Gast
Cześć,
Nie wiem, czy ktoś zna Sebastião Salgado i jego zdjęcia. Bardzo mnie interesuje, czego używa, aby uzyskać te kontrasty. Wydaje mi się, że jako film stosuje Trix, ale nie mam pojęcia, jakiego wywoływacza używa do filmu i papieru. Uwielbiam ziarnistość, która pojawia się na jego zdjęciach. Czy ktoś wie, czego używa, a raczej kto je drukuje (nie sądzę, żeby sam je wywoływał)?
Pozdrawiam
David
Claudius
Skoro pojawiają się tego typu pytania, dlaczego właściwie nie zapytać o to samego fotografa?
FrankB
Tak, Salgado to naprawdę klasa sama w sobie –
myślę, że z Tri-X-em dobrze trafiłeś –
moim zdaniem Tri-X na 800 ASA i wywołany standardowo (bez wywoływania przyspieszającego) przy użyciu zwykłego wywoływacza, takiego jak HC-110, D-76 lub RODINAL – w miejscach, gdzie on fotografuje, raczej nie ma sensu zajmować się jakimikolwiek specjalistycznymi wywoływaczami; może podnieś temperaturę z 20 do 22 °C, żeby zwiększyć kontrast, bo zazwyczaj jego motywy mają normalny kontrast
– daj znać, jak coś uda ci się wywołać
pozdrawiam
frank
PhilippeGrunchec
Salgado (którego znam osobiście) ma własnego wywoływacza (Dominique Granier).
Używa TX i TMZ do małego formatu oraz TXP (A49 1+1) do średniego formatu. Jego filmy wywoływał Philippe Bachelier: zobacz Réponses Photo i akcję ratunkową dotyczącą 220 filmów na tym forum!
Wcześniej filmy wywoływał Didier Carré (Tetenal Ultrafin Plus), potem Ph. Bachelier, a teraz znów trafił do Imaginoir (Jean-Yves Bréand, drukarz Jeanloupa Sieffa) (wywoływanie w samodzielnie przygotowanym D76 1+1)...
Gast
Oczywiście fajnie byłoby zapytać samego fotografa, ale nie mam jego adresu e-mail ani numeru telefonu.
PhilippeGrunchec
amazonas@amazonasimages.fr
www.amazonasimages.com