bahnjens
Když použiji ideální expozici pro barevné diapozitivy na filmu Fujichrome Sensia 100, přepočítanou na 200 ASA, u filmu Agfa SCALA 200 (černobílý diapozitivní film), zjistil jsem, že černobílé diapozitivy pak vycházejí příliš tmavé a ponuré. Světlejší varianty expozice stejného motivu vedly k lepším černobílým diapozitivům.
Platí obecně, že černobílé diapozitivy je třeba exponovat více než barevné diapozitivy? U filmu Fujichrome Sensia 100 je často dokonce třeba exponovat méně, aby se dosáhlo sytých barev. U černobílých diapozitivů to vypadá naopak. Pokud nechcete, aby diapozitivy byly dramaticky tmavé s velmi černými stínovými částmi, je zřejmě na místě větší expozice.
Kdo k tomu může něco říct? Nemám s černobílou fotografií téměř žádné zkušenosti a jsem zvyklý na barevnou diapozitivní fotografii.
Možná by někdo mohl porovnat Agfa SCALA 200 a Fomapan R 100 – je třeba je vystavit podobné expozici?
Christoph
Ahoj,
film Agfa Scala jsem podstupoval expozici na 200 ASA, když jsem ho ještě nechával vyvolat procesem SCALA. Výsledky byly vždy velmi dobré. Nyní ho podstupuji expozici na 125 ASA a vyvolávám v sadě Foma pro reverzní filmy, kde se mu také daří dobře. Film Fomapan podstupuji expozici na 100 ASA a rovněž ho vyvolávám v sadě Foma pro reverzní filmy.
S pozdravem
Christoph
jensosbahr
Ahoj bahnjensi,
Tvé pozorování mohu potvrdit. Této skutečnosti jsem si však všiml až poté, co jsem začal sám vyvolávat černobílé diapozitivy (vývoj jsem si vyzkoušel) a zpětně je porovnal s filmem SCALA.
U některých motivů je lepší film SCALA neexpozicovat jako 200 ASA, ale o něco více.
Jens