Gast
Ahoj Mirko,
včera jsem konečně začal fotit s balíčkem 10 kusů filmu Classic Eco, který jsem u vás před časem koupil (protože se mě všichni pořád ptají, jak ten film funguje).
Vyvolával jsem 13,5 minuty v RODINALU 1+50, nejprve jsem pořídil tři snímky, první o jeden clonový stupeň podexponovaný, pak správně a jeden o jeden clonový stupeň přeexponovaný, zbytek jsem pak vyfotil během procházky naším krásným hlavním městem na 21 DIN.
Došel jsem k závěru, že snímky jsou poměrně tmavé, snímek, který byl záměrně podexponován o jeden clonový stupeň, se nejvíce blíží normálnímu jasu, přičemž gradace filmu je dobrá.
Proto bych tento film spíše zařadil kolem 23 DIN.
Mýlím se v tom a negativy tohoto filmu mají být tmavší (ať už z jakéhokoli důvodu), nebo má film vyšší citlivost, než je uvedeno na obalu?
Ještě mě zajímá, v katalogu se píše, že jde o film z 50. let, ale film nevykazuje žádné reliéfy (jako Efky nebo v extrémním případě Svemy); pokud držíte vrstvu proti světlu, měl by to být spíše tenkovrstvý film, nebo dokonce T-Kristall.
Celkově dostanete za tu cenu velmi dobrý film, není nijak zvlášť ostrý ani s jemným zrnem (trochu jemnější než Fortepan 100 a za to o něco méně ostrý), ale má příjemnou tonalitu ve stylu FP 4 Plus/efke 100.
Nevýhodou jsou lepící proužky, které drží jen na okraji ochranného papíru, to znamená, že je třeba je řádně navlhčit jako známky a šikmo omotat kolem filmu.
Roland