Ahoj a díky vám oběma!
K RODINALU: Dobře, takže to bylo tím, že z toho už nic použitelného nevycházelo. Telefonoval jsem asi hodinu... Jelikož mi RODINAL po namíchání došel, nemohl jsem vyzkoušet druhý.
Zůstává tedy otázka: Co se stane s filmem při použití vývojky na papír?
Hm... S takovými filmy se vůbec nevyznám – proto ten můj naivní přístup. Udělal jsem si zvětšeninu. S filmem jsem zacházel jako s papírem. Obrázek/„diapozitiv“ (13x18) vlastně vypadá docela slušně – dokonce trochu měkce. (Negativ je extrémně kontrastní, všechny zvětšeniny jsem musel nastavit na ~0,5–1 – špatná expozice z mé strany)
Vyvolal jsem to na oko a provedl velmi od oka expozici. Proto není tvrzení o kontrastu opravdu výmluvné(?) Ale pokud má být ten materiál „strmější než lith films“, pak se tu něco děje špatně – pokud chápu lith films správně.
Lithy znám jen jako extrémní kontrasty při zanedbání mezilehlých odstínů šedé – vypadá to u filmů podobně? Měl by tedy film být spíše černý
a
bílý než černobílý – tedy vlastně nemít žádné odstíny šedé? Je možné, že je ten materiál tak starý, že emulze (?) změkla?
Prostě jsem naskenoval „diapozitiv“ na bílém pozadí.
Dia
Pokud v tomhle ohledu reprodukce něco úplně špatně chápu – objasněte mi to nebo mi dejte odkazy, kde o tom něco najdu, nebo klíčová slova, podle kterých můžu hledat :lol: Díky
Pozdravy
Sebastian