Stagirit
Má někdo ještě datový list k RODINALU ve formátu PDF?
Agfa ho bohužel stáhla z internetu.
Potřebuji hodnoty pH pro ředění 1+25 a 1+50, případně ještě expoziční časy pro Neopan 400.
Wolf_XL
...to asi někde v laboratoři ještě mám – dneska večer se na to podívám.
cfb_de
Ahoj Stagite,
tabulka časů
a technické údaje k chemikáliím pro
měkké dřevo – nic jiného nemám, ale třeba to pomůže.
S pozdravem,
Franz
Stagirit
Moc děkuji!
Bohužel v technických listech od Agfy nejsou uvedeny hodnoty pH.
Takže použiju destilovanou vodu a budu doufat v to nejlepší.
Chci nastavit film Neopan 400 na jmenovitou citlivost; pokud použiji křivku pro Super Prodol, dostanu se na 5 3/4 minuty při 20 °C.
Je to přijatelné?
Neopan jinak vyvolávám jen v Microdolu, ale došla mi kočičí strava.
Wolf_XL
Ahoj Stagirite,
to, co hledáš, nemám ani já – mám pouze tabulku v angličtině, ve které jsou uvedeny i časy 1+100. Žádné hodnoty pH v této tabulce nejsou...
Wolfgg
Proč se u RODINALU zajímáš o hodnotu pH? To se přece hodí nanejvýš při vyvolávání E6, aby barva nešpinila kolem.
Stagirit
Když otevřu starou láhev, která už rok leží otevřená v ledničce (nebyla moje), raději si zkontroluju hodnotu pH.
U vlastních roztoků to dělám zásadně.
Zjistil jsem následující:
alkalické vývojky jako RODINAL mají hodnotu 10–11
jemné zrno u vývojek jako MICRODOL má hodnotu 6,5
Technické listy jsem si hned vytiskl a založil, ještě jednou za ně moc děkuji.
piu58
Když otevřu starou láhev, která už rok leží otevřená v ledničce (nebyla moje), raději zkontroluji hodnotu pH.
U vlastních roztoků to dělám vždy.
[right][post="6150"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
RODINAL obsahuje koncentrovaný hydroxid draselný. Koncentrát by měl mít hodnotu pH kolem 13...14 a pravděpodobně by rozložil většinu testovacích proužků a látek.
Stagirit
Hodnota pH je 10–11, film je vyvolaný a na první pohled vypadá velmi dobře. Zvětšeniny vyvolám nejdříve o víkendu.
Wolfgg
Z hodnoty pH se však nedozvíš, zda se oxidačnímu činidlu obsaženému ve vývojce (většinou siřičitan sodný nebo siřičitan draselný) podařilo až do samého konce udržet škodlivý kyslík ze vzduchu mimo samotnou vývojkovou látku. To dokáže odhalit pouze zkušební vyvolání. Ale jak jsem četl, už se ti to podařilo.
Wolf_XL
...no, u RODINALu bych si možná dělal starosti, kdyby tam ležel třicet let... ;-)
Stagirit
Absolutní jistotu přece nikdy mít nelze. To už zakazuje sám svatý Murphy.
Obvykle s RODINALEM nepracuji. Raději používám vlastní vývojky.
Na příští dovolenou si ale jednu vezmu s sebou, protože Ilford SFX chci vyvolat hned, aby tam neležel příliš dlouho.
cfb_de
Ahoj Stagirite,
co se týče hodnoty pH, plně souhlasím s Wolfggem a Uwem. Pokud by koncentrát skutečně měl pH 13, pak by se při ředění 1:100 dalo očekávat pH přibližně 11.
Testovací proužky, které zjevně používáte, však mají odchylku téměř +/-2 pH. Lidské oko je totiž bohužel příliš barvoslepé a má příliš slabý kontrast.
To ale nic neznamená, protože hodnota pH a oxidační stav vývojky spolu souvisejí asi tak stejně, jako papež v Římě s praktickým aktem plození dětí.
Můj RODINAL, který jsem pro vás speciálně otevřel (stojí tu od roku 2003), má – právě titrováno – pH 11,9. Ani to však moc neříká, protože při technickém provozu je u takových produktů větší kolísání normální. Je ale vždy příjemné, když se dá něco změřit a vrátit se k naučenému řemeslu :-)
K Wolf_XL: Třicet let starý RODINAL, černý jako uhel a nad usazeninou, by měl vlastně fungovat jako nový. Kritické to začíná být až u >60 let. A i tahle láhev, která ležela na půdě od konce padesátých let, byla stále stejně použitelná jako zbrusu nový R09, jen s podstatně světlejším zbarvením a tudíž menší oxidací. Tuto dědictví jsem spotřeboval a prázdnou láhev včetně říšského orla jsem prodal do Británie. Za pořádné peníze. Dědictví se někdy vyplatí i u věcí, které normálně skončí v koši.
S pozdravem,
Franz
SamuliSchielke
Teď úplně jiná otázka, když už je řeč o RODINALU. O víkendu letím do Egypta. Místní specializovaná laboratoř, kterou jsem si vybral, má při zpracování černobílých snímků dost velké výkyvy v kvalitě a vývojky se tam prodávají jen v 10litrových kanystrech pro velké laboratoře, proto si vezmu vlastní vývojku s sebou.
Ale smí se vlastně v letadle přepravovat tak agresivní alkalický přípravek, jako je RODINAL?
Je na něm přece jen varování „žíravý“ a to se vlastně v letadle přepravovat nesmí. Jinak bych si vzal méně agresivní vyrovnávací vývojku, ale RODINAL by byl moje první volba.
Mimochodem, moje příručka o fotochemii z roku 1957 uvádí, že RODINAL má v neředěném stavu pH 12,3.
Samuli
Stagirit
No, ten RODINAL přece nemusí být v originální lahvi. :angry: