huehnerhose
Dobrý den,
mám problém s expozičními časy u filmu Polywarmton – u mě se pohybují kolem 40–60 sekund (formát 13×18).
Pracuji s
manuálním splitgrade a musím provádět expozici na 5 asi 40 sekund a na 0 asi 30 sekund, což mi u formátu 13x18 připadá trochu moc. U Foma Variant III jsou časy většinou pod 15 sekund. (oba PE, Foma lesklý, PWT matný)
Pracuji s Durstem M605 s kondenzorem 6x6, 150W opálovou lampou a objektivem Rodagon 50 mm/2,8 clonou 5,6. Negativy KB v skleněné vaně 6x6. Filtrování se provádí pomocí vložených filtrů.
Uvažoval jsem o změně vývojky, ale právě jsem připravil čerstvou dávku Eukobromu – nic se nezměnilo.
Problémem jsou nyní časy u formátu 18x24. Tam se doba pro formát 5 pohybuje kolem 1–2 minut.
Jsou tyto dlouhé časy pro tento papír normální? Nebo je tu něco v nepořádku?
S pozdravem
Sebastian
Gast
Ahoj Hühnerhose,
PWT je sice o něco pomalejší než jiné papíry, ale zas tak pomalý zase není.
Při stejné metodě a také s KB negativem při f5,6 se dostávám na cca 15–25 sekund na jeden filtr, a to u formátu 18×24!! Možné chyby, které mě napadají:
- Eukobromový koncentrát je zkažený nebo
- omylem jsi zašrouboval clonu
Jinak zkus vyhledávání, vzpomínám si na vlákno na stejné téma, bylo to relativně dlouhé vlákno.
Hodně štěstí při hledání chyby a pozdrav
Taher Askar
SamuliSchielke
Podle mých zkušeností je PWT (a také Fomatone) asi o 2 clony pomalejší než Fomaspeed/brom. Podle technických údajů má PWT citlivost 160 a Fomabrom Variant 500 ISO (bez filtru!).
Samuli
SimonWeber
U mě jsou s tím samým nastavením (M605 atd.) expoziční časy taky dost dlouhé. f8 nebo f11 při formátu 24×30 cm: minimálně 30–40, často ale 120–150 sekund (ruční nastavení expozice).
Proč je to problém? (???)
Simon
Gast
Dokážu si dobře představit, že i v tomto případě vede použití kondenzátoru pro malý formát k výrazně kratším expozičním časům.
S pozdravem,
Otto Beyer!
Wolfgg
Papír s teplým tónem má přibližně čtvrtinovou citlivost oproti papíru Ilford Multigrade 4. Papíry s teplým tónem musí mít nižší citlivost, protože teplý tón je způsoben menšími krystaly stříbra ve srovnání s neutrálním tónem a stejně jako u filmu platí: menší krystaly stříbra -> nižší citlivost.
S pozdravem Wolfgang
Wolfgg
Ještě jedna věc: při zvětšování z formátu 18×24 na formát 6×6 to znamená, že jas pozadí je stejný jako u negativu 6×6 zvětšeného na formát 45×45 cm! V takovém případě jsou expoziční časy přes 1 minutu u teplotního papíru běžné. Proto je, jak již bylo zmíněno, bezpodmínečně nutné použít zvětšovací kondenzátor.
Při zvětšování bych navíc vynechal sklo, určitě máš i vložky pro zvětšování bez skla.
S pozdravem Wolfgang
arothaus
Ahoj,
pokud jsou časy obvykle kolem 10 sekund a teď jsou asi 40 sekund, znamená to přesně o dvě clony více. Vše je tedy v pořádku.
S pozdravem,
Andreas
huehnerhose
Děkuji vám všem za odpovědi!
Pokusím se na to odpovědět po částech:
Mám kondenzátor, který nemá závit pro upevnění.
KB kondenzátor bohužel nemám, ani skleněné vložky. S časem nemám vlastně žádný problém – pokud zrovna nepracuji pod časovým tlakem, je to v pořádku – jen mi to přišlo divné, proto ta otázka.
Nějak si nemyslím, že by byl koncentrát Eukobromu zkažený. Stále se dá skvěle rozpustit a vypadá jako první den – což není tak dávno.
Závěr: vše v pořádku :blink:
Pozdrav
Sebastian
Wolfgg
Ale právě mě napadlo: kondenzor 6x6 je dimenzován pro objektivy s ohniskovou vzdáleností 80 mm; pokud ho použijete s objektivem 50 mm, část světla objektivem neprojde a může dokonce dojít k nerovnoměrnému osvětlení!
Nejde tedy jen o to, že kondenzor 6x6 osvětluje příliš velkou plochu, ale že celý světelný paprsek pak není správný.
S pozdravem Wolfgang
Gast
Ahoj,
ano, je to prostě tak, že s těmi dlouhými expozičními časy musíš počítat. Ze začátku mě to taky štvalo. Ale to je asi „cena“, kterou musíš zaplatit za ten nejlepší papír RC s teplým tónem, jaký znám.
Expoziční čas 60 sekund při cloně f/5,6 je u zvětšovače s kondenzorem zjevně úplně normální.
Výhodou je, že máš dost času na odstínování a podobné úpravy.
S pozdravem
Martin
Gast
... Kondenzor 6x6 způsobuje na Magnifaxu při použití negativů formátu 35 mm nerovnoměrné osvětlení negativů. Z vlastní zkušenosti s Wolfgangem souhlasím. Netuším, jestli je to tak i u jiných zvětšovacích přístrojů. Ale já bych to zkusil zkontrolovat.
Možná by pomohla výměna opálové žárovky za žárovku s vyšším výkonem, ale to zaručeně přinese i více tepla a dodavatelé energie z toho budou mít radost.
S pozdravem
Ronald
Gast
... promiň, víc než 150 wattů bude asi těžké. Přehlédl jsem to.
Wolfgg
Šikovní kutilové mohou opálovou žárovku zkusit nahradit halogenovou žárovkou s reflektorem o napětí 230 V a výkonu 100 W nebo více. U mnoha zařízení lze výšku žárovky nastavit a kratší halogenovou žárovku odpovídajícím způsobem přizpůsobit.
S pozdravem Wolfgang