Gast
Mirko,
jakie rozmiary i stopnie twardości są właściwie dostępne w przypadku Adox Nuance? Zauważyłem, że w zależności od tego, gdzie na waszej stronie internetowej lub w katalogu szukam informacji, podane są różne dane dotyczące dostępnych stopni twardości i rozmiarów.
W szczególności w katalogu jest napisane, że produkt jest dostępny w wersjach miękkiej, specjalnej i normalnej. Czy to błąd drukarski? Przecież pod starą nazwą zawsze były wersje specjalna, normalna i twarda, prawda?
Dzięki, Roland
MirkoBoeddecker
Roland,
Niech ci się to nie pomiesza.
Classic Museum nazywa się teraz ADOX Museum i znajduje się w katalogu na stronie 55.
ADOX Nuance (strona 54) to nowy papier, który przez krótki czas (zanim otrzymał swoją ostateczną nazwę) nosił tymczasowo nazwę ADOX Classic Arts (ale w tamtym momencie nie był jeszcze dostępny w pełnej gamie).
Nowa emulsja odpowiada mniej więcej następującym gradacjom:
1 = kod opakowania (G1) = opis tekstowy: miękki
2,5 = kod opakowania (G2) = opis tekstowy: specjalny
3,5 = kod opakowania (G3) = opis tekstowy: normalny
G1 możemy wyprodukować wyłącznie na zamówienie przy minimalnym zamówieniu 1000 m².
G2 i G3 są dostępne w magazynie.
Na samym początku nie wiedzieliśmy, jak dokładnie będą wyglądały gradacje, i musieliśmy najpierw wyprodukować je na dużej maszynie, aby móc je dokładniej zmierzyć.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Mirko,
czy jest możliwe, że w przyszłości pojawi się wersja „twarda”? Kupiłem opakowanie „ADOX Classic Arts” i właściwie bardziej mi się podobało niż Bromofort (znany też jako Classic Museum, Universal BB itp.), ale chętnie miałbym wersję twardą.
Jeśli chodzi o mnie, możecie wtedy wycofać pozostałe rodzaje.
Roland
MirkoBoeddecker
Roland,
Museum NIE jest i NIGDY nie było papierem typu Bromofort.
Niestety nie będziemy produkować papieru Nuance o gradacji wyższej niż 3,5.
Papier Nuance jest przeznaczony dla miłośników najwyższej jakości, którzy pracują metodą kontaktową i dbają o to, by ich negatywy nie musiały być powiększane przy użyciu papierów o znacznie większym zakresie gradacji. Stąd ten stosunkowo wąski zakres gradacji.
To, co czyni ten papier wyjątkowym, to zróżnicowanie świateł. Im wyższa gradacja, tym bardziej się ona traci.
To jest rynek dla tego papieru (...i w 99% znajduje się on w USA wśród Zonis).
Jeśli chcesz powiększać „całkiem normalnie” na stałych gradacjach, tak jak inni na multigrade, pozostaje jeszcze Fomabrom.
Utrzymujemy go tutaj specjalnie, przy ogromnym nakładzie pracy i, biorąc pod uwagę ten nakład, przy dofinansowaniu, dla klientów takich jak Ty, w bardzo małych ilościach.
Również papier Museum dostarczamy w innych gradacjach niż standardowe tylko na zamówienie.
Chciałbym jednak zaznaczyć, że ja również chętnie używam Nuance ze względu na zróżnicowanie świateł. Przy umiarkowanie dobrym naświetleniu i umiarkowanie dobrym wywołaniu 90% moich zdjęć wychodzi dobrze, a te, które nie wychodzą, to i tak takie problematyczne przypadki, że powiększanie ich zazwyczaj nie ma sensu.
Zawsze jednak pracuję z wywoływaniem dwukadziowym, dzięki czemu mam do dyspozycji gradację G2 2-3 i G3 2,5-4 – więcej mi nie potrzeba.
Pozdrawiam,
Mirko
PhilippeGrunchec
Dlaczego nie ma wersji (pół)matowej :) ?
MirkoBoeddecker
Niestety musieliśmy zaprzestać produkcji tego papieru już w 1998 roku z powodu braku popytu :(
Był on jednak bardzo matowy, a więc nie półmatowy, jak Polywarmtone 15 czy 18.
W naszej ofercie mamy jeszcze jeden papier o stałej gramaturze i matowej powierzchni, a mianowicie Fomabrom.
Foma dostarcza nam go również w opakowaniach.
Pozdrawiam,
Mirko
PhilippeGrunchec
Ale rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej :(
MirkoBoeddecker
Czy to słowo jest używane w procesie lith-print?
A co byś chciał (spróbujmy to tak obrócić)?
Pozdrawiam,
Mirko
PhilippeGrunchec
Jak wyglądają wykończenia „crystal” i „silk”?
Dla mnie idealnym wykończeniem jest (było!) to z modelu PW17: nie tak błyszczące jak w PW14, ale też nie tak matowe jak w PW15.
MirkoBoeddecker
Nuance matowa jest nieco bardziej matowa niż PW 15.
Niestety nie otrzymujemy wystarczającej liczby zamówień, aby uruchomić produkcję z matową powierzchnią.
Potrzebowalibyśmy co najmniej 1000 m², z czego 500 m² moglibyśmy przeznaczyć na zapasy magazynowe.
Gdyby więc pojawiły się zamówienia w przedsprzedaży na G2 w wersji matowej, dałoby się coś zrobić.
Odpowiada to około 140 opakowaniom 24x30/50.
Nawiasem mówiąc, mamy jeszcze PW 17 i PW 18 na magazynie.
Nie oferujemy już modeli Crystal i Silk.
Pozdrawiam,
Mirko
PhilippeGrunchec
Miałem na myśli „silk” i „crystal” jako Nuance :)
MirkoBoeddecker
Ja też ;-)
HenningH
Moje pytanie jakoś zaginęło podczas aktualizacji... :o
Czy ramka modelu Nuance ma raczej biały kolor (jak w przypadku Variotone) czy raczej kremowy (jak w przypadku Fomatone)?
Pozdrawiam serdecznie
Henning
MirkoBoeddecker
Nuance, podobnie jak MCC czy Vario Classic, jest odlewane na nieobrobionym podłożu.
Pozdrawiam,
Mirko