Gast
Ahoj, odborníci,
bohužel se teď musím zeptat na opravdu hloupou otázku, ale momentálně jsem z toho opravdu zmatený.
:)
Mohl by mi někdo z vás prosím říct, kolik vývojky se má nalít do nádrže, když například potřebuji naplnit Jobo Multitank 5 (2500) pro 3 spirály s rolkovým filmem? Množství uvedené na nádrži se bohužel vztahuje pouze na procesní vyvolávání.
Má se nádržka naplnit až po horní okraj poslední spirály, nebo stačí i méně? Právě jsem to změřil a v tom případě by to bylo více než 2 litry vývojky.
Lze vývojku používat tak často, jak je uvedeno v technickém listu, aniž by bylo nutné prodloužit dobu vyvolávání?
Moc děkuji za vaše odpovědi.
S pozdravem
Michael
cfb_de
Ahoj Michaeli,
při vývoji metodou „Kipp“ se do plechovky nalije tolik roztoku, aby byly pokryty všechny cívky. Ano, u velkých plechovek se z toho pak snadno stane silový sport. Na trénink doporučuji zkusit HP5/800 ASA/RODINAL 1+50. Po 17 minutách budeš vědět, co jsi dokázal :-)
Na tvém místě bych použil jednorázovou vývojku, je to procesně jistější a snáze reprodukovatelné. Bohužel nepíšeš, kterou vývojku používáš, jinak bys tu mohl dostat i konkrétní časy.
S pozdravem,
Franz
Gast
Připravil jsem si ID 11 a brzy bych chtěl vyzkoušet i ATM 49.
Fuji Acros 100 jsem chtěl vyvolat v ID 11, Delta 100 a PX 125 v ATM 49.
Myslím, že si pak můžu ušetřit členský příspěvek v Muckistub :)
S pozdravem
Holger