SamuliSchielke
Ahoj fórum,
právě sedím v Káhiře a v příštích dnech budu muset vyvolat hromadu černobílých filmů. V profesionální laboratoři jsou příliš velké výkyvy v kvalitě, takže to udělám sám. Jen jsem si zapomněl vzít s sebou smáčedlo a protože v Egyptě si černobílý materiál nevyvolává nikdo kromě pár umělců (staromódní technika je luxusem prvního světa), není tu v maloobchodě k dostání žádná fotochemie.
Takže otázka: existuje něco, čím by se dalo provizorně nahradit smáčedlo u filmů? Nebo se mám prostě v dobrém egyptském stylu spolehnout na Boha a prát jen vodou? Obsah vápníku v pitné vodě není nijak vysoký, zato je vzduch velmi prašný.
Samuli
Stagirit
Mohl bys to zkusit s leštidlem do myčky, v podstatě se jedná o nic jiného než o povrchově aktivní látky a konzervační přísady.
Ale nejdřív bych to vyzkoušel na nějakém filmu a přečetl si složení, protože existují i leštidla, která obsahují kyselinu citronovou a podobné látky.
Nebo Pril, ten filmu dodá příjemnou vůni.
Wolfgg
Proč se používá smáčedlo? Cílem je, aby byl film antistatický, chráněný před bakteriálními útoky a aby na něm nevznikaly vodní skvrny. Tyto tři požadavky domácí náhražky zřejmě těžko splní. Nebylo by lepší použít destilovanou vodu (proti vodním skvrnám) a doplnit ji ještě asi 1 % formalinu z lékárny (proti bakteriálnímu napadení)? Obojí by mělo být k dostání i v Káhiře. Sušení sice trvá o něco déle, protože chybí přísada pro uvolnění, ale i bez stírání nezůstávají žádné skvrny.
S pozdravem Wolfgang
cfb_de
Ahoj Samuli,
Nakonec opláchni destilovanou vodou, poté namoč do etanolu, pověs a hotovo.
Proč ta alkoholová lázeň? Píšeš, že je to dost zaprášené, a tak mě napadlo, že zkrácení doby schnutí určitě neuškodí...
Smáčedlo bys případně mohl nahradit kapkou nejlevnějšího mycího prostředku (nejlevnějšího! *Ne* nějakého toho šetrného k pokožce a zvlhčujícího!) To stejně dobře zabrání vodním skvrnám, působí dostatečně antistaticky a proti bakteriálnímu napadení není ani v komerčních smáčedlech nic.
S pozdravem,
Franz
PhilippReichmuth
Ahoj Samuli,
co kdybys místo toho zkusil stabilizační lázeň pro barevný proces? Tu bys měl sehnat. Možná bys si mohl nechat v nějaké větší specializované laboratoři typu „Antar“ naplnit půl litru. Nasaď si rukavice, namoč filmy na cívce a hotovo. Má to tu výhodu, že působí i antibakteriálně (netuším, jestli i antistaticky).
Pozdrav do Káhiry –
Philipp
Wolfgg
Nebo ještě jednodušeji: stačí je namočit do destilované vody a osušit, ale neřezat, pak je můžeš doma dodatečně ošetřit v osvědčených závěrečných lázních.
S pozdravem Wolfgang
Wolf_XL
...co se týče konzervace, spoléhal bych se na místní odborníky – ti s tím mají tisícileté zkušenosti... ;-)) I když – jestli je pro film pohodlné být takhle zabalený do obvazů....
Otázky, otázky... ;-)))
SamuliSchielke
Díky za radu,
asi to zkusím s destilovanou vodou a uvidím, jak to dopadne. Formalin se mi moc nezdá, možná by byl dobrý nápad použít ethanol. Nejdřív se ale ujistím, že ta voda je vyrobená v Dánsku. K snídani jsem si dneska už koupil dánský modrý sýr. Mňam!
Samuli
Gast
>přivezl dánský modrý sýr<
Ooooh, v Egyptě by to teď mohlo být nebezpečné, kdyby tě odhalili jako příznivce Dánů. To jsi nesledoval zprávy?
I tak si to tam dole užij.
S pozdravem
Martin
Gast
>koupil jsem dánský modrý sýr<
Ooooh, v Egyptě by to teď mohlo být nebezpečné, kdyby tě odhalili jako příznivce Dánů. To jsi nesledoval zprávy?
I tak si to tam dole užij.
Pozdravy
Martin
[right][post="6356"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Na druhou stranu, pak by se vyřešil problém, zda potřebuješ smáčedlo, nebo ne!
Schwedenstahl
Ahoj, to s těmi dánskými výrobky můžu jen potvrdit, tady v Saúdské Arábii jsou taky úplně mimo – na všechno dánské se tu vede hotová honba na čarodějnice. I když teď bych si na takový skvělý sýr fakt dal.
S pozdravem
Marwan
Stagirit
Začíná mě znepokojovat ta válečná rétorika, řeči o obraně našich hodnot a tak dále.
Doufal jsem, že budu patřit ke generaci, která už nebude muset zažít žádné velké války.
Gleiwitz leží v Dánsku.
SamuliSchielke
Dnes jsem tady na zápase Kamerun – Pobřeží slonoviny fotil (Africký pohár. Samuel Eto'o neproměnil rozhodující penaltu, docela dramatické), abych měl co vyvolat, a lidem chutnaly moje rohlíky s Danablu. Naštěstí mají Egypťané tu příjemnou vlastnost, že jsou sice politicky trochu mimo, ale na mezilidské úrovni jsou přesto úplně normální :(
Ptal jsem se na destilovanou vodu, je k dostání v každé lékárně a autoservisu (pro baterie), takže by to mělo dobře fungovat.
Pozdravy
Samuli
SamuliSchielke
Ahoj zase!
Díky za tipy, destilovaná voda proti pruhům a poté ethanol pro rychlé vysušení (písečná bouře!) se osvědčily na výbornou. Nebylo úplně snadné sehnat destilovanou vodu, protože pod stejným názvem se prodává i zředěná kyselina sírová, ale v lékárně ji mají, i když jen v 50ml baleních.
Majitel obchodu s fotografickými potřebami mi ale poradil něco úplně jiného: pár kapek kyseliny octové do závěrečného oplachování a film prý bude bez pruhů. Jsem trochu skeptický, zda kyselina neovlivní archivní trvanlivost. Má někdo zkušenosti s tímto receptem?
Samuli
Wolfgg
Vápno ve vodě je hydrogenuhličitan vápenatý Ca(HCO₃)₂. Přidáme-li k němu trochu kyseliny octové, silnější kyselina octová vytlačí ze soli slabší kyselinu uhličitou a nahradí ji, čímž vznikne octan vápenatý Ca(CH₃COO)₂. Acetát vápenatý se v potravinách používá jako konzervační látka (E263) k zabránění růstu bakterií.
Závěr: Přidání několika kapek kyseliny octové může zabránit vzniku vodního kamene a chránit želatinu před bakteriemi, problémem je však dávkování. Je nutné kontrolovat hodnotu pH, jinak hrozí nebezpečí, že se přidá příliš mnoho kyseliny a směs se stane příliš kyselou.
Alternativou by bylo ještě převaření. Dobře ve vodě rozpustný hydrogenuhličitan vápenatý se pak rozloží na těžko rozpustný uhličitan vápenatý, který se usadí jako vodní kámen. Po ochlazení stačí převařenou vodu jednoduše vylít a máte k dispozici vodu s velmi nízkým obsahem vápníku.
S pozdravem Wolfgang