cfb_de
Cześć Mirko,
ta cała sprzeczka o domeny miała też swoje dobre strony: znów zapoznałem się z waszym katalogiem.
Zauważyłem przy tym dwie rzeczy: w przypadku filmu ADOX 50 jako czas wywoływania w RODINALU podano 7 minut. Wydawało mi się to znajome.
Ale do tej pory najpierw płukałem przez 1 minutę, a potem wywoływałem przez 7 minut w roztworze 1+25. A teraz ten sam film ma być wywoływany przez 7 minut w roztworze 1+50? Czy to prawda, czy po prostu pomylono się w jednej linijce?
A potem zauważyłem, że rolkowy baryt stał się teraz standardowym produktem. Świetnie!
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
Franz,
muszę przyznać, że nigdy więcej nie sprawdzałem czasów wywoływania RODINALem, odkąd kiedyś je ustaliłem.
Tutaj zawsze testowaliśmy tylko z APH09.
Na pewno niczego nie zmieniałem.
Czy wcześniej było tam coś innego, czy może „twój” czas pochodzi z innej tabeli?
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
„Mój czas” wyliczyłem kiedyś, wiele lat temu (mniej więcej w latach 2001/2002), na podstawie jednej z waszych tabel i cieszyłem się, że pasował mi niemal idealnie.
Jednak w międzyczasie nie zwracałem na to większej uwagi i dlatego nie potrafię powiedzieć, kiedy w przypadku RODINALu 1+25 zrezygnowaliście z podgrzewania i czas 50 najwyraźniej stał się nieprawidłowy.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Cześć Franz i Mirko,
W katalogu PDF z 2002 r. (wersja 1) podano, że film efke z lat 50. należy naświetlać w temperaturze 20 stopni, z przesunięciem o +1 stopień, a czas wywoływania w RODINALU 1:25 wynosi 7 minut.
Mam jeszcze wszystkie (przynajmniej tak mi się wydaje) katalogi PDF/wersje od 2001 roku do dziś zapisane na moim Macu. Nawiasem mówiąc, bardzo interesujące jest to, co można przeczytać w porównaniu katalogów z poszczególnych lat. Czasami ogarnia mnie tęsknota… jeśli chodzi o ceny, materiały itp.
Pozdrawiam serdecznie
Lothar
Gast
Zensusa,
moim zdaniem ceny papieru u Mirko są stabilne, więc nie ma na co narzekać.
Ceny filmów poszły w górę – kiedy w 1970 roku kupiłem ostatni ADOX KB 21, kosztował 3,50 DM, a kiedy w 1998 roku kupiłem u Mirko pierwszy Efke KB100, znów kosztował 3,50 DM (Fomapan 100 był nieco droższy od Efke i kosztował 3,70 lub 3,80).
Ale tak na serio, ceny nie są zawarte w tym, wtedy z pewnością dopłacano jeszcze sporą sumkę z Chorwacji lub Czech, a w przypadku Efke nośnik był jeszcze „Made in GDR” (czy może się mylę).
Roland