Oleksander
Ahoj milí kolegové z fóra,
právě se mi stala velká hloupost, vyvolal jsem film Swema 64 v RODINALu.
Bohužel jsem místo poměru 1:50 zředil jen na 1:25 a nechal vyvolávat 12 minut (správně by to mělo být asi 6 minut v poměru 1:25).
Teď ten film nejde zvětšit, je úplně tmavý a příliš kontrastní, a ty snímky jsou důležité. Vím, že jsem hlupák, ale už s tím nic nenadělám.
Jaký změkčovač by se na tenhle problém hodil? Myslím, že změkčovač Farmer to ještě zhorší, že? Zkusil už někdo z vás někdy zachránit takový film?
Oleksander
Stagirit
Zkusil jsem to na stejný problém s roztokem z manganistanu draselného a kyseliny sírové.
Působí to dost agresivně, i když jsem měl asi 20 ml na 1 l vody, takže je lepší to ještě více zředit. Roztok narušuje stříbro rovnoměrněji než ten od Farmerse, světla se možná podaří zachránit, ale stíny jsou ztracené.
Kromě toho jsem tehdy měl v roztoku skvrny od hnědého kamene, takže buď filtrujte, nebo možná připravujte v teplé vodě.
Jinak byl výsledek v pořádku.
Gast
Ahoj,
opět něco z Kisselbachu.
Metoda I) Amoniakový persulfát jako zeslabovač, nejsilněji působí na nejtmavší místa, čímž se negativy změkčí.
Voda 100 ml
Amoniakový persulfát 2 g
k tomu 1–2 ml 1% roztoku kuchyňské soli
Metoda II) Převyvolání
Bělení, poté nové vyvolání
Bělidlo (ovlivňuje gradaci)
všechny:
600 ml vody
12 g ferricyanidu draselného
navíc
lázeň 1 s mírným účinkem
12 g bromidu draselného
lázeň 2 s normálním účinkem
12 g chloridu sodného
lázeň 3 s silným účinkem
6 g bromidu draselného
5 g chloridu sodného
1 g jodidu draselného
Vyvolávej alespoň 3 minuty v libovolné vývojce, dokud nebude obraz vyhovovat, v případě potřeby opakuj.
Pozdravy
Roland
PS: Myslím, že pokud si nevíš rady s německými názvy chemikálií, Franz ti pomůže je převést do odborného jazyka, já už od maturity nemám s chemií nic společného.
cfb_de
Rád.
„Bromkali“: bromid draselný. (Není snadno dostupný, protože se s ním dá babička poslat intravenózně na onen svět.)
„Iodkalium“: jodid draselný.
„Kaliumferricyanid“: [tato chronická nemoc provizorní nomenklatury asi bude žít věčně...] „červená krevní sůl“ (pro příznivce tradičních triviálních názvů), hexacyanoferát(III) draselný, trikalciumhexacyanoferát, laboratorní žargon: „K3“. (Také není bez problémů při nákupu, protože roztok – zejména pokud je okyselený – neustále uvolňuje HCN („kyselinu pruskou“). Sice jen málo, ale pro blaho zdravého obyvatelstva zde zákonodárce ne bezdůvodně zabudoval bezpečnostní opatření a při nákupu této čisté látky nejsou, jak je známo, k dispozici žádné bezpečnostní listy pro hotové výrobky.)
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Stagirite, Rolande, Franze,
moc vám děkuji za užitečné rady, doufám, že se mi podaří negativy zachránit, jinak dostanu nakládačku :unsure: (oficiální firemní večírek).
Myslím, že metoda II je spolehlivější, že?
Doufám, že u nás na Ukrajině seženu ty chemikálie snáze než v Německu.
Oleksander
Gast
Rolande,
jak dlouho mám vlastně bělit? Nic tam není uvedeno, mohl bys to prosím zkontrolovat?
Díky
Oleksander
piu58
Milý Oleksandere,
Převyvolání vytváří vysoké kontrasty (tam, kde nic není, se nic nevyvolá). Zeslabení naopak kontrasty zvyšuje (stíny jsou zpočátku „úplně pryč“). Proto doporučuji: Nech to tak, jak to je, a raději využij triky z temné komory. Například difúzní předosvětlení nebo přitlačení fotografického papíru namočeného v vývojce na skleněnou desku.
Stagirit
Jen taková možná hloupá myšlenka na okraj: dalo by se ten film nějak převést?
Tedy vyrobit černobílé diapozitivy z přeexponovaného negativu, ale nastavit pro diapozitiv plochou gradaci.
Např. na T-Max 100 nebo FP4.
P.S.: Kdy už konečně vyjde ten multikontrastní film?
cfb_de
Ahoj Stagirite,
kdy už konečně bude k dispozici multikontrastní film?
Pravděpodobně krátce po vynálezu dálkového ovladače pro slunce. Nějak se přece musí nastavit směs barev zelená/modrá.
;-)
Franz
Gast
Zkusil bych se podívat u
Moersche
. Wolfgang Moersch tam podrobně popsal bělení a zpětné vyvolání.
Výhoda a:
Potřebuješ jen málo nových chemikálií, pouze bělidlo; vývojku už máš,
Výhoda b:
Zpětné vyvolání podle vizuálního posouzení.
Všechno ostatní najdeš u Moersche.
S pozdravem
Martin
Gast
Jo, jo, ty odkazy – po úvodní stránce musíš přejít do sekce Návody/Know-how
Gast
Přímý odkaz na příslušné stránky pana Moerscha:
Postup pro vylepšení příliš hustých a příliš řídkých negativů
S pozdravem
Ronald
Gast
Ahoj Oleksandere,
ještě k tomu bělení?
Bohužel tam není uvedeno, jak dlouho se má bělit, předpokládám, že dokud nebude všechno neviditelné.
Pak (na to jsem zapomněl) 10 minut opláchnout vodou, znovu vyvolat a zafixovat, včera jsem to asi trochu uspěchal.
Roland
Gast
Ale pan Moersch to, jak vidím, popsal naprosto výstižně
RomanJRohleder
„Stagirit“,
P.S.: Kdy už konečně bude k dispozici multikontrastní film?
Ten existoval už před 10 lety, o tom jsme se bavili před pár dny „tam v Hattenu“.
Reprodukční/prezentační materiál od Agfa-Gevaert s dvěma různě citlivými emulzemi různé tvrdosti pro použití jako prezentační materiál s osvětlením umělým světlem nebo denním světlem.
Roman
Gast
Ahoj,
chtěl bych se vám ještě jednou poděkovat za všechny vaše rady, moc mi pomohly.
Myslím, že ten film vyběhnu a znovu vyvolám; zdá se, že to jde udělat bez většího rizika.
S pozdravem
Oleksander
Gast
Ahoj!
I mně se už jednou stala taková legrační věc: vypočítal jsem, že na poměr 1:25 je potřeba asi 23 ml vývojky, ale omylem jsem použil čas 1:50, a přesto byly výsledky téměř normální.
Řešením této hádanky bylo, že ten den se asi všechno pokazilo a já jsem do měrky nalil místo 23 ml jen 13 ml, čímž jsem svou chybu vykompenzoval.
Co z toho vyplývá?
Nalijte si doušek vývojky z lahve, neřešte čas, teplotu ani poměr míchání a všechno bude v pořádku.
S pozdravem
Werner
Stagirit
Ten existoval před 10 lety, o tom jsme se bavili před pár dny „tam v Hattenu“.
Reprodukční/prezentační materiál od Agfa-Gevaert s dvěma různě citlivými emulzemi odlišné tvrdosti, určený pro použití jako prezentační materiál s osvětlením umělým světlem nebo denním světlem.
Roman
Sakra, teď jsem zvědavý. To musím vyzkoušet s multigradovým papírem.