skydl Cześć, zamieściłem na swojej stronie kilka zdjęć wykonanych aparatem ADOX 100CHM. Zdjęcia zostały jedynie zeskanowane w skali 1:1 i nie zostały poddane żadnej dalszej obróbce!!
Christoph Cześć, Mam pytanie: czy zdjęcia zostały wykonane na filmie ADOX CHS 100 (wcześniej znanym pod nazwą Efke), bo nie ma takiego modelu jak CHM 100, a jedynie CHM 125 (podobno identyczny z angielskim filmem)? Pozdrawiam Christoph
skydl Cześć, tak, mam na myśli model CHM 125. Przepraszam, czasami mam trochę kłopotów z tymi wszystkimi oznaczeniami. :D W domu wywołałem też model CHS 100 i moim zdaniem też nie jest zły. Przy dużych powiększeniach mógłby tylko dać z siebie nieco więcej. W tej chwili, jak już wspomniałem na mojej stronie, wywołuję zdjęcia w formacie 13x18. Pozdrawiam Skydl
FrankJBeckmann Cześć, tak, mam na myśli model CHM 125. Przepraszam, czasami mam trochę trudności z tymi wszystkimi oznaczeniami. :D [right][post="6932"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]Twój tekst wprowadzający w ogóle nie pasuje do modelu CHM 125. Pozdrawiam Frank
Christoph Cześć skydl, jeśli też wywołałeś już film CHS 100, to chciałbym się dowiedzieć, czy użyłeś go jako filmu małoobrazkowego i jak bardzo zabarwiony jest nośnik. Interesuje mnie ten film również pod kątem wywoływania odwróconego. Pozdrawiam Christoph
skydl No to w końcu to poprawiłem: „TO BYŁ CHS 100 firmy ADOX” Ponieważ mam zarówno CHM 125, jak i CHS 100, trochę mi się to wszystko pomieszało. Poprawiłem też typ filmu na mojej stronie :) Jeszcze raz przepraszam! Podłoże nie jest tak mocno zabarwione jak w przypadku Ilford FP4+. Czas naświetlania tego filmu zbliża się do czasów Ilford FP4+. Pozdrawiam Skydl
skydl Przepraszam za ostatnie wydruki. Są naprawdę do bani... Ale ostatnia rolka filmu miała jakoś plamy. Plamy od wody mogłem wykluczyć, bo używam środka zwilżającego, a na innych rolkach nie było takich plam na negatywie. Nie mam pojęcia, co to jest! Może jeszcze dziś wieczorem zrobię kilka powiększeń i mam nadzieję, że to tylko problem z pierwszymi 6 zdjęciami (no cóż, mała nadzieja). Wrzucę jednak zdjęcia do sieci P.S. Skaner i powiększalnik są zawsze czyszczone ściereczką antystatyczną i sprężonym powietrzem. Ale jak już mówiłem, to leży po stronie negatywu. Musiałem coś tam zepsuć, cholera!! Pozdrawiam Thorsten