Stagirit
Które laboratorium fotograficzne w Budapeszcie można polecić?
Szczególnie do zdjęć kolorowych (C-41 z odbitkami).
A gdzie można kupić filmy i chemikalia do zdjęć czarno-białych?
MirkoBoeddecker
Odkąd nie ma już sklepu Forte, sytuacja wygląda niestety kiepsko.
Musisz wyjechać poza centrum.
Zapytam jeszcze raz i dam znać.
Mirko
Roman
Co, sklep Forte przy ulicy Merleg już nie istnieje?
MirkoBoeddecker
Forte przestało działać, a nowy właściciel postanowił skupić się na aparatach cyfrowych.
Stagirit
Nie ma innych sklepów w Budapeszcie?
Szkoda…
Gast
Stargirit
Proponuję, żebyś wszedł na stronę Google Węgry i spróbował tam poszukać; jeśli to nie pomoże, poszukaj węgierskiego forum fotograficznego i zadaj tam swoje pytanie.
Nie wiem, czy znasz węgierski – ja na pewno nie znam – ale na Węgrzech na pewno znajdzie się ktoś na tym forum, kto zna rosyjski, angielski, francuski lub niemiecki, o ile takie laboratorium w ogóle istnieje.
Pozdrawiam
Werner
cfb_de
Cześć Stagirit,
Wystarczy też google.de, gdzie można znaleźć m.in. to:
Laboratoria Kodaka w Budapeszcie
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Stagirit
Dzięki, do tego samego wniosku doszedłem, liczyłem tylko na jakąś osobistą rekomendację.
Z językiem węgierskim mam spore kłopoty.
Z rosyjskim też nie jest najlepiej, bo dorastałem po złej stronie muru.
A Węgrów znających angielski jest bardzo niewielu.
Roman
Jak bardzo się spieszycie? Moja dziewczyna jest w połowie Węgierką (prawdziwa mieszanka cesarsko-królewska :D) i ma dobrą przyjaciółkę w Budapeszcie, której chłopak jest z kolei profesjonalnym fotografem mody, więc moglibyśmy ich zapytać...
Gast
Nie ma się czym spieszyć.
Moja była też jest Węgierką, ale nie zna żadnego fotografa na Węgrzech.
Ale gdybyś mógł ją o to zapytać przy okazji, byłoby świetnie.
Roman
Tak, zapytałem go już wcześniej, ale jest teraz na Bali do końca tygodnia na sesji zdjęciowej do katalogu (ZAZDROŚĆ!!!!) – spróbuję jeszcze raz.
Roman
Gast
Z góry bardzo dziękuję!
Roman
Cześć!
Trochę późno, ale jednak: mój węgierski znajomy kupuje tam swoje filmy czarno-białe:
5. dzielnica, ul. Váci 9/a – sklep nazywa się, co ciekawe, DIGILAB.
Nie ma też obecnie żadnej dobrej wskazówki dotyczącej wywoływania filmów kolorowych i odbitek – laboratorium, z którego dotychczas korzystał, niedawno zostało zamknięte. Obecnie realizuje zlecenia katalogowe w formacie cyfrowym, a jeśli chodzi o laboratorium analogowe, musi najpierw sam rozejrzeć się za nowym.
Roman