joerngreuling
Cześć,
chciałbym spróbować swoich sił w fotografowaniu z poziomu bioder w tłoku na ulicy, więc szukam mocnego obiektywu szerokokątnego, który pasuje do aparatu Exa 1 c. Jako najtańszy aparat z okienkiem wizyjnym, Exa wydaje mi się całkiem odpowiednia do takiego eksperymentu. Czy dostępne w serwisie eBay w ogromnych ilościach i po niskich cenach obiektywy Zeiss-Jena Flektogon z gwintem M42 pasują do aparatów Praktica, czy też występują tu jakieś niezgodności? Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat?
Pozdrawiam
Jü
Wolf_XL
Cześć Jan,
Wspomniane przez Ciebie obiektywy Flektogon bez problemu pasują do aparatu Exa – przynajmniej model 35 mm sprawdza się u mnie bez zarzutu. Problemy sprawiają jedynie obiektywy o długich ogniskowych ze względu na ich konstrukcję – w takich przypadkach należy liczyć się z zacienieniem w górnej części kadru. Siła tego efektu zależy ponadto od konstrukcji obiektywu.
joerngreuling
Dzięki, to chyba poszukam Flektogona 2,8/20 z gwintem Praktica M42.
Urnes
Cześć,
po pierwsze jestem zaskoczony, że Exa 1c ma gwint M42. Do tej pory znałem tylko modele z bajonetem Exakta, jak w przypadku modeli Varex. Ale skoro jest to M42, to pasuje do niego również obiektyw M42. Należy jednak uważać w przypadku obiektywu Flektogon 20 mm – w zależności od konstrukcji może on wystawać zbyt daleko do komory lustra, uniemożliwiając jego podniesienie. Wówczas działa to tylko przy ręcznym wyzwalaniu lustra, a o ile mi wiadomo, Exa nie posiada tej funkcji. Wtedy będziesz się denerwować.
Pozdrawiam, Sven.