huehnerhose
Witam,
Mam problem z czasami naświetlania filmu Polywarmton – u mnie wynoszą one około 40–60 sekund (format 13x18).
Pracuję z
ręcznym splitgrade i muszę przeprowadzić naświetlanie na 5 około 40 sekund, a na 0 około 30 sekund, co przy formacie 13x18 wydaje mi się trochę za długo. W przypadku Foma Variant III czasy te wynoszą zazwyczaj poniżej 15 sekund. (oba PE, Foma w wersji błyszczącej, PWT w wersji matowej)
Pracuję na Durst M605 z kondensorem 6x6, lampą opalową 150 W i obiektywem Rodagon 50 mm/2,8 przy przysłonie 5,6. Negatywy KB w szklanej ramce 6x6. Filtrowanie odbywa się za pomocą filtrów wkładanych.
Zastanawiałem się nad wywoływaczem, ale właśnie przygotowałem świeżą porcję Eukobromu – nic się nie zmieniło.
Najgorsze są teraz czasy na formacie 18x24. Tam czas dla papieru 5 wynosi około 1–2 minut.
Czy te długie czasy są normalne dla tego papieru? Czy może coś tu nie gra?
Pozdrawiam
Sebastian
Gast
Cześć Hühnerhose,
PWT jest co prawda nieco wolniejszy niż inne rodzaje papieru, ale aż tak bardzo też nie.
Przy tej samej metodzie i również przy negatywie KB przy f5,6 wychodzi mi około 15–25 sekund na każdy filtr, i to przy formacie 18×24!! Możliwe błędy, które przychodzą mi do głowy:
- koncentrat Eukobromu się zepsuł lub
- przypadkowo wkręciłeś przysłonę gęstościową
W przeciwnym razie skorzystaj z funkcji wyszukiwania, pamiętam wątek na ten sam temat, był to stosunkowo długi wątek.
Powodzenia w poszukiwaniu błędu i pozdrawiam
Taher Askar
SamuliSchielke
Z mojego doświadczenia wynika, że PWT (podobnie jak Fomatone) jest o około 2 stopnie przysłony mniej czuły niż Fomaspeed/brom. Zgodnie z kartą techniczną czułość PWT wynosi 160, a Fomabrom Variant 500 ISO (bez filtra!).
Samuli
SimonWeber
U mnie, przy tej samej konfiguracji (M605 itp.), czasy naświetlania też są dość długie. Przy f8 lub f11 i formacie 24x30 cm: co najmniej 30–40, ale często nawet 120–150 sekund (ręczna regulacja stopniowa).
Dlaczego to jest problem? (???)
Simon
Gast
Łatwo sobie wyobrazić, że w tym przypadku zastosowanie obiektywu do aparatu 35 mm prowadzi do zauważalnie krótszych czasów naświetlania.
Pozdrawiam serdecznie,
Otto Beyer!
Wolfgg
Papier o ciepłym odcieniu ma mniej więcej 1/4 czułości papieru Ilford Multigrade 4. Papiery o ciepłym odcieniu muszą mieć mniejszą czułość, ponieważ ciepły odcień wynika z mniejszych kryształków srebra w porównaniu z papierami o odcieniu neutralnym, a podobnie jak w przypadku filmu obowiązuje zasada: mniejsze kryształki srebra -> mniejsza czułość.
Pozdrawiam, Wolfgang
Wolfgg
Jeszcze jedno: wywoływanie w formacie 18x24 na kliszy 6x6 oznacza jasność podłoża porównywalną z negatywem 6x6 po wywołaniu w formacie 45x45 cm! W takim przypadku czasy naświetlania powyżej 1 minuty na papierze o ciepłej tonacji są normą. Dlatego koniecznie, jak już wspomniałem, należy używać kondensora do wywoływania.
W przypadku wywoływania ręcznego zrezygnowałbym też ze szkła; na pewno masz przecież wkładki do wywoływania bez szkła.
Pozdrawiam, Wolfgang
arothaus
Cześć,
jeśli czasy wynoszą zazwyczaj 10 sekund, a teraz około 40 sekund, to oznacza to dokładnie dwa stopnie większą przysłonę. Wszystko więc w porządku.
Pozdrawiam,
Andreas
huehnerhose
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
Spróbuję odpowiedzieć na to po kolei:
Mam skraplacz, ale nie ma w nim gwintowanego uszczelnienia.
Niestety nie mam skraplacza KB, ani wkładów szklanych. Nie mam problemu z czasem – jeśli nie pracuję pod presją, to jest w porządku – po prostu wydawało mi się to dziwne, stąd pytanie.
Nie sądzę, żeby koncentrat Eukobromu się zepsuł. Nadal świetnie się rozpuszcza i wygląda jak pierwszego dnia – a to nie było tak dawno temu.
Podsumowując: wszystko w porządku :blink:
Pozdrawiam
Sebastian
Wolfgg
Ale właśnie przyszło mi do głowy: kondensor 6x6 jest przeznaczony do obiektywów o ogniskowej 80 mm; jeśli użyje się go z obiektywem 50 mm, część światła ominie obiektyw, a nawet może dojść do nierównomiernego oświetlenia!
Nie chodzi więc tylko o to, że kondensor 6x6 oświetla zbyt dużą powierzchnię, ale o to, że cała ścieżka promieniowania jest wtedy nieprawidłowa.
Pozdrawiam, Wolfgang
Gast
Cześć
Tak, po prostu musisz liczyć się z tak długimi czasami naświetlania. Na początku też mnie to denerwowało. Ale to chyba „cena”, jaką trzeba zapłacić za najlepszy papier RC o ciepłej tonacji, jaki znam.
Czas naświetlania wynoszący 60 sekund przy przysłonie f/5,6 jest najwyraźniej normą w przypadku powiększalnika z kondensorem.
Zaletą jest to, że masz wtedy mnóstwo czasu na cieniowanie i tym podobne zabiegi.
Pozdrawiam
Martin
Gast
... Kondensor 6x6 w aparacie Magnifax powoduje nierównomierne naświetlenie negatywów formatu 35 mm. Z własnego doświadczenia zgadzam się z Wolfgangiem. Nie mam pojęcia, czy tak samo jest w przypadku innych powiększalników. Ale warto to sprawdzić.
Być może wymiana lampy Opal na lampę o większej mocy przyniesie oczekiwany efekt, ale na pewno będzie to wiązało się z większym wydzielaniem ciepła, co z pewnością ucieszy dostawców energii.
Pozdrawiam
Ronald
Gast
... przepraszam, powyżej 150 watów będzie raczej trudno. Przegapiłem to.
Wolfgg
Zręczni majsterkowicze mogą spróbować zamienić żarówkę opalową na halogenową żarówkę reflektorową o napięciu 230 V i mocy 100 W lub większej. W wielu urządzeniach można regulować wysokość żarówki i odpowiednio dostosować krótszą żarówkę halogenową.
Pozdrawiam, Wolfgang