Gast
Ahoj!
Mám možnost sehnat několik lékárenských lahviček. Napadlo mě, že by se mi hodily na přípravu vývojky nebo ustalovače!?
Problém: Lahvičky jsou sice prázdné, ale zjevně nevypláchnuté. Říká někomu něco následující text?
mixt. sulfuric. acid.
sol. ammon. chlor 1=5
baryum chlorat.
nat. sulfur.sicc.
tinct. aromat.
tinct.pimpinell
Už jsem hledal na Wikipedii a Googlu, ale nic pořádného jsem nenašel.
Je asi lepší je nepoužívat?
S pozdravem Philipp
Gast
No, je třeba je důkladně vyčistit.
V tomto pořadí:
směs kyseliny sírové
roztok chloridu amonného
chlorát barnatý
přírodní síra, sušená
a ještě dvě tinktury
Pokud není možné provést opravdu důkladné čištění, neměl bys tyto lahve používat.
Avšak i při použití pouze fotochemikálií se doporučuje důkladné vyčištění při každém novém naplnění lahví ...
cfb_de
No, kdo se učil latinu a absolvoval praxi v lékárně, ten pak může své spolužáky potěšit správnými popisky a nikdo mu v laboratorním cvičení z analytické chemie neukradne výsledky.
(V závorkách jsou pokyny k čištění.)
> mixt. sulfuric. acid.
zředěná kyselina sírová (1)
> sol. ammon. chlor 1=5
roztok chloridu amonného s koncentrací 5 mol/l (1)
> baryum chlorat.
chlorid barnatý (2) s pravopisnou chybou
> nat. sulfur.sicc.
sušená síra (3) s pravopisnou chybou
> tinct. aromat.
nějaký alkoholový extrakt z něčeho (1a) (*)
> tinct.pimpinell
alkoholový extrakt z pimpinelly (1a)
(1):
- Vypláchnout vodou. V případě kyseliny sírové: opatrně. Kapky na oblečení jsou vidět až po týdnu. Pak však bohužel jako díra.
- Odpadní voda: do odpadu
- Dvakrát propláchnout destilovanou vodou, lahve budou jako nové.
(2):
- Obsah je jedovatý. Rozpustné soli barya se používají jako jed na krysy.
- V lékárně koupit zředěnou 5% kyselinu sírovou a tím láhev vypláchnout.
- Filtrovat, filtr vyhodit do odpadu pro nebezpečný odpad.
- Zbytek viz bod (1).
(3):
- Prášková forma? Odprašovat. Nečistoty -> domácí odpad.
- Zbytek viz bod (1).
(1a):
- Propláchněte etanolem (stačí lihovina, která je levná).
- Vylijte.
- Pokud to poté stále zapáchá: Zopakujte dvakrát postup z bodu (1a).
- Bez zápachu: Zopakujte ještě dvakrát postup z bodu (1).
- (*) případně poté do kontejneru na sklo.
Mimochodem: Jaké mají láhve výbrusy? Tak hrubé, šedivě vypadající? Pak bych tam nedával žádnou vývojku, skleněné zátky se zaručeně přilepí a nejsou ani zdaleka těsné.
Bylo to srozumitelné i pro ne-chemiky? Pokud ne: Zeptejte se zde, čtu to pravidelně.
S pozdravem,
Franz
PhilippReichmuth
Je však třeba zvážit, zda se to vyplatí. Nové litrové láhve Aponorm s víčkem stojí alespoň tady méně než tři eura.
Philipp
Richard
Dobrý den,
také bych se rád připojil k dotazům ohledně čištění. Ví tu někdo, co je to přípravek Kodak „print flattening solution“? Co by to mohlo být a jak by se daly ty lahve vyčistit?
S pozdravem
Richard
Gast
Ahoj,
jaké láhve Aponorm vlastně používáte?
Ty se skleněnými zátkami a fazetou, nebo ty s plastovými zátkami?
S pozdravem
Peter Pan
Gast
Ahoj!
Právě jsem láhev umyl podle návodu a na první pohled vypadá docela dobře.
Zátky jsou bohužel spíše z těch tupých, při otevírání byly také dost zaseklé.
Dají se láhve Aponorm sehnat v lékárně?
Moc děkuji za pomoc!
S pozdravem, Philipp
PhilippReichmuth
Dají se lahve Aponorm sehnat v lékárně?
Ano. Jsou to ty, do kterých lékárna při prodeji plní své vlastní chemikálie, proto jsou také relativně levné.
Velikosti nad 1 litr by mohly být obtížné sehnat, pod touto hranicí je jich několik, pěkně rozstupňovaných.
Philipp
Gast
Tak to můžu A49 rovnou nalít do lahviček na jedno použití, vždycky ho používám jako jednorázovou vývojku.
Díky!
Philipp
cfb_de
Ahoj Richarde,
zní to jako nějaký zeslabovač. Pokyny k čištění 1), následované bodem 1a) z mého prvního příspěvku zde.
S pozdravem,
Franz
cfb_de
Ahoj Petere Pane,
ty s červeným šroubovacím víčkem a límcem.
S pozdravem,
Franz
arothaus
Tak to můžu A49 rovnou nalít do lahviček na jednotlivé dávky, vždycky ho používám jako jednorázovou vývojku.
[right][post="6320"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Přesně to taky dělám. Mám pár 100ml a několik 250ml lahviček. Ty 100ml plním až po okraj (pozor – mohly by prasknout!), vejde se do nich 125ml a už ani nepotřebuju Protectan. Do těch 250ml ještě přidávám trochu ochranného plynu. Při ředění 1+1 tak získám 250 ml na jeden KB film, resp. 500 ml na dva KB nebo rolky (počítáno pro Jobo 1500).
A49 u mě momentálně nevydrží ani 6 měsíců, do té doby jsem nezaznamenal žádné problémy s konzistencí.
S pozdravem,
Andreas
Gast
Tak to si asi pořídím několik těch nových lahviček.
@ Andreas: Jak dlouho jsi zatím nechával vývojku v těch lahvičkách nejdéle?
S pozdravem, Philipp
arothaus
Ahoj Philippe,
tři až čtyři měsíce tedy nebyly žádný problém. Skladování bez světla při teplotě kolem 18–20 stupňů. Jak jsem už říkal, myslím, že ani šest měsíců není problém, alespoň jsem to tak slyšel od jiných, možná to vydrží i déle.
S pozdravem,
Andreas R.
skahde
„Kodak print flattening solution“ obsahuje především vodu, dále pak trochu ethylenglykolu a glycerinu a slouží k tomu, aby zvětšenina byla rovnoměrná, nikoli k vyrovnání její gradace. :P
S pozdravem
Stefan