Sandro
Ahoj,
vyvolal jsem pro někoho takový film. Teď mám problém s tím, jak, resp. zda se takový film dá rozstříhat na negativní proužky?
Sandro
ZalmanYanowsky
Ahoj Sandro,
možná tvé otázce nerozumím, protože ten problém nevidím. Na filmu formátu 126 se přece vytvářejí negativy ve formátu Robot (24×24 mm). Proč váháš s jejich ořezáním? Když jsi dříve odevzdával kazetu formátu 126 k vyvolání, dostal jsi přece zpět i ořezané kousky vyvolaného filmu.
S pozdravem!
Zal
Sandro
Pochopil jsi mou otázku. Když jsem mluvil o Instamaticu, myslel jsem na APS, ten se totiž také nestříhá. Střední formát 120 a kapesní film 110 se přece také stříhají. Teď jsem je už nastříhal.
Film 126 jsem ještě nikdy nepoužil ani nenechal vyvolat. Sám jsem ho vyvolal jen dvakrát. Je to vlastně jen 35 mm...
Wolf_XL
... Film APS se nezkracuje, protože se po vyvolání znovu navine zpět do kazety za účelem dalšího uchování. Souvisí to s dalšími informacemi, které se na filmu navíc nacházejí...
CommodoreMan
Nakonec je to stejně otázka vkusu, na jaké části se film rozdělí.
Například ty moderní čtyřsnímkové proužky z velkých laboratoří mi přijdou příšerné.
Podle počtu snímků na filmu mám buď 5, nebo 6 snímků.
A před řezáním film ještě projedu skenerem. Můj skener negativů má tu příjemnou funkci, že dokáže skenovat celé role najednou. Tak si snímky můžu rychle prohlédnout a pak se rozhodnout, které si zaslouží další zpracování v temné komoře.
Zdravím, C-Man
mattes
V každém případě je třeba je rozstříhat a archivovat v příslušných obalech na negativy.
Důvod: Pokud se filmy uchovávají svinuté, emulze se časem slepí se zadní stranou filmu. Použitelnost takového filmu je v nejlepším případě značně omezená.
Ze stejného důvodu bych také vyjmul APS filmy z kazet a archivoval je po řezání na pásky. Informace na filmové kazetě a magnetickém proužku filmu jsou už stejně k ničemu. Příslušenství pro skenování APS filmů sice existovalo, ale je tak vzácné jako výhra v loterii. Obvykle je třeba i APS filmy v domácí laboratoři normálně zvětšovat.
Ještě jednou zpět k kazetovému filmu. Ten má s 35mm filmem společnou pouze šířku 35 mm. Je perforován na jedné straně v rozestupech snímků. To činí jeho nahrazení kinofilmem problémem, protože většina fotoaparátů formátu 126 snímá perforaci pro regulovaný transport filmu.
Matthias