadać na każde pytanie początkującego.
Pan Löfler ma podobny problem z odpowiadaniem na pytania swoich klientów. Jak już wspomniałem, jego asortyment jest ignorowany, a zamiast tego pojawiają się tylko wskazówki dotyczące obróbki produktów, które z punktu widzenia pana Borgerdinga są dobre. Jeśli ktoś ma pytanie dotyczące produktu, na szczęście dla konsumenta wskazuje się na możliwość, że nie trzeba kupować rzeczy w stanie idealnym po wysokich cenach u pana Löflera, znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup na eBayu, zarówno nowych, jak i używanych produktów. Sam jednak nie mogę zweryfikować prawdziwości tych stwierdzeń. Nie jestem członkiem serwisu eBay i dlatego mam jedynie możliwość porównania cenników Państwa, pana Löflera oraz firmy Brenner Fotoversand. W sklepach Foto Koch i Würzburger Fotoversand już od dłuższego czasu niczego nie zamawiałem i dlatego nie otrzymuję już katalogów od tych skner. To samo zrobił mi pan Löfler – rzekomo ze względu na koszty nie drukuje już katalogów. W związku z tym jestem zmuszony kupić komputer i zamawiać jego produkty w sklepie internetowym. Nie mam jednak na to ochoty. Nie lubię bowiem siedzieć przy komputerze. Ale jeśli nie będę często surfował po Internecie, to bez żadnej korzyści wyrzucam pieniądze na abonament Deutsche Telekom. Nie mogę i nie chcę udowodnić prawdziwości moich stwierdzeń w tym kontekście. Mam po prostu niejasne przeczucie, że wszyscy na tym świecie chcą tylko moich pieniędzy, dlatego jestem zmuszony wymienić w tym kontekście konkretne nazwiska. Jeśli, tak jak Harry Potter, będę tylko mówił „wiecie, o kim mówię”, nikt nie zauważy tego międzynarodowego spisku.
Nie rozmawiałem jeszcze z moim prawnikiem, mam nadzieję, że moimi listami otwartymi nie obraziłem, nie zniesławiłem ani nic takiego nikogo. W żadnym wypadku nie chciałbym tego zrobić. Boję się prawa, mam już też wpis w rejestrze karnym. Ale to właściwie nie moja wina, gdyby mój sąsiad mnie nie doniósł, miałbym teraz pieniądze do dyspozycji. Kiedyś jednak się na nim zemścię, na razie tylko obgaduję go za plecami. Kiedy dowiedział się później z plotki, którą rozpowszechniłem, że inny sąsiad zapłacił w końcu za swojego Opla Zafirę około 50 euro mniej, wpadł w szał. Nie mam pojęcia, jak wygląda kalkulacja salonu samochodowego, ale on też nie ma, więc ten idiota po prostu w to uwierzył, hehehe.
Moja mama zawsze mi powtarzała, że uczciwość i przyzwoitość to najlepsze cechy w życiu, ale kiedyś też mi wmówiła, że istnieje Dzieciątko Jezus. W rzeczywistości musiała ciężko pracować na te prezenty. Ale ona po prostu kłamie, wiem to od mojego brata, któremu życzyłbym jednak dżumy, bo ja mam przecież wykształcenie.
Moja żona właśnie pyta, co tu robię, muszę przestać, bo jestem o wiele za gadatliwy. Muszą Państwo teraz przeczytać ten tekst, bo przecież wiedzą Państwo, że jeśli nie zauważę, że nie interesują się Państwo mną wystarczająco, powiem o tym panu Löflerowi. On na pewno czyta wszystko, co jest pisane na jego forum, ma na to cały dzień, naprawdę nie musi zarabiać pieniędzy. A ponieważ na obu forach piszę pod pseudonimem eff-jay, każdy od razu wie, kim jestem.
Pozdrawiam, Franz-Josef. Imię i adres są Państwu znane.
Gast
Panie eff-jay,
serio, o co tu chodzi? Co pan ma do powiedzenia? Już wcześniej miałem trudności ze zrozumieniem pańskiego bezsensownego wpisu na sąsiednim forum. Wygląda jednak na to, że nie byłem w tym osamotniony.
Zamiast dyskutować z żoną o tym, że dużo piszesz na komputerze, albo zagadywać sąsiadów, członków forum itp., może lepiej pomyśl o fizycznej kompensacji swoich problemów z głową. Pomocne powinny być różne rodzaje sportu. Albo zabierz swoją żonę na elegancką kolację, żebyś mógł zapomnieć o złu świata w ogóle, a także o złośliwości niektórych członków forum w szczególności. Może przy okazji przyjdzie Ci do głowy, co moglibyście razem robić po posiłku – żebyście choć na chwilę zapomnieli o swoim drogim abonamencie internetowym.
Z całym szacunkiem, potrzebujesz pomocy.
Pozdrawiam, Karsten.
eff-jay
Witaj
Moja odpowiedź w skrócie
Wzajemność – każdy pomaga każdemu
Pomoc – szukasz pomocy – zapytaj ekspertów
Wymiana – w zamian pomagasz innym
Wymagaj przestrzegania tych zasad.
Jeśli zauważysz, że ktoś nie przestrzega tej zasady, zwróć na to uwagę
Moje podejście. Staram się przedstawiać zasady w sposób jak najbardziej zrozumiały dla wszystkich, posługując się konkretnymi przykładami. To zwraca uwagę na dany problem. Zachęcam innych do wykorzystania tej ciekawości i rozpoczęcia poszukiwań. Jeśli chcesz sprawdzić prawdziwość tych informacji, przeczytaj posty Franza S. Borgerdinga lub chb.
Wtedy zauważysz, że system może funkcjonować tylko wtedy, gdy każdy stara się go przestrzegać.
Poza tym chciałbym odnieść się do zasad, których staram się przestrzegać; jeśli nie zawsze mi się to udaje, proszę o wybaczenie.
Godność człowieka jest nienaruszalna
Moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innych
Nie czynię innym tego, czego nie chcę, by mi czyniono
Każdy człowiek ma prawo do wolności i dążenia do szczęścia
Jedność, sprawiedliwość i wolność
Dobro ogółu jest ważniejsze od dobra jednostki
Władza w państwie pochodzi od narodu
To jest swobodny cytat, bo nie wiem, kiedy i od kogo to usłyszałem.
Jeśli uważam, że jestem jedynym, który nie musi przestrzegać tego systemu, to ja go niszczę. Dlatego staram się go przestrzegać.
Jeśli ktoś uważa, że z powodu takiego podejścia jestem chory psychicznie, to ma rację. Gdy tylko przestanę zdawać sobie sprawę, że jestem chory, będę nim.
Ale mogę z tym żyć.
Powiedziałem to anonimowo, aby zachować swoje zdrowie fizyczne. Boję się ludzi, którzy chcą zniszczyć ten system.
W przyszłości, udzielając krótkiej odpowiedzi, będę po prostu odsyłał do tego wpisu.
Pozdrawiam, Franz-Josef