Schwedenstahl
Ahoj,
víte někdo o nějaké stránce na internetu, kde by se daly najít návody na rozebrání kopie Minoxu Kiev 35a?
Můj má bohužel problémy se závěrkou. Vím, že ten foťák je technická katastrofa, ale můj kus fungoval skvěle a objektiv je, objektivně vzato, prostě špičkový, o dost lepší než ten v mém Minoxu. Než se do toho pustím, rád bych se podíval, co se skrývá pod kryty. Možná někdo zná i stránku o Minoxu EL, který má být technicky skoro identický.
S pozdravem
Marwan
RomanJRohleder
Marwane,
můžu ti popsat, jak se rozebírá Minox – mimochodem, Minoxar na mém GTX je _vynikající_.
Kryt sundáš tak, že opatrně vyšroubuješ obvodové šrouby (podle modelu 6 až 8); jsou zašroubované do plastu, který se snadno roztřepí.
K sklu se dostaneš zezadu; Minox tam má vložku z křehkého plastu. Palcem se opři o hranu, trochu zapákej a dostaneš se k kloubům a montážnímu rámečku objektivu.
Od této chvíle jsi na to sám.
Roman
Wolf_XL
...k fotoaparátu bych se ale odvážil přiblížit jen tehdy, když jsem úplně uvolněný a necítím vůbec žádný tlak... ;-)) S mým Minoxem už jsem to zažil. Důvodem bylo, že mi objektiv vrtěl jako jehněčí ocásek a bohužel se nedal znovu přišroubovat zezadu – optiku bylo nutné rozebrat zepředu... No, alespoň teď vím, kde bych mohl sehnat roztomilého šedého klínka, kdyby to bylo nutné... ;-)))
RomanJRohleder
Wolfe,
>...před kameru bych se ale postavil jen tehdy, kdybych byl úplně v pohodě
Ty někdy nejsi v pohodě? Ale to jen tehdy, když jsou Bayerni zase ve Falci, že jo?
>S minoxem už jsem to zažil. Důvodem bylo, že >můj objektiv se třásl jako ocas jehňátka
Vzpomínám si na to jen matně.
>No, aspoň teď vím, kde bych mohl sehnat roztomilého šedého klíčka, >kdyby to bylo nutné... ;-)))
To mi teď musíš vysvětlit. Hádám: šedý klíček před Beli (ať už z jakéhokoli důvodu)?
Roman
cfb_de
Ahoj Romane,
to mi teď musíš vysvětlit. Hádám: stupňovitý šedý klín před Beli (ať už z jakéhokoli důvodu)?
Simulace clony, později nahrazená štěrbinovou clonou. Tvoje GT-X má štěrbinovou clonu.
S pozdravem,
Franz
Schwedenstahl
Moc děkuji za tipy, myslím, že konstrukce fotoaparátu je stejná jako u Minoxu EL. To s objektivem jsem úplně nepochopil. Pokud tedy chci pracovat na závěrce, musím postupovat zezadu, lékařsky řečeno jde tedy o rektální zákrok ;-) . Stejně jako u mého Minoxu je u mě vidět chromovaná stříbrná clona, která slouží jako vedení filmu, upevněná čtyřmi šrouby. Pod ní následuje objektiv s uzávěrem, který se vysouvá jako klapka. Celá jednotka se při vysunutí objektivu vysune s gumovým těsněním proti světlu, které obepíná celý obvod, stejně jako u Minoxu. Tato vysouvací obdélníková skříňka je v rozích upevněna vždy jedním šroubem. Uprostřed skříňky se nachází téměř oválný trychtýř, který ústí do zadní čočky objektivu. Vpravo od trychtýře jsou nad sebou uspořádány dva šrouby.
Co musím nyní uvolnit, abych se co nejlépe dostal k závěrce??? Doufám, že můj popis byl srozumitelný. Myslím si, že při zásazích do vnitřního mechanismu by člověk měl mít vždy na paměti rčení starého anatoma Andrease Vesaliuse. Lékaři bez znalostí anatomie jsou jako krtci, hrabou ve tmě a výsledkem jejich práce jsou hromady hlíny. U fotoaparátů to není tak kritické, ale já prostě vždy rád vím, co mě čeká pod dalším krytem.
V tomto smyslu zdravím.
PS: Jasně, objektiv Minox je super, jen jsem chtěl říct, že Kiev je taky špičkový, alespoň u mého kusu. Nikomu ale nedoporučuju, aby si tu věc kupoval.
Zdravím
Marwan