karsten
Mám otázku ohledně proplachování filmů:
Dosud jsem vše pohodlně proplachoval pomocí zařízení Cascade při teplotě 20 °C. Nyní se stěhuji s laboratoří a čeká mě malý průtokový ohřívač, jehož tlak nestačí pro zařízení Cascade, takže bych mohl proplachovat pouze „studenou vodou z kohoutku“. Bude to filmu vadit, že použiji studenou vodu? Totéž platí pro promývání barytových papírů, napadla mě ta velká vana Kaiser s perličkou, ale i tam by byla voda jen studená. Jako alternativu mi samozřejmě můj instalatér za pár stovek nainstaluje pořádný tlakový bojler a termostatickou směšovací baterii :-(. Mohu si tuto investici do přestavby ušetřit?
Jak to děláte při oplachování? Budu velmi vděčný za rady zkušených.
Grobkorn
Ahoj Karstene,
myslím, že oplachování vodou z kohoutku funguje jen v létě.
Pokud je voda příliš studená, narazíš hned na dva problémy:
1. Na filmech se mohou objevit vrásky, pokud je po ustalovači o teplotě 20 °C opláchneš studenou vodou z kohoutku.
2. Praní by při studené vodě mělo fungovat jen špatně. Vidím v tom problémy s archivační stálostí.
V mé laboratoři mám podobné problémy jako ty. K přípravě 20°C roztoku / prací vody používám varnou konvici a k praní fotografického papíru jednoduchý 5l podstolní přístroj. Nastavil jsem ho na nejnižší teplotu a teplota vody se pak ustálí na 20 °C. Bylo to cenově výhodné řešení. Filmy pak oplachuji podle Ilfordovy metody (viz jejich technické listy).
Mimochodem, vždycky jsem měl problémy s „prach na filmu“ po vysušení. Ukázalo se, že ten prach byl nečistota ve vodě. Objednal jsem si proto u našeho hostitele takový filtr Paterson a od té doby mám zábleskově čisté negativy ;)
S pozdravem,
Christoph
Stagirit
U papíru není teplota tak důležitá, jen by neměla být příliš vysoká, jinak by želatina vytečela.
U filmu je nutné teplotu dodržovat za každých okolností!
Alternativou ke kaskádě je ruční oplachování, tj. připravíte si několik litrů vody o teplotě 20 °C a film v ní opláchnete.
Já to dělám vždy takto:
První dva kelímky vyprázdním vždy po 30 sekundách.
Poté dva kelímky po dobu jedné minuty a poslední lázeň po dobu 2 minut, poté do smáčedla.
Při úplné výměně vody stačí celková doba oplachování 5 minut, u vysoce citlivých filmů, jako jsou TMZ nebo Delta 3200, bych oplachoval až 10 minut.
To vše při mírném pohybu.
Roman
Metoda Ilford je tou správnou volbou!
Stagirit
Wolfgg
Částice nečistot na filmu po opláchnutí vodou se odstraní tak, že film před ponořením do smáčedla ještě jednou propláchnete přímo pod proudem vody. A rozhodně nepoužívejte tu hloupou stírací kleště, jak je popsáno výše u Ilfordu; připravte smáčedlo z destilované vody a přesně dodržujte ředění, namočte, pověste, hotovo.