norge
Dobrý den, jmenuji se Andreas a jsem tu nový.
Od jednoho staršího pána jsem dostal zvětšovací přístroj značky Durst M 601 s barevnou hlavou. Pořídil jsem si sadu pro vyvolání pozitivů Tetenal Colortec RA-4 a barevný papír Kodak Supra Endura. Bohužel se mi na exponovaném a vyvolaném papíře neobjevily ani obrysy.
Co dělám špatně? Vyzkoušel jsem několik časů a také nastavení barevné hlavy.
Kdo mi může pomoci?
Andreas
Wolfgg
Vezmi si kousek papíru RA4, podrž ho proti světlu ve vývojce a zkontroluj, jestli zčerná jako černobílý papír.
S pozdravem Wolfgang
norge
Zkusím to, díky
Andreas
DieterSchuld
Ahoj norge,
a jaké byly výsledky tvého testu?
S pozdravem
Dieter Schuld
norge
Testovací proužek zčernal, jak jsi říkal.
Je možné, že vývojka při teplotě pod 18 stupňů vůbec nereaguje?
Možná je to řešení problému. Moje vaničky stojí kvůli nedostatku místa momentálně na podlaze a pravděpodobně vychladnou rychleji, než jsem čekal. Věnuji čas tomu, abych si v koupelně připravil vše, co potřebuji, a zkusím to znovu.
Andreas
Wolfgg
U barevné fotografie je nutné přesně dodržovat teplotní pokyny výrobce, obecně ještě přísněji než u černobílé fotografie. Je docela možné, že barevný vývojka pracuje při teplotě pod 18 °C mnohem pomaleji než při 20 °C, a především může dojít k roztečení barvy (barevný nádech).
S pozdravem Wolfgang
Gast
Ještě jedno docela hloupé řešení...
Možná jsi ten papír položil emulzí dolů. Někdy je docela těžké ve tmě nahmatat, kde je emulze a kde ne. Navlhči si prst – tam, kde to víc lepí, je emulze.
Jinak – přesně dodržuj teplotu
a při cloně 11 by měla být expozice asi 5 sekund.
A v barevné hlavě jsou 3 barvy.
Vždy nastavuj jen 2, ta třetí pak funguje jako šedý filtr.
A pak to bude fungovat a, co je mnohem důležitější, bude tě to bavit.
A pak k tomu přistupuj logicky.
Nejdřív přesně nastav jas, pak barvu.
A u filtrů si dávej pozor – ty zase mění potřebný expoziční čas.
Vezmi si na víkend volno a ponoř se do toho. Pak to bude opravdu zábava.
Nebo jdi na kurz, to někdy pomůže vyhnout se počáteční frustraci.
Hodně zábavy,
Ralf
norge
Moc děkuji za rady. Rád bych se jednou podíval, jak to dělá někdo, kdo to opravdu umí. Možná se jednou zastavím v té půjčovně a zjistím, v čem je moje chyba. To by mi výrazně zkrátilo čas strávený hledáním.
Andreas
Wolfgg
Před 20 lety jsem měl také model M601; zvětšení negativu formátu 6x6 na papír 20x25 trvalo asi 20 sekund při cloně 8. Tehdy to sice byl barevný papír Agfa, ale RA4 má téměř stejnou citlivost. Možná bys měl ten zvětšovací přístroj (vždyť je to bazarové zařízení) jednou rozebrat a zkontrolovat, zda v optické dráze není prach. A vlož papír emulzí nahoru, ta emulze je namodralá, takže při osvětlení temné komory je tmavší než zadní strana. A bylo by užitečné prostudovat alespoň 1 knihu na téma „barevné zvětšování“. A pokud bude potřeba nová žárovka: kupuj jen takové s vybranou barevnou charakteristikou, jinak budou při výměně žárovky dosavadní hodnoty filtrů (vždy si je poznamenej!) k ničemu.
Pozdravuje Wolfgang
Petzi
Stává se, že žárovky svítí velmi slabě, zejména pokud jsou starší a na skleněné baňce se usadil odpařený kov. To lze poznat i při prohlídce žárovky.
Může se také stát, že žárovka není správně usazena, což snižuje světelný výkon.