Gast
Witam, eksperci,
muszę niestety zadać naprawdę głupie pytanie, ale jestem teraz naprawdę przytłoczony.
:)
Czy ktoś z was mógłby mi proszę powiedzieć, ile wywoływacza należy wlać do zbiornika, jeśli mam na przykład napełnić zbiornik Jobo Multitank 5 (2500) na 3 spirale filmu rolkowego? Ilość podana na zbiorniku dotyczy niestety tylko wywoływania procesowego.
Czy zbiornik należy napełnić do górnej krawędzi ostatniej spirali, czy wystarczy mniej? Właśnie to zmierzyłem i w tym przypadku byłoby to ponad 2 litry wywoływacza.
Czy wywoływacz może być używany tak często, jak podano w karcie technicznej, bez konieczności wydłużania czasu wywoływania?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Michael
cfb_de
Cześć Michael,
W przypadku wywoływania metodą przechylania do puszki wlewa się tyle roztworu, aby całkowicie pokrył wszystkie cewki. Tak, w przypadku dużych puszek staje się to wtedy prawdziwym wyzwaniem fizycznym. Do ćwiczeń polecam HP5/800 ASA/RODINAL 1+50. Po 17 minutach wiesz już, co zrobiłeś :-)
Na twoim miejscu użyłbym wywoływacza jednorazowego, jest to bezpieczniejsze i łatwiejsze do powtórzenia. Niestety nie piszesz, jakiego wywoływacza używasz, w przeciwnym razie mógłbym podać ci tutaj również czasy.
Pozdrawiam,
Franz
Gast
Zdecydowałem się na ID 11 i wkrótce zamierzam wypróbować też ATM 49.
Chciałem wywołać Fuji Acros 100 w ID 11, a Delta 100 i PX 125 w ATM 49.
Myślę, że w takim razie mogę sobie darować składkę członkowską w Muckistub :)
Pozdrawiam serdecznie
Holger