...
Każda klatka była pokryta plamkami, które wyglądały jak ślady po jakichś substancjach chemicznych. Musiałem usunąć dosłownie setki małych plamek z każdej klatki.
Na początku myślałem, że to wina wody. Używam tego sprzętu od lat i nigdy wcześniej nie spotkałem się z czymś takim. Filtruję wodę, ale pomyślałem, że może coś się stało.
...
Mimo to... lubię ten film. Ucieszyło mnie, że problem z plamkami nie wynikał z samej taśmy, ale był spowodowany kombinacją czynników.
[right][post="6370"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Zaczynam się zastanawiać, czy problem z plamkami może mieć coś wspólnego z czasem przebywania w wywoływaczu. Zapomniałem wspomnieć, że rozcieńczam ADX49 w proporcji 1:2, a nie 1:1. To daje 17 minut w wywoływaczu. HC-110 wymagał tylko 6 minut.
Czy to czas przebywania w roztworze wywoływacza może być przyczyną? Wyglądają jak setki drobnych cząstek kurzu... to znaczy, faktycznie widać je na negatywie przy pomocy lupy. Po zeskanowaniu są naprawdę wyraźne. Są tak małe, że nie zdziwiłbym się, gdyby nie były widoczne nawet na powiększalniku dyfuzyjnym.
W każdym razie jestem teraz poza domem od ponad tygodnia, ale kiedy wrócę, wypróbuję ADX49 rozcieńczony w proporcji 1:1. Podoba mi się wygląd, jaki nadaje ten wywoływacz, więc naprawdę chcę, żeby sprawdził się z Fomapanem 400.
To wszystko może brzmieć jak krytyka. Muszę tylko powiedzieć, że to nie wystarczy, żeby powstrzymać mnie przed używaniem Fomapanu. Lubię ten film.