Stagirit
Czy ktoś ma jeszcze kartę techniczną RODINALa w formacie PDF?
Agfa niestety usunęła ją z internetu.
Potrzebuję wartości pH dla roztworów 1+25 i 1+50, a może jeszcze czasów naświetlania dla filmu Neopan 400.
Wolf_XL
...pewnie mam to gdzieś w laboratorium – sprawdzę to dziś wieczorem.
cfb_de
Cześć Stagirit,
tabela czasowa
i dane techniczne środków chemicznych SW –
nic więcej nie mam, ale może to się przyda.
Pozdrawiam,
Franz
Stagirit
Bardzo dziękuję!
Niestety w kartach technicznych firmy Agfa nie ma wartości pH.
Więc użyję wody destylowanej i mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze.
Chcę ustawić czułość filmu Neopan 400 na wartość nominalną; jeśli skorzystam z krzywej dla Super Prodol, wychodzi mi 5 3/4 minuty w temperaturze 20°C.
Czy to jest w porządku?
Zwykle wywołuję Neopan tylko w Microdolu, ale skończyła mi się ta karma dla kotów.
Wolf_XL
Cześć Stagirit,
Ja też nie mam tego, czego szukasz – mam jedynie tabelę w języku angielskim, w której podano również wartości 1+100. W tej tabeli nie ma żadnych wartości pH...
Wolfgg
Po co ci w ogóle wartość pH w przypadku RODINALU? To przydaje się co najwyżej przy wywoływaniu klisz E6, żeby kolory nie rozlewały się po całym obrazie.
Stagirit
Kiedy otwieram starą butelkę, która od roku stoi otwarta w lodówce (nie była moja), wolę najpierw sprawdzić jej pH.
W przypadku własnych preparatów robię to z zasady.
Oto, czego się dowiedziałem:
wywoływacze alkaliczne, takie jak RODINAL, mają wartość 10–11
wywoływacze z drobnym ziarnem, takie jak Microdol, mają wartość 6,5
Od razu wydrukowałem i zarchiwizowałem arkusze danych, jeszcze raz bardzo dziękuję.
piu58
Kiedy otwieram bardzo starą butelkę, która od roku stoi otwarta w lodówce (nie była moja), to wolę najpierw sprawdzić wartość pH.
W przypadku preparatów własnej roboty robię to z zasady.
[right][post="6150"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
RODINAL zawiera stężony roztwór potasu. Koncentrat powinien mieć wartość pH około 13...14 i prawdopodobnie rozkłada większość pasków testowych i substancji.
Stagirit
Wartość pH wynosi 10–11, film został wywołany i na pierwszy rzut oka wygląda bardzo dobrze. Odbitki zrobię najwcześniej w weekend.
Wolfgg
Jednak na podstawie samej wartości pH nie da się stwierdzić, czy środek przeciwutleniający zawarty w wywoływaczu (zazwyczaj siarczyn sodu lub siarczyn potasu) zdołał do samego końca chronić właściwą substancję wywołującą przed szkodliwym tlenem z powietrza. To można sprawdzić jedynie poprzez wywołanie próbne. Ale z tego, co czytam, już ci się to udało.
Wolf_XL
...no cóż, w przypadku RODINALa może bym się martwił, gdyby stał gdzieś przez trzydzieści lat... ;-)
Stagirit
Przecież nigdy nie ma całkowitej pewności. Już sam święty Murphy tego zabrania.
Zazwyczaj nie używam RODINALU. Wolę wywoływacze własnej roboty.
Na następne wakacje zabiorę jednak jedną butelkę, bo chcę od razu wywołać Ilford SFX, żeby nie leżał zbyt długo.
cfb_de
Cześć Stagirit,
Jeśli chodzi o wartość pH, całkowicie zgadzam się z Wolfggiem i Uwe. Gdyby koncentrat rzeczywiście miał pH 13, to przy rozcieńczeniu 1:100 należałoby oczekiwać wartości około pH 11.
Jednak paski testowe, których najwyraźniej używacie, mają błąd wynoszący prawie +/-2 pH. Niestety, ludzkie oko jest zbyt daltonistyczne i nie dostrzega wystarczającego kontrastu.
Nie ma to jednak znaczenia, ponieważ wartość pH i stopień utlenienia substancji wywołującej korelują ze sobą mniej więcej tak samo, jak papież w Rzymie z praktycznym aktem prokreacji.
Mój RODINAL, który otworzyłem specjalnie dla was (stoi tu od 2003 roku), ma – właśnie miareczkowany – pH 11,9. To jednak niewiele mówi, ponieważ w praktyce technicznej przy takich produktach większe wahania są normalne. Ale zawsze miło jest, gdy można zastosować jakieś środki i powrócić do wyuczonego rzemiosła :-)
Do Wolf_XL: Trzydziestoletni RODINAL, czarny jak smoła i z osadem na dnie, powinien w zasadzie nadawać się do użytku jak nowy. Krytycznie robi się dopiero przy >60 latach. A nawet ta butelka, przechowywana na strychu od końca lat pięćdziesiątych, nadawała się do użytku tak samo jak zupełnie nowy R09 o znacznie jaśniejszym zabarwieniu, a co za tym idzie, mniejszym stopniu utlenienia. Zużyłem ten spadek i sprzedałem pustą butelkę wraz z orłem Rzeszy do Wielkiej Brytanii. Za naprawdę niezłą kasę. Czasami warto dziedziczyć nawet rzeczy, które normalnie lądują na śmietniku.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
SamuliSchielke
A teraz zupełnie inne pytanie, skoro mowa o RODINALU. W weekend lecę do Egiptu. Wybrane przeze mnie tamtejsze laboratorium fotograficzne ma spore wahania w procesie czarno-białym, a wywoływacze są tam dostępne tylko w 10-litrowych pojemnikach przeznaczonych dla dużych laboratoriów, dlatego zamierzam zabrać ze sobą własny wywoływacz.
Ale czy w ogóle można przewozić w samolocie tak silnie zasadowy środek jak RODINAL?
W końcu na opakowaniu znajduje się ostrzeżenie „żrący”, a takich substancji nie wolno przewozić samolotem. W przeciwnym razie wezmę po prostu mniej agresywny wywoływacz wyrównawczy, ale RODINAL byłby moim pierwszym wyborem.
Nawiasem mówiąc, mój podręcznik fotochemii z 1957 roku podaje, że RODINAL w postaci nierozcieńczonej ma pH 12,3.
Samuli
Stagirit
No cóż, RODINAL nie musi przecież być w oryginalnej butelce. :angry: