cfb_de
Ahoj Mirko,
ta hádka ohledně domén měla i něco dobrého: Zase jsem se podíval do vašeho katalogu.
Zaujal mě přitom jeden detail: U filmu ADOX 50 je jako doba vyvolávání v RODINALU uvedeno 7 minut. To mi připadalo povědomé.
Ale dosud jsem film 1 minutu předmáčel a pak ho 7 minut vyvíjel v roztoku 1+25. Teď má ten samý film být 7 minut v roztoku 1+50? Je to správně, nebo se tam jen přehlédla jedna řádka?
A pak jsem si všiml, že barytový film v rolích se stal běžným artiklem. Skvělé!
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Franzi,
musím přiznat, že jsem doby vyvolávání v RODINALu už nikdy neověřoval, od té doby, co jsem je kdysi nastavil.
Zde jsme vždy testovali pouze s APH09.
V každém případě jsem nic neměnil.
Bylo tam dříve uvedeno něco jiného, nebo máš „svůj“ čas z jiné tabulky?
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
„svůj čas“ jsem si před lety (někdy kolem roku 2001/2002) vypočítal z jedné z vašich tabulek a byl jsem rád, že mi seděl téměř dokonale.
Mezitím jsem tomu ale už moc nevěnoval pozornost, a proto nemohu říct, kdy u RODINALu 1+25 u vás vypadlo předehřívání a doba 50 se zjevně stala nesprávnou.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Franti a Mirko,
u filmu efke 50 byla v katalogu pdf 2002 / V1 uvedena expozice 7 minut v RODINALU 1:25 při teplotě 20 stupňů a s +1 push.
Mám na svém Macu uloženy všechny (alespoň si to myslím) katalogy/verze ve formátu PDF od roku 2001 až po současnost. Mimochodem, je velmi zajímavé, co se dá částečně vyčíst z porovnání katalogů z jednotlivých let. Někdy to v člověku vyvolává jistou nostalgii …, pokud jde o ceny, materiál atd.
S pozdravem
Lothar
Gast
Zensusa,
no já si myslím, že Mirkovy ceny papíru jsou stabilní, na to si nemůžeme stěžovat.
Ceny filmů vzrostly; když jsem v roce 1970 kupoval poslední ADOX KB 21, stál 3,50 DM, a když jsem v roce 1998 u Mirka kupoval první Efke KB100, stál zase 3,50 DM (Fomapan 100 byl o něco dražší než Efke a stál 3,70 nebo 3,80).
Ale vážně, ceny nejsou v tom, tehdy se určitě ještě přispívalo nemalou částkou z Chorvatska, resp. z Česka, a u Efke byl nosič ještě „Made in GDR“ (nebo se mýlím).
Roland