Gast
Ahoj všichni!
Dostal jsem do rukou pár starých svitkových filmů ORWO NP20.
Originální VEB!!! Datum spotřeby je z roku 1992! :blink:
Rád bych to ale věděl...
...zkusím jednu roli vyfotit!
Ví někdo, jaké jsou vývojové parametry pro tento film v APH09?
S pozdravem,
Sebastian
Gast
Ahoj Mirko!
Díky za rychlou odpověď.
Jak je to vlastně s frekvencí naklánění?
Nedávno jsem u několika filmů Fomapan Classic 100 vyzkoušel různé intervaly… u jednoho naklánění každých 15 sekund, u druhého každých 20 sekund. Mým nezkušeným okem zatím žádný rozdíl nevidím…
… pokud vůbec nějaký rozdíl při tak malém rozdílu v intervalu existuje.
Jaké je vlastně pravidlo… všude se píše něco jiného.
Mluví se dokonce i o převrácení každých 3 sekundy… pro rychlejší vyvolání.
Ach… samé otázky!
Ale je to prostě tak zajímavé… tahle věda!!!
Tak zatím.
Sebastian
MirkoBoeddecker
No, tak úplně vědecké to zase není...
Intenzita vyvolání (kterou lze odvodit z hustoty a kontrastu negativu při předpokládané stejné expozici) závisí na:
1) Koncentraci vývojky
2) Stupni vyčerpání vývojky, resp. stáří vývojky
3) teplotě vývojky
4) intenzitě pohybu
5) délce vyvolávání
6) nesprávných postupech
Body 2 a 6 můžeme vyloučit (vyvoláváme v čisté nádobě, nevyléváme do ní nejprve ustalovač, film nevkládáme za denního světla a používáme výhradně čerstvou značkovou vývojku).
Zbývají 1, 3, 4 a 5.
Úplně jednoduché:
Čím vyšší koncentrace, tím intenzivnější vyvolání
Čím vyšší teplota, tím intenzivnější vyvolání
Čím vyšší intenzita pohybu, tím intenzivnější vyvolání
Čím delší je vývoj, tím intenzivnější je vývoj
Pokud je tedy negativ příliš tmavý, lze volitelně snížit jeden ze 4 parametrů. Pokud je negativ příliš světlý, lze volitelně zvýšit jeden z parametrů.
To se ale nedělá!
(a pomalu se dostáváme k tvé otázce...)
Dělá se:
Všechno udržovat konstantní a měnit pouze dobu vyvolávání.
Proto existuje i 15sekundový rytmus převracení.
Prostě jen proto, aby rytmus zůstal konstantní.
Mohl by existovat i 10sekundový nebo 7,8sekundový rytmus převracení. To by bylo také v pořádku. Hlavní je, aby se vždy držel jeden.
Rozdíly (kromě vlivu na intenzitu vyvolání) spočívají v tom, že při intenzivnějším převracení jsou vývojky hotové rychleji, ale většinou klesá jejich vyrovnávací účinek.
Účinek při statickém vyvolávání (nebo oslabený při vyvolávání s relativně menším pohybem než při vyvolávání s relativně větším pohybem) spočívá v tom, že se vývojka lokálně na místech filmu spotřebuje rychleji tam, kde více redukovala (oslabila). Poté tam pokračuje ve vývoji s oslabeným účinkem až do dalšího promíchání (naklonění), kdy je přivedena čerstvá vývojka, a světla (tmavá místa na negativu) se nezatékají tak rychle.
Naopak u stínů (světlých míst na negativu) zde pokračuje ve vývoji relativně silněji až do dalšího naklonění.
To zvyšuje vyrovnanost negativu, protože stíny jsou stále zřetelné a světla ještě nedošly.
Na druhou stranu se při statickém vyvolávání často potýkáš s pruhy a stékáním vývojky.
APH09 je velmi vyvážený. Rozdíl mezi 15sekundovým a 10sekundovým převrácením téměř nepoznáš.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Mirko... jsi nejlepší!!!
Moc ti děkuju za tvou milou pomoc... a ten berlínský dialekt zní taky fakt skvěle:
„Hm, no tak vědecky to zase až tak není...“.
Mezitím jsem si prohlédl spoustu stránek na toto téma. „Pomalu“ se do celé té věci dostávám. Na jedné straně čtu s velkým zájmem články o dynamickém rozsahu, hodnotách gama, denzitometrii a tak dále...
ANO... a pak přicházejí první pokusy nad mojí vanou, negativy pověšené k sušení přímo nad záchodem, explodující opálové lampy (opravdu!) a...
.... je to obrovská zábava!!!
Tohle fórum mi přijde naprosto skvělé...
Jelikož s touto „vědou“ teprve začínám, vždy se mi hodí dobrá rada.
A tu tady nacházím.
Umím si sice představit, že profesionálům už možná leze na nervy neustále
vysvětlovat základní pojmy...ano a...právě za to ti děkuji.
Díky za pomoc.
S pozdravem
Sebastian