vizzo
Dobrý den,
pořídil jsem si papír Bergger s teplým tónem. Vyvolávám v laboratoři, kde se obvykle používají vývojky Agfa NEUTOL nebo Ilford Id-11. Mám teď otázku, zda s těmito vývojkami dokážu dosáhnout teplého tónu, nebo musím použít speciální vývojku, abych dosáhl tohoto hnědého efektu. Lze tohoto hnědého efektu dosáhnout s Dokumolem? Pokud ne, jaké vývojky mohu použít?
S pozdravem
David
Gast
Ahoj Davide!
ID-11 není papírový vývojka, tím se vyvolávají filmy...
A: Dokumol není vývojka pro teplé tóny!
Teplého tónu dosáhneš (u chlorbromsрібných emulzí, tedy „papírů s teplým tónem“) pomocí speciálního vývojky pro teplé tóny, např. Agfa NEUTOL WA, Amaloco také nabízí jednu, stejně tak Moersch atd. Většinou s ní dosáhneš buď teplého, mírně nazelenalého, nebo nahnědlého tónu snímku. Obecně platí, že u papírů s teplým tónem lze tón obrazu mnohem lépe regulovat pomocí vývojky. I chladné tóny lze u papírů s teplým tónem lépe dosáhnout pomocí speciálních vývojek pro studené tóny (např. LP Brom 3, Moersch Cold atd.) (a ne, jak by se dalo očekávat, u papírů s neutrálním a studeným tónem, které reagují na různé vývojky mnohem hůře).
Osobně jsem dosud velmi rád zpracovával papíry Forte Polywarmtone nebo Agfa MCC111 s Agfa Neutol WA – oba tyto produkty brzy zmizí z trhu (zbývající zásoby se ještě prodávají, ale POZOR! – ceny, alespoň u papíru, jsou kvůli obchodním spekulacím značně nadhodnocené.
Náš hostitel zde má kromě krásných papírů s teplým tónem také celou řadu vhodných vývojek!
S pozdravem Johannes
Roman
Johannesi, proč se papír Forte Polywarmtone brzy přestane vyrábět?
Davide, většina papírů s teplým tónem (jako tvůj Bergger, který ostatně také pochází od firmy Forte) v běžných vývojkách pro teplé tóny spíše lehce zolivově zezelená (to je ten klasický odstín, který se většinou popisuje jako „teplá černá“). Pro hnědé tóny se doporučuje následné tónování sépií nebo solí.
Existují však i speciální vývojky (např. od Moersch), které vyvolávají přímo hnědé tóny.
WHZ
Co tím myslíš, že „obojí brzy zmizí“ – týkalo se to i Forte, nebo jen Agfy s NEUTOLem? NEUTOL by mohl zůstat na trhu, pokud to společnost a&o bude považovat za smysluplné.
S pozdravem
Wolfgang :angry:
MirkoBoeddecker
Konkrétně:
Moersch Warm
Moersch Sepia
Moersch Separol WA
Tetenal Variospeed W
Fomatol
Agfa NEUTOL WA (pokud je momentálně k dispozici).
Jako alternativa k papírům Forte nebo Bergger: ADOX Polywarmton.
U papírů s teplým tónem dávej pozor na dobu vyvolávání a teplotu!
Pokud je neudržíš konstantní, posune se tónová hodnota a snímky budou vypadat odlišně.
S pozdravem,
Mirko
vizzo
Dobrý den,
nejprve děkuji. To tedy znamená, že pokud použiji jinou vývojku, než je zde uvedena, tento teplý tón se neprojeví.
S pozdravem
Gast
Romane,
samozřejmě jsem měl na mysli MCC111 a vývojku NEUTOL, ne papír Forte; ten snad ještě dlouho vydrží!
S pozdravem! Johannes
Gast
To tedy znamená, že pokud použiji jiný typ vývojky, než je zde uvedeno, tento teplý odstín se neprojeví.
Ale ano. Každá kombinace papíru a vývojky má trochu jiný výsledek.
Takže teplý papír ve vývojce pro neutrální tóny bude vypadat jinak než studený papír ve stejné vývojce.
Pokud ale chceš výrazný rozdíl, použij některou z těch, které zmínil Mirko.
S pozdravem
Martin
Wolfgg
Vizzo: Nejlepší bude, když si nejdřív vyzkoušíš kombinace, které zmínil Mirko. Později pak můžeš experimentovat sám. Mně se například velmi líbí Polywarmtone v kombinaci s neutrální vývojkou, výsledkem je pak jemný teplý odstín.