joerngreuling
Ahoj,
abych si vyzkoušel takzvané „záběry z boku“ v rušném provozu, hledám výkonný širokoúhlý objektiv, který by pasoval na Exa 1 c. Jako nejlevnější fotoaparát s optickým hledáčkem se mi Exa pro takový pokus jeví jako docela vhodná. Hodí se k tomu objektivy Zeiss-Jena Flektogon se závitem M42 pro Praktiky, které jsou na eBayi k dostání ve velkém množství za nízkou cenu, nebo existují nějaké nekompatibility? Ví někdo víc?
S pozdravem
Jü
Wolf_XL
Ahoj Jane,
objektivy Flektogon, o kterých se zmiňuješ, se na fotoaparát Exa bez problémů nasazují – alespoň ten 35mm mi funguje bez potíží. Problémy způsobují pouze dlouhé ohniskové vzdálenosti kvůli konstrukci objektivu – v horní části snímku je třeba počítat se stínováním. Intenzita tohoto jevu navíc závisí i na konstrukci samotného objektivu.
joerngreuling
Díky, tak se vydám na lov po objektivu Flektogon 2,8/20 s bajonetem Praktica M42.
Urnes
Ahoj,
nejprve mě překvapilo, že Exa 1c má závit M42. Dosud jsem znal jen modely s bajonetem Exakta, jako je tomu u modelů Varex. Ale pokud je to M42, pak tam M42 pasuje. U 20mm Flektogonu bys ale měl být opatrný, podle konstrukce se může stát, že bude zasahovat příliš hluboko do zrcadlové komory a zrcadlo už nepůjde vyklopit nahoru. Pak to bude fungovat jen s ručním předběžným spouštěním zrcadla a to Exa, pokud vím, nemá. To by tě pak mrzelo.
Zdravím, Sven.