Gast
Ahoj,
mám hloupý dotaz: vyzná se někdo z vás v raných modelech Elektronblitz (zhruba do poloviny/konce 50. let)? Rád bych si totiž takovou „hračku“ pořídil.
Nevím ale moc dobře, co mám hledat, protože se v názvech modelů a výrobcích moc nevyznám.
Byl bych vám vděčný za odkazy nebo informace, podle kterých bych to mohl hledat.
Můj otec bohužel – aniž by mi o tom řekl – vyhodil kolem roku 1980 ten svůj, pokud si dobře vzpomínám, od firmy Braun, ale to je asi všechno, co vím.
Erwin
cfb_de
Ahoj Erwine,
moc se v tom nevyznám. Ale: Mohlo by pomoct vyhledat „Multiblitz“ ve spojení s „Mannesmann“ nebo „Metz“ ve spojení s „Mecablitz“.
Takové staré krámy se většinou prodávají na eBayi v sekci starožitnosti nebo fotografické potřeby. Nebo na nejbližším bleším trhu.
Ale pozor: Zaprvé budou kondenzátory pravděpodobně v háji (a provoz proto není bez rizika!), zadruhé jsou napájecí zdroje dimenzovány na 220 V. To už ale nemáme, teď máme 235 V. A v tom spočívá druhé nebezpečí pro tebe. Protože: Elektricky jsou zajištěny na 220 V a ne na o deset až patnáct procent více. Náhradní díly už také nejsou k dostání a funkční kus... *Já* nebudu zkoušet, zda ten nákup z blešího trhu ještě funguje, když vím, že mi to může vybuchnout přímo do obličeje.
A takový hloupý kondenzátor má v sobě pořádnou sílu, když praskne hliníkový plášť. Nejen elektrický náboj, ale i mechanickou sílu.
Do vitríny to stačí, ale na provoz bych se na to ani já neodvážil.
S pozdravem,
Franz
Gast
Erwine,
jeden mám, ale nedám ti ho, možná ti pomůže ten název!
Hapotron (Photo Porst) z roku 1954, s napájením z baterie i ze sítě (110, 125, 220 a 240 voltů), koženým pouzdrem a naddimenzovaným reflektorem blesku.
Akumulátor jsem kdysi nechal vyměnit a od té doby ho dobíjím, to musíš určitě udělat taky, jinak brzy odejde.
Franz,
to, co říkáš, mi dělá starosti, když si vzpomenu, že s tím občas fotím.
Zdravím
Otto
Gast
Zkusil jsem to na eBayi, určitě by se mělo dát najít ještě víc.
http://cgi.ebay.de/Braun-CeBe-I-50er-Jahre...1QQcmdZViewItem
Stagirit
To mi zase připomíná ty staré generátory od firmy Bron.
Myslím, že to byl model 405 nebo tak nějak, každopádně to byla ošklivá zelená plechová skříň na kolečkách, u které občas rád vybuchl kondenzátor. Někdy dokonce celá řada kondenzátorů najednou, takže se hodili fotografové, kteří se uměli dobře schovat.
Ještě donedávna jsem měl starý blesk Braun, ale vyhodil jsem ho, protože nabíjecí stanice byla v háji a už jsem sehnal náhradní žárovku. S dnešními TTL blesky se to nedá srovnat, ten byl ještě určený pro filmy s citlivostí 25 ASA a objektivem 1:5,6.
Wolf_XL
...pokud tě zajímá jen stará technika, podívej se na výrobky značky Elgawa z NDR... Tyhle věcičky jsou docela legrační. K nabití bylo třeba zařízení zapojit do zásuvky – poté měl člověk k dispozici jediný blesk. Pro „outdoorové“ použití k tomu existoval bateriový generátor, který tam dodával 220 V pro nabíjení... Pro fotografa zvyklého na Metz je to všechno docela „podivné“... ;-)))
Gast
Ahoj Franti,
už se to rozkřiklo, že jsi chemik, ale že bys byl tak špatný v počítání procent???
S pozdravem
Axel
Stagirit
To je pravda, kondenzátor se tak rychle nevyhodí do vzduchu.
A to s těmi 230 V je samostatná kapitola – při měření na zásuvce se napětí může v závislosti na regionu pohybovat mezi 210 a 230 V. U střídavého proudu to ale moc nevadí.
Gast
Ahoj,
moc děkuji, teď už mám pár vodítek k hledání. Chci takové zařízení (nebo podobné), jaké je na odkazu, ale nemyslím si, že bych ten vyobrazený model dokázal zprovoznit, protože tam zřejmě chybí nějaké součástky.
Ano, vím, že je to jen moje fantazie, ale pokud si ostatní sami potahují skleněné desky, potřebuji k mému Ikoflexu vhodný blesk.
Otto,
jak se ti s tím zařízením pracuje? Můj otec měl zařízení na baterie, já jsem o tom zatím moc nepřemýšlel.
Erwin
Gast
Jo, a ještě jedna věc – je používání těchto přístrojů opravdu životu nebezpečné, jak píše Franz, nebo jsem to špatně pochopil?
Gast
Pokud jsou ještě v pořádku, měla by stačit ochranná izolace; zda vůbec funguje přístroj, který dědeček naposledy držel v ruce 20 let před svou smrtí, je jiná otázka. Dnešní vyšší napětí má samozřejmě negativní vliv na životnost elektrických zařízení. Generátory bleskových zařízení jsou často samostatné součásti a dodávají energii blesku prostřednictvím kabelu.
Tyristorové řízení ještě neexistovalo, blesk se vždy spouštěl na plný výkon. Zajímavé při použití mohou být velmi krátké doby svícení těchto zařízení.
Ps: Generátory mají na relé postavený měnič stejnosměrného/střídavého proudu, který zajistí opravdový ohňostroj rušivých signálů.
cfb_de
Ahoj Axele,
Výpočet procent je záležitost pro základní kurz. Ne, vážně: máš pravdu a já jsem to zvoral. To se po 14 hodinách práce stane.
S pozdravem,
Franz
huehnerhose
Dobré ráno!
Všechno, co tu píšu, vychází z předpokladu, že tyhle věci fungují nějakým způsobem na stejnosměrný proud!
Bohužel nemám ani ponětí, jak tyhle staré přístroje fungují, ale určitě by v nich musely být usměrňovače, které by nabíjely kondenzátory a umožňovaly tak krátký výboj proudu. Pokud mé znalosti fyziky nejsou úplně mimo realitu, nedokážu si představit, jak by mohly nějakým způsobem fungovat na střídavý proud – za předpokladu, že světelný výboj je spojený s uloženým výbojem proudu.
Možnost 1:
Po usměrnění by měl být umístěn žárový kondenzátor a – pokud by v důsledku zvýšeného síťového napětí vzniklo vyšší usměrněné napětí, protože toto není regulováno – měl by právě tento kondenzátor způsobovat problémy. Osobně si nedokážu představit, že by napětí nebylo regulováno směrem nahoru. (Teď sice nemohu říci, kdy byly „zavedeny“ Z-dioda, ale myslím, že to měly být 40ky, proto by jednoduché omezování napětí mělo být vlastně možné. Jinak by tam byly i jiné možnosti)
Takže: Myslím si, že pokud jsou vůbec nějaké problémy myslitelné, pak proto, že je napájecí zdroj přetížen. V takovém případě stačí vyměnit žárovkové kondenzátory a/nebo zabudovat regulaci napětí, aby se vše případně vrátilo do normálu.
Možnost 2:
Nevyhlazené usměrnění. V tom případě by kondenzátory pro akumulaci energie byly oslovovány/nabíjeny nevyhlazeně. V tom případě by stačilo omezit nabíjecí proud na maximum kondenzátorů nebo kondenzátory vyměnit.
Takže pokud máte opravdu strach to prostě vyzkoušet a uvidět, co se stane: Stačí předem vyměnit kondenzátory. Jinak si prostě udělejte trochu odstup a uvidíte :)
Zdravím
Sebastian
Wolfram
Ahoj,
již léta používám, kdykoli je to potřeba, svůj tyčový blesk METZ CT45.
Myslím, že se vyrábí téměř beze změn už od pravěku.
Vzhledově se dobře hodí k relativně starým fotoaparátům a je to účinný, výkonný a spolehlivý pomocník.
Díky adaptéru SCA ladí i s novými high-tech digitálními fotoaparáty.
Zkrátka: jeden na všechno.
Vždycky mě potěší, když ho vidím ve starých filmech.
Stejně jako na dnešních tiskových konferencích.
Světelnost 45 je víc, než člověk většinou potřebuje.
Blesk lze díky děliči výkonu ztlumit a má poměrně spolehlivé automatické clony.
A vedle MF fotoaparátu nevypadá tak nepatřičně jako malý nasazovací blesk.
Já svůj mezitím provozuji s levnými bateriemi.
Originální akumulátory vyžadují poměrně náročnou údržbu, jsou drahé a nemají příliš dlouhou životnost.
Naplnění citlivého zásobníku akumulátory, což jsem dělal dlouhá léta, vede k velmi dlouhým dobám nabíjení a, zejména při akcích, k malému počtu záblesků.
Zvlášť když si vzpomeneme, že akumulátory mají pouze 1,2 V na rozdíl od 1,5 V u baterií.
Do originálního držáku na akumulátory by se daly vložit i akumulátory AA s výstupky.... (V držáku na baterie je 5 baterií, v držáku na akumulátory 6 akumulátorů.)
Z jedné sady baterií jsem už vytěžil přes 250! záblesků. Ovšem s automatickým režimem.
Různé verze se dají sehnat z druhé ruky, v závislosti na verzi a výbavě, už od 10 € . Víte, kde.
Příslušenství, pokud ho potřebujete, je ale relativně drahé.
V případě problémů: firma METZ stále existuje.
Já jsem s tím svým velmi spokojený.
Je to pěkný nástroj.
Zdravím
Wolfram
Andreas_23
Ahoj Erwine,
Metz CT 45 je opravdová klasika. Velmi pěkné jsou také tyčové blesky značky Braun z druhé poloviny 70. let. Ale dávej pozor na označení typu BVC. Ty totiž vyžadují běžné baterie typu Mignon (AA) nebo akumulátory. Já sám mám model 370 BVC (směrné číslo 37). Existoval také model 420 BVC (směrné číslo 42). U těchto modelů nemohou nastat žádné problémy se změnou síťového napětí, protože se nepřipojují k síti. Modely s označením VC (zkratka pro Vario-Computer) mají vestavěné speciální akumulátory, které s velkou pravděpodobností již nefungují. Jejich výměna není zcela jednoduchá a nevyplatí se, pokud nejsi sběratel. Znám modely 500 VC a 410 VC. U všech typů se jedná o „počítačové blesky“, u kterých předem vybereš na fotoaparátu určitou clonu, nastavíš ji na blesku a „počítač“ pak reguluje (snad) správnou expozici pomocí různě dlouhé doby svícení blesku.
S pozdravem,
Andreas
mattes
V 50. letech se pracovalo s bleskovými žárovkami. S těmi se daly dělat zajímavé věci. Jelikož žárovky svítily relativně dlouho, bylo možné u fotoaparátů změnit synchronizaci. Jednalo se o polohu M, při které se závěrka otevřela až krátce po zapálení blesku, což umožňovalo kratší expoziční časy. Výkon (vodicí číslo) závisel také na rychlosti závěrky. V porovnání s dnešními zařízeními jsou tyto blesky velmi výkonné, max. Lz 45–90 při 21 DIN.
Elektronové blesky byly až do poloviny 60. let doménou profesionálních fotografů. Pokud vím, v Německu v té době existovaly v zásadě pouze značky Braun, Metz a Mannesmann. Z Mannesmannu se později stal Multiblitz. Zařízení byla zpočátku těžká, částečně dokonce s kyselými bateriemi, a nebyla nijak zvlášť výkonná. Aby se vygenerovalo vysoké napětí potřebné pro provoz elektronických bleskových trubic, měla první zařízení elektromechanický měnič, který převáděl stejnosměrný proud z baterie na střídavé napětí. Střídavý proud lze pomocí transformátoru měnit v napěťové úrovni, z napětí baterie se stává vysoké napětí. Bohužel střídavým napětím nelze nabít kondenzátor potřebný pro provoz bleskových trubic. Vysoké napětí se nyní opět převádí na stejnosměrné napětí. V přístrojích první generace se to realizovalo pomocí reléových obvodů. V polovině až na konci 60. let se díky velkému pokroku ve vývoji elektronických součástek staly možné stále výkonnější elektronické obvody. V 70. letech se na trhu stále častěji objevovaly blesky řízené tyristory, poprvé bylo možné regulovat výkon zařízení. Bleskový výkon bylo možné přizpůsobit nastavené cloně. S modelem CT40 se společnost Metz dostala na špičku mezi fotografy z oblasti tisku, aby o něco později uvedla na trh skutečnou klasiku, model CT45.
U všech „starých“ blesků musíš být při použití moderních fotoaparátů opatrný, protože zapalovací napětí blesků je často pro fotoaparát příliš vysoké. Na webových stránkách společnosti Metz je stránka, která tyto přístroje uvádí. Jinak se jednoduše zeptej výrobce blesku na jeho vhodnost.
Mattes
StefanCaspari
Ahoj všichni!
Svůj první elektronický blesk jsem si koupil v roce 1973, byl to Philips (typ už si nepamatuju) – už byl řízený tyristorem, ale při každém výboji přesto vybil celý náboj kondenzátoru, byla to pěkná mašina.
Pak jsem měl několik modelů od Brauna, mimo jiné F900. To byla pořádná světelná kanón, měla tekutou baterii, externí senzor a i další vychytávky.
Teď (už asi 30 let) používám Metz, konkrétně CT45 a 32CT3.
To jsou opravdu spolehlivé kousky!
K tématu „explodujících kondenzátorů“ mohu dodat, že se mi to skutečně jednou stalo: jednou u starého Brauna (možná se jmenoval 2000?)
a dvakrát u Broncoloru ve studiu.
Byly to opravdu celé kaskády „explozí“, které trvaly celou chvíli, zatímco jsem ve spěchu opouštěl studio.
Opravdu masivní plechové skříně byly poté pěkně promáčklé...
V každém případě bych varoval před snahou „oživit“ staré blesky se zaschlými kondenzátory!
S pozdravem: Stefan