joerngreuling
Ahoj,
poté, co jsem nedávno vyzkoušel film Adox CHS 50 ve SCALA procesu, přišel tento týden na řadu jeho bratr z Anglie, film Adox CHM 125 Pro, který je identický s Ilfordem FP4+. Na rozdíl od Efke/ADOX je emulze Ilford/ADOX považována za mimořádně odolnou. Odlupování nebo podobná poškození způsobená chemickým namáháním při procesu SCALA, který probíhá v průtokovém stroji při teplotě téměř 40 °C, se proto daly jen stěží očekávat a, abych to předem prozradil, ani k nim nedošlo.
Přesto vyvstala otázka, zda by FP4+/ADOX CHM 125 Pro vůbec přinesl použitelné výsledky ve SCALA procesu. Koneckonců se na různých internetových fórech šířily zvěsti, že poskytuje pouze velmi jemné a měkké diapozitivy se špatným vykreslením. To skutečně platí při jeho jmenovité citlivosti 125 ASA. Diapozitivy jsou měkké, nevýrazné a špatně vykreslené, protože jsou výrazně přeexponované. Můj Ilford/ADOX, exponovaný v expoziční řadě od 50 do 400 ASA, přinesl ve SCALA procesu nejlepší výsledky při 330 ASA: Dobré vykreslení ve světlech a stínech, harmonické šedé tóny v barvách pleti, celkově solidní přechody a v celkovém obrazu velmi srovnatelný s filmem Agfa APX 100, který byl podroben expozici na 200 ASA a zpracován procesem SCALA.
Podobně jako APX 100 je i podklad filmu Ilford/ADOX: lehce šedě zbarvený, ale zcela vhodný pro diapozitivy.
S pozdravem
Jän
PS: Mírný růžový nádech, jak se obával Roman J. Rohleder, se mimochodem nezjistil.
Stagirit
Podobně jako u filmu APX 100 je i podklad filmu Ilford/ADOX: lehce šedě zbarvený, ale zcela vhodný pro diapozitivy.
To se bohužel nedá nijak ovlivnit, protože Ilford vyrábí i film FP4+ pouze na PE podkladu.
Stagirit
Sice jsem ještě nikdy nevyvolával černobílé diapozitivy, tedy ani SCALA, ani nic jiného.
Ale ten základní zákal by se možná dal snížit tím, že:
a) nepoužijeme ochranné filtry.
b) do vývojky přidáme bromid draselný (2 gramy na litr)
Většinou je to přece nosný materiál.
RomanJRohleder
Joerne,
tehdy jsem nemluvil o „růžové“, ale o „modrofialové“ – tak vypadalo zabarvení nosiče u Ilford KB přibližně do let 2002–2003 (tehdy jsem si nakoupil FP4+ v metráži, z čehož mi ještě asi na tři, čtyři roky vystačí).
„Růžová“ je u filmů úplně jiná kapitola. ,-)
APX100 byl od „remakeu“ kolem roku 2002 v KB i v 120 výrazně jasnější než cokoli, co Ilford v posledních letech používal pro „klasické emulze“. Nemáš náhodou ve sklepě nějaký silně zakalený APX, tedy film, který je prošlý a má z toho vyplývající vysoký základní zákal?
„Stagirit“,
máš na mysli polyester nebo triacetát – PE se u filmů nepoužívá? Moje současné HP5 jsou bez výjimky nalité na triacetát, ať už jde o formát KB nebo 120, ADOX nebo Oecht-Ilford.
Roman
Stagirit
I ty staré FP4 byly všechny nalité na acetát. Mezitím jsem měl pár rolí HP5 KB na polyesteru. A první várka 3200 Delta byla také na polyesteru.
Ať tak či onak, u současných filmů se rozhodně jedná o jiný nosič než u těch, které mám ve svém archivu (cca 8 let staré FP4).
Ale už roky jsem s Ilfordem nepracoval a teprve teď jsem si na dovolenou koupil zásobu svitkových filmů (FP4 a SFX), právě proto, že podle Ilfordu byly nalité na acetát.
joerngreuling
Romane,
film Ilford FP4+ pro 35mm formát v obalu ADOX CHM 125 pocházel z roku 2005. U filmu Agfa APX 100 mám na mysli poslední verzi pro 35mm formát. Tento film používám pravidelně teprve od konce roku 2003.
Když porovnám nosiče mých křížených APX 100 s těmi z obráceného Ilfordu FP4+, nakonec nemohu zjistit žádný rozdíl v zabarvení. Oba filmy nejsou kvůli tomuto zabarvení první volbou pro křížení, Ilford je však zajímavý alespoň v případě, že hledáte „rychlý“ film pro street photography nebo podobné použití.
Jinak bych vždy sáhl nejprve po filmu s úplně čirým nosičem. Jenže těch se zdá být čím dál méně, poté co jsou nyní i malorozměrné Efky zbarveny do šeda – alespoň pokud přicházejí v obalu ADOX CHS. Maco PO100c je zřejmě také model na odchod, 100ka Lucky mi svítí příliš extrémně. No, co ještě existuje za čiré filmy pro malý formát? Dobře, Rollei R3. Ale ten je ještě dražší než stará Agfa SCALA 200X. Pro street photography je pro mě vzhledem k vysokému podílu zmetků při této fotografii z dlouhodobého hlediska příliš nákladný vzhledem k mé spotřebě filmu.
Pozdrav
Jü
RomanJRohleder
Joerne,
co ti vlastně vadí na filmu Fomapan R100? Je jako stvořený pro tento účel, funguje, je cenově dostupný a vždy k dostání.
joerngreuling
Romane,
vlastně nic moc. Pokud FOTOIMPEX mezitím začne znovu dodávat Fomapan 100R v baleních pro 36 snímků, asi se pro něj rozhodnu. Kdysi jsem ho vyzkoušel a líbil se mi, ale Agfa Scala 200X byla prostě citlivější a dalo se s ní bez problémů posunout citlivost. Navíc měla Scala nějak chladnější tón, což se mi osobně líbí víc.
Scala se dá sehnat už jen jako předražené zbytky, zásoby chemikálií pro Scalu se také brzy vyčerpají (Dormool už zase nemá peníze) a jak to vypadá, žádné další už nepřijdou. Budu se tedy brzy muset sžít s jinými filmy (proto momentálně trochu experimentuji) a s tím, že si je budu muset protřepávat sám. Mimochodem: Jak bys při vyvolávání s Fomakitem v plechovce pohyboval Fomou (nemám Jobo procesor)?
Pozdrav
Jü
RomanJRohleder
Joerne,
>vlastně moc ne. Pokud FOTOIMPEX mezitím zase začne dodávat Fomapan 100R >jako 36snímkový kinofilm pro formát 35 mm,
To nevím. Nabídka metráže byla vlastně docela zajímavá.
>asi u něj skončím. Kdysi jsem ho zkoušel a líbil se mi, ale Agfa Scala 200X byla prostě rychlejší
V procesu SCALA, ano. Tam možná Foma taky přidala plyn.
>Kromě toho měla Scala nějak chladnější tóny, což se mi osobně líbí víc.
Na to můžeš případně zapůsobit druhým vývojkem.
>Mimochodem: Jak bys při vyvolávání s >Fomakitem v plechovce pohyboval Fomou (nemám Jobo procesor)?
Procesor je levný. Nebo Comot. Nebo Ciba-Rollenbock. Teplota tam není tak důležitá.
Jinak... Jedna kamarádka plechovku 12 minut ručně otáčí v misce, rytmus naklánění TT 3s tě také dovede k výsledku. Nebo přidej paušálně 30 % pro začátek při naklánění 3x/min a pak diapozitivy vyhodnoť na základě projekce.
>Pozdrav
>Jörn
Roman
Christoph
Filmy Fomapan a Agfa SCALA (125 ASA) vyvolávám ve Fomakitu metodou převráceného vyvolávání takto:
-Časy podle návodu
-První minutu v prvotním vývojce neustále převracím, zbývajících 11 minut prvotního vyvolávání každých 10 sekund, tedy 6x za minutu.
-U ostatních archů postupuji stejně, první minutu neustále převracím.
-Na závěr Tetanal Mirasol v destilované vodě
-Sušení
-HOTOVO!
joerngreuling
Christoph, Romane,
děkuji za vaše připomínky a „pokyny k protřepání“. Na závěr ještě vyzkouším Ilford PanF+ ve Scalaprocesu. Jelikož má podle webových stránek Ilfordu průhledný nosič, měl by vlastně fungovat docela dobře. Uvidíme, jakou efektivní citlivost nabídne. FP4+ přinesl více než dvojnásobek své jmenovité citlivosti. Pokud se PanF+ bude chovat podobně a přinese 125 ASA nebo více, byl by pro mě také zajímavý. Uvidíme.
S pozdravem
Jö
Christoph
Ahoj Joerne Greulingu,
jelikož má mít PAN F+ čirý nosič, o čemž jsem zatím neslyšel, napiš mi, jak dopadl při zpracování ve SCALA. Pokud je opravdu čirý nebo téměř čirý, stálo by za zvážení vyzkoušet ho v sadě Foma pro reverzní zpracování.
S pozdravem
Christoph