Tammo
Mám malý problém s dobou vyvolávání filmu ADOX 400 Pro (údajně ekvivalent HP5). Když film exponuji na 320 ASA a poté ho vyvolávám v roztoku D-76 po dobu 11 až 12 minut, výsledkem jsou velmi rozmazané negativy. Chybu expozice vylučuji, protože s jinými filmy dosahuji dobrých výsledků. Má někdo zkušenosti s tímto filmem a D-76?
Gast
Tammo,
je to HP 5, jinak by tam bylo něco jako „opravdu klasický originální reportážní film ADOX jako v 60. letech se skvělými tónovými hodnotami“.
Jaké byly ty ostatní filmy, se kterými jsi neměl žádné problémy, byl mezi nimi i HP 5?
HP 5 je jako vysoce citlivý film přirozeně o něco měkčí.
Pokud jsi použil expoziční časy pro ID-11, musíš u D76 přidat trochu času.
Roland
Tammo
Obvykle používám film TriX vyvolaný v roztoku D-76. Proto jsem se řídil časy uvedenými v technickém listu Ilfordu (11 min.). Jelikož byly negativy po uplynutí této doby příliš rozmazané, zkusil jsem 12 minut, ale stále jsou příliš rozmazané. Proto by mě zajímaly nějaké orientační časy.
cfb_de
Ahoj Tammo,
nejdřív ta nejdůležitější otázka. Už jsi to zveličoval? S jakým výsledkem? Jsou negativy podvyvolané, příliš měkké, nebo dokonce podexponované?
Pak už vlastně znáš odpověď na svou otázku. U filmu HP5+ považuji citlivost 320 ASA za mírně podexponovanou. U mě to dává něco mezi 200 a 250 ASA (HRX-II, ID-11), v RODINALu s mírným push 400, nad tím už to začíná být drsnější. Záleží ale také na měření expozice: ty novodobé věci, optimalizované pro barevné filmy s >1 měřicím bodem, někdy dělají věci, které u černobílého filmu vůbec nechceš.
Ale mnoho z toho, co na negativu nevypadá „krásně“, se dá optimálně zvětšit. Negativy, které vypadají příliš „měkce“, většinou dokonce přímo na stupeň 2, včetně tónů a vykreslení stínů... O tom někteří jen sní.
S pozdravem,
Franz
Tammo
Zatím jsem vyvolával jen zvětšeniny HP5, které se vyvolávaly 11 minut. Výsledkem bylo, že při citlivosti 4 jsem stále dostával příliš měkké zvětšeniny. Má HP5 tendenci vytvářet spíše měkkě vypadající negativy? U TriXu jsou totiž vždy krásně kontrastní. A jak je to s push časem? Slyšel jsem totiž, že by se dalo dosáhnout citlivosti kolem 400 ASA.
cfb_de
Ahoj Tammo,
Výsledkem bylo, že i při velikosti 4 jsem stále dostával příliš měkké zvětšeniny.
pak je film podexponovaný nebo nedovyvolaný. Jak vypadá expozice okrajů? Hezky černá? Pak by byl podexponovaný.
Jak ho převracíš? Ilford vychází z následujícího: Čtyřikrát během prvních deseti sekund, poté prvních deset sekund každé minuty.
Má HP5 sklon k spíše měkkě vypadajícím negativům?
Spíše ne.
A jak je to s push časy?
V tom ti mohu pomoci pouze s časy pro RODINAL 1+50 (Agfa-Kipp: první minutu nepřetržitě, poté jednou za 30 sekund): 400 ASA při cca 12–13 minutách, 800 ASA při 17–18 minutách. „Reportážní vzhled s ostrým zrnem“ dosáhneš s RODINALem 1+25, Ilford-Kipp, 800 ASA a 8 minut. Já míchám poměrně silně.
S pozdravem,
Franz
Tammo
Jak vypadá okrajová expozice? Je pěkně černá?
U mého TriXu to vypadá lépe.
Jak to vyvoláváš?
V první minutě nepřetržitě, pak každých 30 sekund po dobu tří sekund.
Takže jeden nebo druhý negativ může být mírně (o 1/2 clony) podexponovaný, ale je nepravděpodobné, že by byl celý film špatně exponovaný. Jak jsem již řekl, s jinými filmy (APX100, TriX, FP4, T-Max100 + 400) jsem zatím žádné problémy neměl.
Gast
Tammo,
ukáž nám nějakou fotku, třeba pak budeme moct lépe posoudit situaci.
Co se jednomu zdá rozmazané, to jinému přijde v pořádku a tak dále.
Říkal jsi, že jsi s jinými filmy zatím neměl žádné problémy, proto mě tvůj výsledek s HP 5 překvapuje.
Zkus vyvolat o 30 % déle (stačí kousek, nemusí to být hned celý film), než je správné pro ID 11, pokud používáš D76, protože D76 má menší výtěžnost.
Mdlé negativy mohou vzniknout i přeexponováním (říkám to jen proto, že převládá názor, že to jde jen s podexponováním a podvyvoláním), protože křivka směrem k Dmax se zplošťuje.
Mně se HP 5 zdá spíše měkký, Franzovi ne, což je částečně i záležitostí vývojky (neznám žádný film, který by se v RODINALu 1+25 nedal vyvolat s vysokým kontrastem).
Roland
Gast
Dodatek: Prodloužit o 30 % a provést expozici na 27 DIN
Tammo
Fotky vám ukázat nemůžu, protože jsem je všechny hned vyhodil. Zkusím to s 30% prodloužením. Nemá s touto kombinací někdo zkušenosti? Vždyť to přece není nic neobvyklého :unsure:
heinrich
Ahoj,
kolik vývojek jsi použil na jeden film? U D76 je potřeba asi 250 ml zásobního roztoku na jeden film KB, tj. při ředění 1+1 celkem 500 ml. ID11 si naopak vystačí se 100 ml zásobního roztoku. Na začátku jsem udělal přesně tuto chybu a začal jsem s 100 ml D76 na jeden film KB. Výsledkem byly velmi měkké negativy, které bylo možné vyvolat až na stupeň 4 nebo 5. Film, který jsem tehdy používal, byl HP5.
S pozdravem
Heinrich
Tammo
To jsem ještě nikdy neslyšel. Já vždycky používám 150 ml základního roztoku. Jak se pak mají vyvolat dva filmy najednou? :unsure:
cfb_de
Jak se tedy mají vyvolat dva filmy najednou?
V dostatečně velké vývojové vaně.
huehnerhose
Ahoj,
mám úplně stejný problém :unsure: Při použití D76 a doporučené doby vyvolávání podle Ilfordu mám velmi, velmi měkké negativy, a to i u filmů Neopan 400 a 1600, které jsem všechny vyvolával v D76 – co má znamenat to doporučené minimální množství vývojky? Můžete mi nějak vysvětlit, o co jde, nebo mi dát odkaz či klíčové slovo, kde bych našel vysvětlení?
S pozdravem
Sebastian
Edit: Podexponování bych u svých negativů téměř vyloučil, protože jsem všechny fotil s bleskem a ten má spíše tendenci k přeexponování.
cfb_de
Ahoj Sebastiane,
zjednodušeně řečeno: během vyvolávání dochází k redukci stříbra v obraze (přesněji řečeno k katalytické reakci tam, kde již dříve došlo k fyzikální redukci: latentní obraz) a vývojka se oxiduje. Poté je pryč a už není k dispozici.
Proto by v nádobě mělo být dostatečné množství vývojky, aby jí bylo dost až do konce vyvolávání. Jinak se v nádobě nakonec nic nevyvolá.
Právě z toho se odvozuje minimální množství, které výrobci více či méně tolerantně zaokrouhlují nahoru (u RODINALu se podle mých informací doporučuje 10 ml, ale některým laborantům stačí i pět).
S pozdravem,
Franz
huehnerhose
Ahoj Franti,
díky za vysvětlení. V podstatě to teď znamená, že pokud chci použít D76, můžu rovnou použít „neředěný“ roztok, protože na 300 ml vývojky v poměru 1+1 bych musel namíchat 500 ml… to je ale blbost
Uvádějí výrobci alespoň potřebné množství? (Agfa to zřejmě dělá/dělala)
S pozdravem
Sebastian
heinrich
Dobrý den,
u ID11 je údaj o koncentraci uveden přímo na obalu (10 filmů/1 litr základní roztoku = 100 ml/film), u Kodaku je třeba si stáhnout a prostudovat příslušný „technický list“.
D76 najdete na adrese www.kodak.com/global/en/professional/support/techPubs/j78/j78.pdf
S pozdravem
Heinrich