Canon-AE1
Ahoj všichni.
?
Jak vlastně přesně měříte teplotu vývojky? Dnes jsem po deseti minutách vyvolávání strčil teploměr do trubice plechovky a zjistil jsem, že teplota stoupla z 18 stupňů při nalévání na 21 stupňů! V létě vždycky během intervalů převracení pokládám plechovku na velký chladicí akumulátor, což zřejmě k ničemu není.
Jak to řešíte vy?
?
LG
Bonderer
Mám procesor TAS, takže nemám plechovky přímo v ruce. Když jsem se zeptal u AGFA, řekli mi, že rozhodující jsou první minuty a že se vývojka určitě tak rychle neohřeje. Důležitá je teplota při plnění. Jak by se ostatně dala udržet konstantní teplota při vývoji v nakloněné nádobě?
Kdyby to bylo tak dramatické, dalo by se s filmy manipulovat jen v klimatizované komoře a v tepelně izolačních rukavicích, což by bylo více než nepraktické.
Vývojka s RODINALem, ale díky TAS bez kontaktu rukou. Moje laboratoř je v létě příjemně teplá a v zimě poměrně chladná, protože se moc nevytápí. Rozdíly jsem nezaznamenal, ani si to pro svého přítele nemohu dovolit, když je fotožurnalista.
Domnívám se, že fotografické procesy dnes probíhají tak stabilně, že takové odchylky nahoru nebo dolů po zahájení vyvolávání nemají žádný nebo jen minimální vliv.
highscore
No, v tomhle se přikláním k zkušenostem Analogera.
U mě doma v létě bývají v bytě teploty až 30 °C!
Ale to je jedno.
Jakmile moje snímky dosáhnou 20 °C, vyvolávám je.
Při tom jsem si ale nevšiml žádných rozdílů mezi létem a zimou.
Z měřicího hlediska budou jistě zjistitelné.
Ale to je jedno, k druhému bodu.
Vyrovnání se prostě děje podvědomě při zvětšování.
A dlouhodobé vyvolávání např. homeopatickým RODINALem stejně nedělám.
(ale vyvolávání barev při pokojové teplotě?? hmmm, to bych měl někdy zkusit)
Pozdravy
highscore
ThomasPauly
Obvykle pracuji při teplotě 24 stupňů. Tuto teplotu lze dobře udržet i v teplém ročním období. V zimě je snazší prostor vytápět než v létě ochlazovat. U vývojek, které používám (D-76, Perceptol, SILVERMAX), jsem nezaznamenal žádný rozdíl v kvalitě oproti teplotě 20 stupňů. Zkrácení doby vyvolávání obvykle o 25–30 % je příjemným vedlejším efektem.
€
S pozdravem
€
tepe
grommi
V létě mi stačí i jednoduchá lázeň s chladnou vodou v malé misce. Tak to jde i bez technických vymožeností. Jinak kompenzuji dobu vyvolávání o 10 % na každý stupeň odchylky, což mi stačí z hlediska přesnosti.
jonny
Předpokládám, že jde o RODINAL (proč by jinak někdo chtěl vyvolávat při 18 stupních?) v kombinaci s dobami vyvolávání delšími než 10 minut. Tomuto problému by se dalo předejít nastavením doby vyvolávání podle pokojové teploty (např. jaro/podzim/zima 20 stupňů, v létě případně 24 stupňů) a odpovídající úpravou časů, nebo prostým „necháním teploty kolísat“ (vstupní teplota 18° -> výstupní teplota 22° = časy jako pro 20?), ale RODINAL se zjevně má/musí vyvolávat za studena, aby se plně projevily jeho přednosti. Takže pokud to nutně musí být konstantních 18 stupňů, měl bys zvážit následující:
Chladicí vložka ti vůbec k ničemu není, protože přenos tepla z vložky na plechovku je špatný. Kontaktní plocha je malá a vzduch je špatný vodič tepla. Navíc tím plechovku ochlazuješ nerovnoměrně (zdola). Potřebuješ co největší nádobu (dřez, ještě lépe menší plastovou vaničku) s vodou o teplotě cca 18 stupňů (u mě v současné době teče z kohoutku voda o teplotě 17 stupňů a to nebydlím v Hamburku) nebo s chlazenou vodou (kostky ledu), do které plechovku vložíš, pokud zrovna neomdlíš. To by mělo stačit k udržení stabilní teploty. Zkušební běh bez filmu (s cívkami a vodou místo vývojky) ti případně poskytne potřebné informace.