Andreas_23
Ahoj!
Jako milovník klasické fotografické techniky jsem při pohledu na starý Liesegang Rajah OS neodolal a tenhle kousek jsem si koupil. Funguje stále bezchybně. Ví někdo, z jakého období tento zvětšovací přístroj pochází? Má zabudovaný malinký objektiv Peplostar 4,5/50 mm. Může někdo něco říct o jeho konstrukci nebo kvalitě?
Pokud se někdo zajímá o fotobusy: termíny najdete na mé domovské stránce
Kalendář fotobusů Photographica Cabinett
S pozdravem
a děkuji všem odborníkům na Photographica,
Andreas
Gast
Takové věci se vyráběly v polovině 50. let, jak ukazuje tento prospekt.
K objektivu nemám co říct. To se z toho opravdu nedá vyndat? Ach jo.
Andreas_23
Moc děkuji za odkaz na stránku s originálním prospektem z roku 1955. Okamžitě jsem si ho objednal.
Objektiv je alespoň velmi pevně usazený a nechtěl jsem na něj vyvíjet ještě větší sílu. Jelikož nemá clonu, ale pomocí posuvníku na přístroji lze nastavit pevné hodnoty 1:4,5 a 1:11, je docela možné, že je skutečně pevně zabudovaný. Prospekt mi určitě pomůže.
Ještě jednou děkuji
a srdečně zdravím!
Andreas
naturalborncoder
Ahoj,
také vlastním Liesegang RajahOS.
Našel jsi k tomuto zařízení nějaké další informace? Samozřejmě mě zajímá, co nejvíc se o něm dozvědět.
S pozdravem,
naturalborncoder
Andreas_23
Ahoj naturalborncoder,
své poznatky o Rajah OS jsem shrnul v krátkém příspěvku pro Photographica Cabinett (jedná se o časopis spolku Gesellschaft für PhotoHistorica e. V.). Přikládám celý text článku. Odkazy na fotografie samozřejmě nefungují, ale pokud máš takový přístroj sám, víš přece, jak vypadá.
S pozdravem,
Andreas
Liesegang Rajah OS
Typickým příkladem techniky a designu 50. let je zvětšovací přístroj Liesegang Rajah OS.
Rajah je slovo ze sanskrtu a znamená „král“ nebo „vládce“. V firemním prospektu je význam názvu přístroje zdůrazněn a Rajah je označen jako zvětšovací přístroj, díky kterému se majitel stává „vládcem“ svých pozitivů. A tvar pro tu dobu typického klenutého krytu lampy (obrázek 1) lze rozhodně interpretovat jako mitru, i když k tomu zelený lak s efektem kladivového úderu příliš nesedí.
Horní část krytu lampy, kterou lze sejmout bez dalšího odjištění (a která se proto při přepravě ráda uvolňuje), obsahuje 75wattovou opálovou žárovku, jejíž světlo dopadá na jedinou kondenzorovou čočku o průměru 60 mm (obrázek 2). Ta podle firemního prospektu zajišťuje „naprosto rovnoměrné osvětlení“ negativů. Ne vždy tomu však tak je, a proto se v návodu k obsluze doporučuje otáčet kryt lampy s žárovkou tak dlouho, dokud není obrazová plocha rovnoměrně osvětlena.
Součástí, kterou najdeme i u moderních zvětšovacích přístrojů, je měch, který spojuje kryt lampy s filmovým stolem. Ten je bez skla a pojme výhradně kinofilmy formátu 35 mm. Pomocí nastavitelné masky lze filmové okénko omezit na formát 24 x 24 mm. Pěkným detailem je, že horní držák filmu zapadne do aretace, což usnadňuje vkládání negativů. Zaostřování se provádí jako obvykle pomocí třecího kolečka na nerezové tyči.
Nejdůležitější součástí zvětšovacího přístroje z hlediska kvality fotografií je samozřejmě objektiv. V Rajah OS je pevně zabudován srovnatelný miniaturní objektiv. Průměr čočky činí pouze cca 14 mm, vnější průměr 20 mm. Jedná se o Peplostar 4,5/50 mm, tříčočkový objektiv „s nejvyšší korekcí, jehož všechny čočky jsou plně antireflexně upraveny“ (firemní prospekt).
Pomocí malé páčky na přední straně lze objektiv clonit na pracovní clonu 11 (obrázek 3). Další clonové hodnoty nejsou k dispozici. Ve střední poloze páčky se do dráhy paprsků zasune oranžový filtr. Filtrovou zásuvku nebo zařízení pro zasunutí jiných filtrů zde marně hledáte – multikontrastní papíry v roce 1955 ještě neexistovaly.
Nastavovací rozsah Rajah OS umožňuje maximálně 8násobné zvětšení, tedy až na rozměry přibližně 18 x 24 cm. Od tříčočkového objektivu by se ani nemělo očekávat mnohem více, navzdory jeho „nejvyšší korekci“.
I po 50 letech se s Rajah OS dá ještě pracovat, pokud se omezíte na použití papíru s pevnou gradací. Celkově však moderní zvětšovací přístroje nabízejí větší pohodlí při obsluze a při použití vysoce kvalitních objektivů, jako je Rodenstock Rodagon nebo Schneider Componon, také lepší kvalitu obrazu u větších formátů. Rajah tak i přes všechny své kvality zůstává pouze dekorativním svědkem hrdé 150leté firemní tradice.
naturalborncoder
Ahoj Andreasi,
přeji ti krásný nový rok 2009!
Moc děkuji za odpověď, tak podrobnou se na fóru vidí málokdy :rolleyes:
Mohl bys mi ještě vysvětlit, co se myslí pojmem „pracovní clona“? K čemu slouží ta dvě nastavení clony na přístroji?
S pozdravem,
naturalborncoder
cfb_de
Ahoj a šťastný nový rok!
Tyto dva stupně clony lze vysvětlit takto:
- Plně otevřená: Pro zaostření
- Uzavřená: „Pracovní clona“ pro práci s zvětšením
Složitější zvětšovací objektivy umožňují více „pracovních clon“, jak je tomu obvyklé i u fotografických objektivů.
S pozdravem,
Franz