Gast
Ahoj všichni,
dostal jsem darem krabičku filmu efke PL 100 M. Bohužel v ní není žádný návod. Může mi někdo říct, jestli se ten film vyvolává pomocí RODINALu nebo Neofinu Blau? Četl jsem také, že při vyvolávání v misce je potřeba použít krytku. Jde to i bez ní? Nebo jak se taková krytka jmenuje?
Díky za pomoc.
S pozdravem Boris
cfb_de
Ahoj Borisi,
pro první užitečné tipy se podívej na
Digitaltruth. Na fóru o velkoformátové fotografii (odkaz si nepamatuji) určitě taky někdo něco ví.
Hüter... Ten jde nejdříve do zastavovací lázně. Jako hotové řešení by se dalo zmínit např. LP-Geladur (a zapomeň na to, co výrobce píše o Geladuru ve vývojce, to je naprostá blbost!), vlastní přípravky fungují skvěle s chromalunem.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Borisi, film Efke PL 100 vyvolávám v RODINALU v poměru 1:50 nebo v R09 v poměru 1:40 po dobu 13 minut v misce. Nepoužívám kryt, ale vyvolávám každý list zvlášť, případně dva najednou ve dvou miskách o rozměrech 13×18.
S pozdravem Uwe
uworischki
Ahoj Borisi, vyvolávám film Efke PL 100 v RODINALU v poměru 1:50 nebo R09 v poměru 1:40 po dobu 13 minut v misce. Nepoužívám kryt, ale vyvolávám každý list zvlášť, případně dva najednou ve dvou miskách o rozměrech 13×18.
S pozdravem Uwe
[right][post="6955"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Gast
Ahoj...,
Díky za pomoc. Dneska provedu expozici pár rolí plochého filmu a vyvolám je v RODINALu. Poměr 1:50 na 13 minut. Může mi ještě někdo říct, kolik rolí plochého filmu můžu vyvolat v 510 ml, resp. 1020 ml, aniž by se síla vývojky snížila? Mám nabité 3 kazety.
Četl jsem správně, že ploché filmy se musí nejprve namočit, aby se ochrana proti světelnému okruhu rozpustila? Jak dlouho?
Omlouvám se za hloupé otázky, ale budou to moje první ploché filmy, které budu vyvolávat.
Díky!!
S pozdravem Boris
cfb_de
Ahoj Borisi,
wieviele ploché filmy mohu vyvolat s 510 ml nebo 1020 ml, aniž by vývojka ztratila na síle?
To záleží na tom, jak a jaký formát.
4 ploché filmy 4x5" odpovídají přibližně ploše jednoho kinofilmu. Na to by stačilo 510 ml RODINALU 1+50.
Pokud vyvoláváš v misce, doporučil bych vyměnit vývojku po každém filmu, protože RODINAL nevydrží déle než 20 minut, a v otevřené misce už vůbec ne.
A ještě něco ke čtení:
Alexander Selzer – Grosskabinett
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Františku,
odkud se vlastně vzal ten názor, že RODINAL nevydrží déle než 20 minut? Dřív, když dědeček ještě vyvolával své skleněné desky, se tahle vývojka běžně používala jako vývojka na papír.
Nebo to závisí na ředění? V tom případě bych při použití misky opět ředil v poměru 1:10, jako to dělali dědečkové.
RODINAL
cfb_de
Ahoj Rolande,
oxidace závisí na čase a koncentraci. Při poměru 1+10, jak se používá u vývojek na papír, se tím dosáhne delší životnosti.
Přibližně 20minutovou životnost roztoku 1+50 změřil Roman R. jako doplňkový výsledek při svých sériích testů. Tuto informaci zde chápu a potvrzuji, Agfa sama podle mých informací u RODINALU neuvádí časy delší než 19 minut. Proč asi ;-)
S poměrem 1+10 ale s tvými plochými filmy asi nebudeš moc spokojený. Použij 1+50 a po vyvolání tu kaši vyhoď. Kdo umí pracovat s plochými filmy, ten si těch 17 centů za přípravu Rodinalu může dovolit.
S pozdravem,
Franz
RomanJRohleder
Rolande,
vyzkoušel jsem to.
Vztahuje se to však na ruční vyvolávání s 3 převráceními za minutu – v tom případě je RODINAL 1+50 při 20 °C v závislosti na filmu hotový za 15 až 20 minut.
Příběhy z Kaiserových časů se vztahují k
- vanovému vyvolávání, kde se nic nemíchá
- silným roztokům v rozmezí 1+10 a silnějším.
Roman
Wolfgg
Tvrzení o tom, že RODINAL rychle ztrácí účinnost, nedokážu pochopit. Jak by totiž mohlo fungovat následující: abych otestoval, co je pravdy na vyrovnávacím účinku statického vyvolávání, vyvolal jsem nedávno kousek PanF (úsek rolky o délce 3 snímky 4,5x6) 60 minut v RODINALu 1+100 a 120 minut (tedy 2 hodiny) v RODINALu 1+200 při 20 °C. Přitom jsem s ním míchal jen prvních 30 sekund. Použil jsem nádobu Jobo 1500 s vzduchotěsným víkem (které se při vyvolávání pomalu prohýbá dovnitř). Výsledek byl dobrý, hustota v pořádku, expozice normální na 18 DIN. Proč by měl RODINAL ve vzduchotěsné nádobě přestat fungovat už po několika minutách?
S pozdravem Wolfgang
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
tyto dva pokusy nám moc neřeknou. Zkusil jsi někdy provést následující sérii při statickém vyvolávání, třeba v poměru 1+100? 20 min, 30 min, 45 min, 60 min?
Při poměru 1+50 a dynamickém vyvolávání jsme si všimli následujícího: Od přibližně 20 minut se hodnota dmax už nezvyšovala.
U statického vyvolávání by však měl být tento efekt menší, protože nedochází k tak silnému promíchání se vzduchem.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Franz: Kdyby se „vyvolávací schopnost“ roztoku 1+200 vyčerpala například po 30 minutách statického vyvolávání, tedy kdyby zbývajících 90 minut nepřineslo žádné další ztmavnutí, musel bych přece dostat zjevně velmi světlý negativ. A u roztoku 1+200 by k vyčerpání došlo také dříve než u roztoku 1+50. Mimochodem: na začátku mé kariéry filmového vývojáře před několika desítkami let jsem pracoval pouze s RODINALem. Tehdy jsem poprvé vyvolával kousky filmu KB s cca 4 snímky. Roztok 1+50 jsem poté nevylil, ale jako šetrný začátečník jsem ho uchoval v plastové láhvi (propustné pro kyslík) pro další cyklus (i pro další den). A nezkušenému oku začátečníka na vyvolaných kouscích filmu nic neuniklo, použitá vývojka měla i po 24 hodinách stále dobrou sílu, vždycky na tom „něco bylo“. Zvláštní, ne? Možná byl ten recept tehdy odolnější, kdo ví. Měl bych asi vyzkoušet dnešní RODINAL stejně jako tenkrát. Nebo je vaše voda plná těžkých kovů (olovo atd.)? Zkuste to s destilovanou vodou. Možná budu mít o víkendu čas na pár zkušebních vyvolání.
Pozdrav Wolfgang
Dodatek: při ředění 1+100 a 1+200 jsem použil vodu, která byla vyčištěna pomocí osmózního zařízení.
micha
RODINAL a Efke se podle mě k sobě docela dobře hodí.
Používám ředění 1:50 a ve 270 ml vyvolám 6 filmů formátu 9x12. Funguje to skvěle. Doba vyvolávání při teplotě 24 °C je asi 10 minut. Je to ale přizpůsobené mému papíru a zvětšovacímu přístroji.
Fórum o velkoformátové fotografii se mimochodem jmenuje www.grossformatfotografie.de.
S pozdravem Micha
Wolfgg
Franz: tady je něco k zamyšlení, provedl jsem následující pokus:
600ml kádinka Schott Duran, 300 ml vody z vodovodu o teplotě 20 °C, do toho 3 ml koncentrátu Rodinalu, což dává poměr 1+100. Nechal jsem směs 60 minut stát s otevřeným víkem a přibližně každé 2 minuty jsem ji důkladně promíchal skleněnou tyčinkou, aby se do ní dostal kyslík. Poté jsem do něj vhodil kousek filmu TMax400, který se během cca 30 minut pomalu zbarvil do černa, takže vývojka byla i po 60 minutách stále redukční. Počkal jsem, až uplynulo 120 minut od naředění, znovu jsem do ní vhodil kousek filmu TMax400, který se opět během cca 30 minut pomalu zbarvil do černa, takže vývojka byla i po 120 minutách stále redukční. Nyní jsem nechal kádinku s vývojkou v poměru 1+100 dalších 8 hodin otevřenou, poté jsem do ní vložil kousek TMax400, který se stále asi 30 minut pomalu zbarvuje do černa, ale o něco pomaleji než před 8 hodinami, takže vývojka je i po 10 hodinách kontaktu se vzduchem stále redukovatelná.
Výsledek: RODINAL se chová přesně stejně jako tehdy, když jsem začínal, tj. ta hezká plastová láhev obsahuje zřejmě totéž, co kdysi ta úctyhodná skleněná láhev s gumovou zátkou. Proč je váš RODINAL tak brzy neúčinný, co děláte jinak?
S pozdravem Wolfgang
Gast
Ahoj všichni,
pracuji sice s Calbes R09, což je původní RODINAL, a moje zkušenosti se tedy dají vztáhnout i na RODINAL, ale nemám žádné problémy, ať už při ředění 1:40, 1:80 nebo 1:100. Vždy pracuji při teplotě 24 stupňů v rotačním systému a například u 6 plochých filmů 4 x 5 palců v poměru 270 ml/1:100 při 26,15 minutách (Classic 400) je doba vyvolávání přesně přizpůsobená mému karburátoru (LPL/Jobo/Heiland/smíšené světlo) a mým papírům. U Rollei R3 s citlivostí 3 f (2500 ISO) dokonce při 36,30 minutách; – vše bez problémů, negativy jsou ideálně syté a detailní!
Věřím, že většina vývojek v praxi podává lepší výkon, než jim teoreticky přisuzují. Dokonce i poněkud „excentrický“ CG512, který se má používat v poměru 1:4 / 24 stupňů a teoreticky potřebuje na jeden film minimálně 50 ml, u mě funguje i s 32 ml a produkuje dobré negativy, ačkoli doba použití u filmů R3 (např. 200 ISO atd.) je vždy delší než 25 minut.
Obecně bych na základě svých dlouholetých zkušeností s vyvoláváním řekl, že jako výchozí bod/při prvních pokusech by se sice mělo dodržovat doporučení výrobce (minimální množství na film, ředění, minimální doba atd.), ale praxe u většiny vývojek nakonec vede k úplně jiným postupům/množstvím atd.
S pozdravem
Lothar
huehnerhose
Ahoj,
i když nemám zrovna moc zkušeností: Před nějakou dobou jsem si pohrával se starým filmem Orwo a RODINALem v misce. První snímek se vyvolal asi za 5 minut a ten další, s vyšší expozicí, už se nevyvolal vůbec. Mezi těmito snímky uplynulo asi 40 minut, použil jsem Agfa RODINAL 1+100 s destilovanou vodou.
Mohu tedy podpořit tezi o „rychlém“ vyprání.
S pozdravem
Sebastian
P.S. Při použití vhodné misky stačí asi 400–500 ml vývojového roztoku, tj. 4–5 ml koncentrátu v poměru 1+100... Zvážil bych, co je dražší: čas + film nebo RODINAL.
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
Je ti snad jasné, že pouhý výskyt zeslabení a principiální schopnost redukce nestačí? Vezmi si třeba citlivý proužek, namoč ho do roztoku a poté ho změř.
To je to, co máme s Romanem na mysli. Vývar sice stále redukuje, ale už ne způsobem, který by byl použitelný pro vyvolání filmu.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Ahoj Franti,
asi došlo k nějakému nedorozumění, dosud jsem předpokládal, že tvůj RODINAL po určité době přestane úplně redukovat, tedy že se aminofenol úplně vyoxiduje, pH příliš poklesne atd. Proto jsem na světlo (samozřejmě pak silně přeexponované) kousky testovacího filmu hodil do RODINALU 1+100, abych zjistil, zda redukční schopnost někdy úplně selže. Všechny kousky filmu vykazují hustotu nad 3, i po 10 hodinách v otevřené kádince.
Bohužel zde nemám žádné testovací proužky, protože jako zastánce zónové expozice raději kalibruji svůj řetězec v jednom kroku pomocí vlastnoručně exponované šedé stupnice (včetně závěrky, clony atd.). Právě jsem ale v RODINALU 1+100, který už 26 hodin stojí otevřený v kádince, vyvolal správně exponovaný kousek HP5, opět 60 minut statického vyvolávání. Sníh při expozici na zóně 8 a co naměřím? Hustota je tam 1,1 nad závojem, správná hodnota by byla 1,2 pro N. Negativ je naprosto použitelný. Hustota na konci filmu je na solidních 3,7. Podle různých zpráv zde jsem už neměl vidět vůbec žádný obraz. To samozřejmě nejsou přesná měření jako s densitometrem, ale není z toho přesto patrné, že u vás to funguje trochu jinak než u mě? Také výše uvedená pozorování Sebastiana (huehnerhose), že již po 40 minutách vývoje není při správné expozici vidět žádná denzita, vůbec nesedí s mými výsledky testů. Co teď?
Pozdrav Wolfgang
RomanJRohleder
Wolfgangu,
nooo tak. Musím nejdřív vyhledat ty staré měřicí proužky.
Do té doby ti musí stačit odkaz na mou křivku citlivosti v závislosti na čase v diskuzi o Efke/ADOX a příklad vložený níže, promiň.
U ADOXu je vidět zlom v křivce. Kontrast nestoupá lineárně v poměru k době vyvolávání, ale klesá.
Přiložený příklad ukazuje můj TMZ v HC110 – ať už byl vyvolán 840 nebo 630 sekund, křivky byly od vrcholu až po dno prakticky shodné. Ověřil jsem to ještě s mezidobími, ale nic se už nedělo.

U RODINALU to vypadá vždy trochu jinak. „Konečnou dobu“ pro kompletní nastavení jsem ještě přesně neurčil – to ani nebylo cílem cvičení –, ale dokázal jsem odčíst určitý trend. Při delším vyvolávání než cca 15 až 20 minut se křivka sice posune o základní závoj nebo v světlech ještě o kousek výš, ale v dosažitelném kontrastu se už nic nezmění. Tak se mi nedaří dostat aktuální R50/CHS50 přes určitý gama (gquer cca 0,65, pak už jsem neměl chuť pokračovat).
Příklad z praxe – často se setkávám s poptávkou po HP5+ v RODINALu 1+50. Proč Agfa neuváděla časy? Protože aplikační technika nedokázala dosáhnout gama 0,65 (pokud si dobře vzpomínám, končilo to na 0,61) a tato kombinace tak dostala označení „nedoporučujeme“.
Mně tato kombinace funguje skvěle – kulatý EI200 a s kondenzorovým zvětšovačem.
Musíte však přijmout, že existují kombinace, které nemohou vést k úspěchu.
> Proto jsem při světle (samozřejmě pak silně přeexponované) kousky testovacího filmu
To samo o sobě může zkreslit pozorování.
> do RODINALU 1+100, abych zjistil, zda redukční schopnost někdy > úplně selže. Všechny kousky filmu vykazují hustotu nad 3, i po > 10 hodinách v otevřené skleněné nádobě.
Jádro věci: kdy se tato hustota ustálila? A dokážeš tento nárůst hustoty kvantifikovat?
Zbývá ještě zoufalé protřepávání – stát někde venku je něco jiného než být v plechovce míchán k smrti.
> Sensistripy tu bohužel nemám, protože jako zónový fotograf raději kalibruji svůj řetězec v > jednom kroku pomocí vlastnoručně exponované šedé stupnice (vč. závěrky, clony > atd.).
To není nic jiného než citlivý proužek. Vlastně je to lepší, protože se provádí expozice při denním, tedy aplikačním světle, a ne jen při zeleném nebo modrém světle.
Závěrku, clonu atd. u mě zahrnuji v samostatném kroku, tam se pak přidá i EI (přiznávám, že některé EI ještě čekají na určení, v tomhle jsem líný).
> Právě jsem ale v RODINALU 1+100, který už 26 hodin stojí v kádince, vyvolal > správně exponovaný kousek HP5, opět 60 minut statického vyvolávání.
> Podle různých příspěvků zde jsem už neměl vidět vůbec žádný obraz.
Ale kdepak.
> Samozřejmě to nejsou přesná měření jako s densitometrickým proužkem, ale není zde > přesto patrné, že u vás to funguje trochu jinak než u mě?
Ne. :-)
A nechoďte na mě s minimálními množstvími a podobně – proužek má délku 15 cm, 500 ml roztoku jsem připravil s 10 ml RODINALU. Vždycky.
> Co teď?
Už jsem psal, že si o statickém vyvolávání vůbec nic nemyslím? ;-)
Roman
Oleksander
Ahoj Romane,
víš, co by to mohlo být? U RODINALu v poměru 1:50 se maximální účinek na film dosáhne po 20 minutách; měl bys vyvolat druhý film ve stejné vývojce, abys zjistil, jestli ještě funguje.
Věřím totiž, že to, co píšeš, není pravda. Při míchání ve vaničce se do roztoku dostane dokonce více kyslíku, protože vaničkou se pohybuje sem a tam.
Nemám tady žádný film, který by se musel vyvolávat v poměru 1+50 po dobu 20 nebo více minut, jinak bych to zkusil sám.
S pozdravem
Oleksander
PS: Kodak Tmax 3200 1+50 je podle Agfy 25 min